Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy To AZS?Pomóżcie :((

Polecane posty

Gość gość

Witam. Pieronstwo znowu wraca! Córka miała całe ręce i nogi wcześniej zaatakowane ale dermatolog dala steryd i zeszło teraz 3 dni po odstawieniu wraca...tylko inaczej bo są krostki na udach i rękach czerwone i zlewają się już w plamy jak widać nie za wyraźnie na zdjęciu. Już nie wiem czym smarować żeby to nie wróciło. Mamy jechać na kontrolę w połowie maja ale pewnie znowu będzie chciała dać jakas "super" niezdrowa maść :( pomzcie. Myślicie ze to faktycznie Atopowe zapalenie skóry? Piję tylko mleko Nutramigen

Gość gość
Już nie wiem co mam robić, czuje się bezsilna :(

Gość gość
W jakim córka jest wieku?

Gość gość
W jakim córka jest wieku?

Gość gość
Kąpiel w ziołu czystek pomaga.

Gość gość
Ma 3 miesiące

Gość gość
Nie wiem co konca jak wyglada skóra Twojej córki, ale pamiętaj że sterydy to ostatecznosc, jedyne co robią, to przez chwilę łagodzą objawy. Lepszym lekarzem do leczenia azs u takiego dziecka wydaje się pediatra-alergolog, dermatolog z reguły przepisze steryd i zadowolony. Obniz temperaturę w jakiej dziecko śpi, pierz (chociaż przez jakiś czas) w płatkach mydlanych, obowiązkowo podwójne płukanie, ubieraj tylko w jasne, bawełniane ubranka, nie kąp długo, często nawilzaj skórę. Czym? Zdania są podzielone, część poleca drogie emolienty, inni zwykłą wazeline, maść cholesterolowa, jeszcze inni np olej kokosowy albo kąpiele w parafinie.Musicie znaleźć to co u Was zadziała najlepiej. Czy wysypka wyraznie odgranicza się na brzegu pieluszki? Jeżeli nie i lekarz potwierdzi, że wygląda na pokarmowke, to podobno można pokombinować coś z mm na bazie mleka koziego, ale tutaj jestem zielona w temacie. Jeżeli z kolei wyprysk wygląda na kontaktowy to trzeba bardzo pilnowac tego z czym skóra ma kontakt czyli ubranek i pościeli. Trzymam kciuki, żeby udało się zapanować nad tym :).

Gość gość
Od pierwszych dni życia nacierałam córkę oliwką z 100% olejkiem z drzewka herbacianego (sama robiłam mieszankę). Nie ma AZS, ale też lekarz zawsze jak córkę oglądał, to dziwił się, że ma taką ładną skórę.

Gość gość
Rozumiem dziękuję za odpowiedzi, ale teraz skóra córki jest niestety odsłonięta bo mamy gorąco No i wszystko może ja uczulać tak na prawdę.

Gość gość
Jeśli alergen nie jest określony, a jest podejrzenie takiego z najbliższego otoczenia, to są spraye, którymi się spryskuje pokój (materac, dywanik, maskotki etc.) i do pół roku eliminują alergeny kurzu, zwierzęce etc. Do tego warto spróbować oleju lnianego (zwykły z apteki) czy konopnego. Na stany "dramatyczne" - olejek z opuncji figowej. Sterydów może też pomóc uniknąć ekstrakt antyhistaminowy ze strony ZSK ale tu uwaga, bo to produkt ziołowy - zastosuj tylko jeśli masz pewność, że dziecko nie ma alergii na żadną ze składowych. No i wiadomo: coś bardzo łagodnego do mycia. Sterydów w miarę możliwosci unikać, tak samo, jak "kosmetyków" opartych na olejach mineralnych - jedno i drugie maskuje problem.

Gość gość
ja również zmagam się z tą chorobą, ja i mój maluszek, u mojego dziecka używam balsamu cetaphil md dermoprotektor, on bardzo ładnie niweluje zmiany skórne u maluszka, spowodowane AZS, dodatkowo też jest od pierwszego dnia życia, więc tym bardziej jest bezpieczny dla maluszków :)