Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co wy z tą biblią i medalikiem na komunię?!

Polecane posty

Gość gość

Zaczyna się sezon komunii i już się zaczyna pisanie na jadę o tym,że dzieciom to najlepiej kupić Biblię czy medalik! Ciekawe tylko po co, jak dostają to od księdza podczas przygotowań do komunii... Chcecie żyć jak asceci, jesteście tacy skromni i taktowni a później okazuje się, że wszystkie te komunie to prezenty i kasa że szok!!

Gość gość
Od kiedy dzieci dostają Biblię od księdza podczas przygotowań? Aha, medalika też nie dostają od księdza, de facto od rodzicow, którzy za niego płaca, a ksiądz potem hurtem uroczyście rozdaje. I nijak ma się srebrny medalik z łańcuszkiem wartym 8-20 zł (który się szybko urywa) od porządnego, np. złotego.

Gość gość
Przecież to sakrament, a nie urodziny.

Gość gość
To wytłumacz to dziecku dając mu Biblię,że to jest sakrament i nic więcej fajnego nie dostanie,bo niby po co?

Gość gość
a po co ma więcej dostać??? , sami to nakręcacie, z roku na rok coraz gorzej, 30 lat temu kalkulator, teraz tablety a za 30 lat samochody, ciekawe co za 100 może wille z basenem?

Gość gość
A, to złoty się nie urwie, rozumiem :D

Gość gość
15:21 aktualnie mam 25 lat. Nie miałam problemu ze zrozumieniem, że komunia to nie urodziny :D To rodzice napędzają wiejski lans i robią z komunii szopkę.

Gość gość
a po cholere komus kolejna biblia w domu? najlepiej niech jeszcze chrzestna przyniesie a druga przyniesie chrzestny, walnijcie sie w mozgi. to co ze sakrament? to znaczy ze same dewocjonalia trzeba znosić? a jak slub braliscie to tez wam dawali rozance i biblie? w koncu to tez sakrament

Gość gość
same to dostały :-) to czego maja wymagać :-) Normalny człowiek ma Biblię w domu , jeżeli jest katolikiem i dopuszcza dzieci do sakramentu No chyba , ze to dzieci ateistów to zrozumiem Medalik no może być jeżeli dość drogi , ładny , sensowny a nie gufno Ja daję fajne prezenty , najczęściej kasę od 500 więcej , to czemu miałabym nie wymagać od innych ?

Gość gość
gość dziś To wytłumacz to dziecku dając mu Biblię,że to jest sakrament i nic więcej fajnego nie dostanie,bo niby po co? X To skoro tego rodzice nie umieją wytłumaczyć, to po co w ogóle ta Komunia? Dla rodzicolansu i zbierania kasy? Nie lepiej z niej zrezygnować, skoro jesteście pazernymi na kase harpiami i macie w odbycie sakramenty?

Gość gość
na wesele też powinnyście dostać Biblię i medalik bo to jest sakrament a nie popijawa.. zacznijcie pisać takie wierszyki a nie kupony lotto wino i kasa

Gość gość
Jako ateistka biorę cywilny. A co do prezentu, nie oczekuje... to dobra wola gości.

Gość gość
Teraz się quady daje

Gość gość
Ślub biorą dorośli ludzie i daje im się prezenty na nową drogę życia, na wspólny start, bo często są dopiero na dorobku, a to nie ma nic wspólnego z sakramentem i jest traktowane osobno, przecież na cywilny ślub też się daje prezenty. Jak wy możecie w ogóle te dwie sprawy porównywać? Ja nie widzę żadnego powodu żeby smarkowi na komunię dawać wypchane koperty, komputery czy rowery.

Gość gość
A wiesz co to jest Komunia Święta?? Wiesz ze niektóre dzieci rozumieją? I dostanie Biblii i medalika wystarczy? Jeśli nie wiesz to płytko myślisz. W Komunii nie chodzi o prezenty. Wychowujesz dziecko na materialiste i tyle.

Gość gość
dziś nie wiem czy jest sens im to tłumaczyć, skoro dla nich ślub i wesele to to samo co komunia św, a podjeżdzanie limuzyną z dziaciakiem pod kościoł to normalka...

Gość gość
a to 500 złoty dla ciebie to wypchana koperta OMG A ja widzę sens kiedyś się dostawało rower i zegarek , a teraz kasę i laptop No chyba , że ktoś był z patologii to dostawał młotek żeby sobie prezenty z głowy wybić :-o Nie raz słyszałam takie sformułowanie

Gość gość
a po za tym jakie to dziwne tutaj piszą , ze swoim dzieciom dadzą umeblowane mieszkanie na start , lokatę i auto A tu piszą , że wesele to co innego , bo młodzi są na dorobku :-D brak słów . To jak są na dorobku to po uja robią popijawę na 200 osób ? Na dorobku stać ich na to ?

Gość gość
a przepraszam i perełka :-) 30 gości na komunię bo Akurat ani Ja ani mój M nie jesteśmy jedynakami . I tyle gdzieś mamy najbliższej rodziny :-) To daje 30 biblii dobre :-D

Gość gość
No tak,lepiej 30 tabletów :)

Gość gość
my w zeszłym roku daliśmy na komunię biblię ładnie wydaną i dobrze, bo później ojciec dziecka komunijnego się chwalił, ze za kasę z komunii wymienił drzwi wejściowe do mieszkania i odmalował sobie pokój :) dzieciak nic z kasy nie ma a tak to przynajmniej ma co czytać :)

Gość gość
Moja corka ma medalik z chrztu, ani razu go nie ubrala. Mamy 3 Pisma Św i tak nie czyta, wiec uważam, ze te prezenty są chybione. Najlepiej spytać dziecko co chce.

Gość gość
Ktos, kto wydaje pieniądze dziecka na siebie to świnia. Ja kupie z kasy komunijnej laptopa,bo dziecko o tym marzy.

Gość gość
A te krzykacze o bibliach i medalikach pewnie jeszcze nie wyprawiali swojemu dziecku komunii albo wyprawiali 15 lat temu.

Gość gość
Gość 19:14 Jesteście przykładem kłamstwa i obłudy. Z daleka od takich ludzi. Po co okłamujesz dziecko i wszystkich wokoło, że jesteście wierzący?

Gość gość
Każdy sezon komunijny to te same teksty ;-) Biblia i medalik niby jest po to, żeby dziecku uświadomić duchowy wymiar wydarzenia, a w praktyce to nie dzieci a dorośli robią z tego show. Moim zdaniem bardziej wychowawczo jest kupić dziecku np. rower czy kompa z okazji końca roku szkolnego jako nagrodę za dobre wyniki czy coś w tym guście.

Gość gość
Nie 500zl to nie jest wypisana koperta. Ciekawe na co 10 letniemu smakowi 500zl. Na komunie to owszem jakieś drobiazgi mogłyby być jakaś gra, książka albo piłka a nie to co się teraz wyrabia tysiące złotych i całe magazyny rtv. No czy wy ślepe jesteście? Z okazji czego to niby? Za co to dzieciak dostaje? Serio to jest dla was normalne? a jak was tak pismo święte parzy w rączki to może czas najwyższy odejść z kościoła i nie odstawiac szopek.

Gość gość
Posłuchaj bizantyjska mamuśko, na ślub daje się prezenty na nową wspólną drogę życia niezależnie od sakramentu, bo tak samo daje się tym którzy biorą cywilny. Wytłumacz mi jaka to jest okazja ze dzieciak za przyjęcie komunii dostaje parę tysięcy, komputer, smartfon, rower, konsolę i co tam jeszcze.

Gość gość
Ludzie sami robią takie szopki bo każdy chce się pokazać jaki to bogaty.Mam znajoma ludzie naprawdę majetni to dali 500zl chrzesniakowii uważam że wystarczy.Niech sobie dzieciak nazbiera na jedna upragnioną rzecz a nie ze na komunie dostał tablet smartfona laptopa rower i deskorolke elektryczna a docenić tego je potrafi

Gość gość
Jak ja miałam komunię (24lata temu) też nie dostałam tanich prezentów więc nie uważam że to jest wymysł dzisiejszych czasów. Rower, aparat, zegarek- te rzeczy wtedy też kosztowały, brat 27 lat temu podobnie. Do dziś pamiętam jak babcia wydała się na encyklopedię która wtedy też do najtańszych nie należała. Zaraz pewnie wszyscy się odezwą że pochodzę z jakiejś bogatej rodziny więc uprzedzę że koledzy i koleżanki dostawali podobnie. Pieniądze w kopertach też wtedy były i pełno gości przy stole. Jedyna różnica może polegała na tym że kiedyś imprezy robiło się w domu a dziś w lokalu. Medaliki dostaliśmy ale prawda jest taka że nigdy takiego nie założyłam więc nie wiem czy jest jakiś sens.