Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Linux Pan

Każdy powinien choć raz wypróbować Linuksa. Tym bardziej, że to nic nie kosztuje

Polecane posty

Dziwię się, że wydajecie kasę na Windowsa skoro w zasięgu ręki macie Linuksa i to zupełnie za darmo. Zdrowy rozsądek nakazuje chociaż go wypróbować. Choćby z czystej ciekawości. Ja kiedyś zastanawiałem się co takiego tajemniczego jest w Linuksie, że osoby, które go zainstalowały u siebie nie wracają na Windowsa. Dziś już wiem :)

Gość gość
wyprobowalem linuxa mam linuxa pozostalem przy linuxie

wiesz co, niekoniecznie wydajemy kase na windowsa, bo w większości sklepach windows jest już zainstalowany i kupuje się laptopa z windowsem nie majac większego wyboru :). a pewnie będą w sklepie laptopy z linuxem, ale to na bank będzie ubuntu który już jest microsoftem :)

@ Srynik dziś wiesz co, niekoniecznie wydajemy kase na windowsa, bo w większości sklepach windows jest już zainstalowany i kupuje się laptopa z windowsem x Tak ale kasa za Windowsa w wersji OEM (czyli dołączonego do laptopa) jest wliczona w końcową cenę. Wynosi ona ok. 200 zł. Krótko mówiąc końcowa cena laptopa w markecie jest o 200 zł droższa niż gdyby ten sam laptop był sprzedawany bez systemu.

Na dobrą sprawę to jedyna droga utrzymania "popularności" Windowsa polega właśnie na przymusowym preinstalowaniu go w sprzedawanych komputerach. Gdyby nie ten przymus i brak wyboru to wątpliwe aby ktokolwiek zechciałby dopłacać te 200zł do Windowsa jak może mieć za darmochę Linuksa. Wyjątek stanowiliby gracze bo komercyjny rynek gier komputerowych zorientowany jest na komercyjne systemy operacyjne.