Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

samodzielne jedzenie sztućcami

Polecane posty

Gość gość

mamy podpowiedzcie jak zabrać się z dzieckiem za naukę samodzielnego jedzenia łyżką czy widelcem? czy najpierw dawałyście dziecku jeść rękoma i z czasem chwytały za sztućce? czy może dać dziecku łyżkę do rączki złapać rączkę i nałożyć pokarm i skierować do buzi tak żeby wiedziało jak to ma być? córka ma 13 miesiecy i jestem zielona jak się za to zabrać

Gość gość
To chyba karmisz ja widelcem? Z czasem dziecko będzie miało etap, że wszystko chce samo więc spokojnie.

Gość gość
karmie ja łyzką sama poki co, to ile mam czekac jeszcze, chyba po roku powinno sie uczyc dziecka

Gość gość
Przecież ją karmisz łyżką, to chyba wie do czego łyżka służy. Dajesz do ręki i to wszystko. Jak 10miesieczne da radę zatrybić, to 13 miesięczne tym bardziej. I nie mów, że dziecko nic z jedzenia w ręce nigdy nie miało. x Jak to jest, że 20 lat temu nie było internetu, literatury tylu też nie, a jakoś roczne dzieci umiały jeść łyżką i latały bez pieluchy. Dzieci genialne, czy jednak matki wiedziały, że okres wieku 10-12 miesięcy, to okres kiedy dzieci najszybciej i najchętniej się uczą? A teraz jakieś metody wymyślają i książki niektórzy piszą. Blogi i inne pierdy. A to wszystko na podstawie starych metod, albo instynktu matczynego, który teraz się skutecznie tłumi.

Gość gość
gość dziś karmie ja łyzką sama poki co, to ile mam czekac jeszcze, chyba po roku powinno sie uczyc dziecka x Nie czekaj. Po prostu daj jej tą łyżkę do ręki. Oka sobie nie wybije, nie bój się. Daj i zostaw. Poradzi sobie. Będziesz mieć przez jakiś czas więcej prania i mycia podłogi, ale to uj.

Gość gość
Na pierwsze urodziny córka dostała własne sztućce i zastawę. Na podłodze rozkładała ceratowy obrus, na tackę od krzesełka do karmienia kładłam miseczkę i wręczałam łyżkę. Co zjadła, to jej. Jak miała 3 lata i poszła do przedszkola, to zbulwersowana wróciła i mówiła, że pani kazała jej jeść kotleta ŁYŻKĄ :)

Gość gość
Tak, ja dawałam jeść dziecku samodzielnie rękoma (taaaak, to nielubiane tu BLW:), z czasem zaczęła kłaść obok łyżkę. Koło 10 miesięcy zaczęła się nią interesować, jakoś po roczku zaczęło udawać się jedzenie gęstych rzeczy, a po kilku kolejnych miesiącach już całkiem fajnie radziła sobie z widelcem czy jedzeniem łyżką zupy. Ja radzę położyć sztućce obok i spokojnie czekać (na początek platikowe, ale jak tylko dziecko się trochę nauczy, to lepiej zmienić na metalowe, bo jednak dużo wygodniej się tym je, więcej się nabierze itd) Potem usiąść obok dziecka i jeść swój obiad, niech patrzy i próbuje. Nie poganiaj, nie pomagaj, nie denerwuj się jak nabrudzi, nie zmuszaj do jedzenia łyżką jeżeli wybierze jedzenie rękoma. Oczywiście zacznij od łatwych, gęstych rzeczy. To oczywiście tylko moje zdanie, ale uważam, że to najszybszy sposób na nauczenie dziecka samodzielnego jedzenia:)

Gość gość
Moja córka ma 15 miesięcy i odkąd skończyła 11 je sama widelczykiem kawałki banana, mandarynki, kotleta itp. Ale łyżeczkę uparcie od początki trzyka w drugą stronę i mimo że jej używa to nie mogę jej nauczyć poprawnego trzymania, żeby nią jadla...

Gość gość
Polecam lody z gałki ocznej. Idealne dla dzieciaków, smaczne, zdrowe, kolorowe