Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość97

Ciąża a praca ??

Polecane posty

Gość gość97

Witam wszystkich mam 22 lata i od 1 lutego 2018 roku podjełam nową prace, juz pracuje 3 miesiące i bardzo bym chciała mieć dziecko, biorę tabletki anty od 3 lat bez przerwy i przyszedł ten czas ze chce odctawic ale boje sie. Wiem ze od razu nie zajde w ciąże. Moje obawy dotyczą pracy, jak powiedzieć szefowej o tym i ile wypadało by popracowac, żeby w pracy nie myśleli ze specjalnie zaszłam w ciążę dodam ze w pracy jest juz ciężarna ma przy uczenie do zawodu, ja mam umowę na 2 lata

Gość gość
Proponuję najpierw zajść w ciążę, a potem się martwić. Ale najprawdopodobniejszy scenariusz to zajdziesz w ciążę, pójdziesz na L4 (ile i czy będziesz w stanie pracować zależy od ciąży i ciebie), w trakcie rocznego macierzyńskiego skończy Ci się akurat umowa, której nie będą musieli Ci przedłużać i nie przedłużą więc nie musisz chyba aż tak się przejmować

Gość gość97
Chodzi o to ze zależy mi na tej pracy.

Gość gość
To poczekaj 2 lata i wtedy zachodź. Wg mnie warto poczekać rok, ale jak masz umowę na 2 lata, to jest szansa, że ci nie przedłużą...

Gość gość
Trzy lata. Po trzech latach umowa już będzie na czas nieokreślony. Oczywiście, jeśli za dwa lata przedłużą umowę co najmniej na 1 rok.

Gość gość
Czekalam na przedluzenie umowy. Minal rok umowa dobiegala konca. I co? Okazalo sie, ze redukuja etaty i jako jedna z najkrocej pracujacych nie dostalam kolejnej umowy. Teraz stwierdziłam, że bierzemy sie za dziecko i szukam nowej pracy. Jak bedzie ciaza to bedzie i juz. W razie czego mam gdzie sie zatrudnić na tzw. lewizne :P

Ja zaszlam w ciaze po tabletkach bardzo szybko. Bralam 2,5 roku, odstawilam na 3 miesiace zeby organizm zaczal w miare normalnie funkcjonowac. W 4 miesiacu poszalalam po imprezce z mezem, a bylam pewna ze juz dni plodne minely i pyk - dzidzia. :) Widac organizm jeszcze byl rozlegulowany. Zycze powodzonia w staranich o dziecko! Szefostwu powiedz kiedy bedziesz juz w ciazy. Nawet jesli skonczy Ci sie umowa, to przejmie Cie zus wiec do konca urlopu macierzynskiego pieniazki bedziesz miec, a pozniej mozesz znalezc cos nowego. Sama przez to przechodzilam. Ja pracowalam 3 lata zanim zaszlam w ciaze i tez nie mialam na czas nieokreslony. Szefowa wzbraniala sie jak mogla, bo wiedziala ze mlode dziewczyny pozachodza w ciaze wiec jak to subtelnie mowila "nie bedzie sobie sznura wokol szyji oplatala". Grunt to szacunek do pracownika.

Gość gość
Ten czas nieokreślony po trzech latach to wynik zmiany przepisów, a nie wola pracodawcy.

Gość gość97
Co do przedłużenia umowy to jestem więcej niż pewna ze zostanę na czas nieokreślony.

Gość gość
Dziecko masz dopiero 22 lata, pozyj trochę a nie już o pieluchach myślisz.

Gość gość
Oczywiście czas kiedy chcesz mieć dziecko to twój wybór, ale ja bym poczekała na umowę na czas nieokreślony, zwłaszcza jeśli ta praca ci odpowiada. Po urodzeniu dziecka też jest życie, i wydatki, i potrzeby , nawet większe niż wcześniej. Mając umowę na stałe nie martwisz się, po prostu wracasz do pracy. Z małym dzieckiem, po dłuuugiej przerwie będzie ci trudno znaleźć pracę. Myślenie tu i teraz, na krótką metę w sytuacji kiedy chcesz powiększyć rodzinę nie jest zbyt odpowiedzialne. Rozumiem jeślibyś była w wieku, w którym na ciążę już ostatni dzwonek, ale jesteś bardzo młoda.

Gość gość
Jesteś jeszcze bardzo młoda, ja bym poczekała aż dostanę umowę na czas nieokreślony i wtedy starałabym się o dziecko. To naprawdę ogromny komfort psychiczny wiedzieć, że ma się dokąd wrócić po macierzyńskim, szczególnie, że lubisz tę pracę. A jeżeli teraz zajdziesz w ciążę to zostaniesz bez pracy, a z malutkim dzieckiem i bez doświadczenia na rynku (bo to chyba Twoja pierwsza praca?) bardzo trudno jest coś znaleźć. No chyba, że Twój mąż zarabia tyle, że nie musisz się o nic martwić i jak znajdziesz pracę to dobrze, a jak nie znajdziesz to też dobrze :)

Gość gość97
W tej firmie miałam praktyki 3 lata potem staż 3 miesiące w innej a w lutym szef do mnie zadzwonił czy chce u niego pracować i tak to wyszło. To fakt jestem młoda na dziecko, nie mowie ze nie i zdaje sobie z tego sprawę ale obawiam się ze za jakieś 3 lub 4 lata po prostu nie będę mogła mieć dzidzi z powodów zdrowotnych macicy :/ z narzeczonym jestem 4 lata i tak ostatnio zaczęliśmy o tym rozmawiac.

Gość gość97
Jeszcze z rok temu mowilam ze nie chce mieć dzieci, bo po co a teraz zdaje sobie z tego sprawę ze w przyszłości będę sama :/

Gość gość
Masz 22 lata, jeszcze mnóstwo czasu na dziecko. Ja mam teraz 35, jestem w ciąży z drugim, pierwsze urodziłam w wieku 31 lat. Miałam umowę na czas nieokreślony i miałam gdzie wracać (cały czas w tej samej pracy)/