Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W Polsce brakuje ludzi do pracy Gdzie wszyscy sie podziali czy ktoś tu pracuje

Polecane posty

Gość gość

Od dłuższego czasu myślę o swoim życiu w tym roku kończę 24 lata i definitywny koniec młodości, studia prawie skończone czas na pracę. I tu szok. Pracy jest multum gdzie się nie obejrzę kogoś szukają. Policja - ogłaszają się w urzędzie pracy ! Brakuje Ratowników medycznych, wykwalfikowanych pięlęgniarek, KIEROWCÓW w każdej ilości. motorniczych w każdej ilości ! będąc dzisiaj w castoramie przeżyłem szok. Dosłownie nie ma kto pracować kto obsługiwać klientów. w Kauflandzie podobnie. Wszędzie są ogłoszenia o prace. Księgowych brakuje, CO SIĘ DZIEJE CZY WSZYSCY WYJECHALI

Gość gość
Ci co coś potrafią wyjechali za granicę. Nikt nie będzie z posiadanymi kwalfikacjami robił za 2000 - 2500 zł w Polsce w której piwo w barze kosztuje 7 zł. Zostali ci coś liczą, że coś im się uda w Polsce ugrać i ci którzy nic nie potrafią albo im się robić nie chce.

Gość am_Dyzio
bardzo dobre pytanie, dziękuję za to pytanie, kto NIE pracuje w Polsce, jakich fachowców Pracodawcy poszukują ? prosta piłka, kto Nie ma żadnej szansy na pracę w Polsce ! żadnej pracy w Polsce NIE znajdzie FACHOWIEC w wieku 60 lat , czyli na 5 lat przed emeryturą , pomimo, że FACHOWIEC w wieku 60 lat posiada wiele aktualnych uprawnień GRUPY I , II, III , dla wtajemniczonych wiadomo o co biega, chodzi o uprawnienia SEP to bariera wiekowa stanowi tak zwany SZLABAN i Pracodawca oznajmia wprost , że życzy sobie do pracy młodego i jurnego z takimi uprawnieniami a w wieku 50+ to już powinien sobie trumnę kupić i w sam się w trumnie pochować a są tysiące fachowców z uprawnieniami w wieku 50+ i Pracodawcy NIE chcą takich do pracy , zakładają że taki Pracownik to jest PIJAK, ALKOHOLIK, chory na cukrzycę, nie wejdzie na drabinę, ogólnie zgegederowany i tu Pracodawca bardzo się pomylił, młody musi sobie strzelić w żyłę aby normalnie funkcjonować a stary pracownik z doświadczeniem bierze się do roboty, , kilku moich kolegów w wieku 50+ Pracodawcy odrzucili tylko z tego powodu, że napisali swoje CV z błędami , techniczny nie musi być Mickiewiczem ale kobieta z PR lub HR ze specjalizacją SOCJOLOG odrzuca osoby techniczne z powodu błędów w CV, chora na głowę , fachowców poszukujących pracy w Polsce jest milion i milion fachowców z różnymi uprawnieniami i Dział HR odrzuca takie osoby na dzień dobry , ponieważ Dział HR nie zna się na sprawach technicznych , dział HR otrzymał wskazówki aby nawet najlepszemu Specjaliście w danej dziedzinie zaproponować minimalną kwotę zarobków i jeżeli się zgodzi na takie warunki to FRAJER ale niech walczy o wyższe zarobki z Pracodawcą , wielu jest zadowolonych, NIE chcą walczyć o podwyższenie zarobków z Pracodawcą i są przyzwyczajeni do wypłaty 2100 PLN brutto miesięcznie, nauczyli się żyć przy takiej kwocie zarobków a wiedzą o tym doskonale, że Właściciel firmy przegrał w KASYNIE 3 miliony PLN i nie będzie wypłaty w tym miesiącu !

Gość gość
am_Dyzio dziś Bardzo Ładna odpowiedź, ogólnie widać że się na czymś znasz. Powiedz zatem co robić takiemu młodemu 24 letniemu lujowi jak ja

Gość gość
Nie wiem ja mam 30 lat i nigdy nie pracowałem :)

Gość JackCaleib
Bo w pl została tylko inteligencja.

Gość gość
JackCaleib dziś Dokładnie, jak ktoś zainwestował 5 lat studiów na jakimś kierunku to nie uśmiecha mu sie jechać pod norymbergę i tam pracować na produkcji .

Gość gość
pokaż mi jakąś firmę w wrszawie która przyjmie absolwenta studiów wyższych technicznych bez 2 letniego doświadczenia . Obojętnie jakie stanowisko ,moge robic za 1 k. Szukam juz kilka lat i albo mam za wysokie kwalifikacje albo nie mam doświadczenia.

Gość gość
ja z taką pracowałem w warszawie, przyjeli ją od razu po studiach technicznych, na "wychowanie sobie, bo starzy się kończą i kadry niedługo nie będzie" jak to określili.

Gość gość
Za 5 lat i na zachodzie nie będzie pracy dla Polaków a wtedy co

Gość gość
w dużym mieście księgowym płacili 2500, a chętni byli od 4000; właściciele są bogaci, a na pracownikach oszczędzają, to jest główna przyczyna

Gość am_Dyzio
nasze niskie zarobki i bardzo NISKIE zarobki są spowodowane tym, że NIE ma żadnego zapisu lub przepisu prawnego aby Pracodawca zechciał podnieść nasze zarobki, nawet, jeżeli ZYSK roczny wzrośnie o 1000 procent to Pracodawca się tylko uśmiechnie i powie, że 'dobrze jest' ale nawet nie pochwali Kowalskiej lub Nowak Elę za dobrą pracę, być może w kopercie z okazji Świąt dołoży do wypłaty 200 PLN na kupienie świątecznego karpia, wiele razy byłem w UK i pracowałem w Londynie, oglądając ogłoszenia w Londynie i oferty pracy widziałem, przy każdej ofercie pracy była podana kwota do zarobienia roczna , poszukiwali sekretarki i podawali konkretną kwotę do zarobienia , nadal w Polsce panuje CHAOS , Polskie firmy poszukują pracowników ale żadna firma NIE podaje nawet tak zwanych 'widełków' do zarobienia, prawdopodobnie NIE mają takiego obowiązku wg Kodeksu Pracy , czasem, bardzo rzadko się zdarza, że firma podaje w ogłoszeniu i ofercie pracy , że pilnie potrzebują pracownika i proponują 4500 PLN brutto na dzień dobry , pani Rafalska , namawiam do natychmiastowej regulacji tych spraw aby Pracodawca MUSIAŁ podawać wysokość zarobków w ofercie pracy , zachęcając pracownika do pracy , wystarczy przeczytać zapis prawny z UK !

Gość gość
Najczesciej proponowana pensja jest najniższa stawka, to Czemu sie dziwic? Nawet w pracy, gdzie bardzo miłe widziany biegły język, doświadczenie itp :O

Gość gość
Wnaszym kraju Hilerowcy nauczyli polaka robic za miche zupy i pół kilo chleba i juz tak zostanie:-P

Gość am_Dyzio
namawiam aby zwyczajnie przetłumaczyć na język polski tak zwany KODEKS PRACY obowiązujący w UK a pani Rafalskiej lub następczyni z powodu czytania tego kodeksu pracy brytyjskiego i przetłumaczenia na jezyk polski po zrozumieniu tekstu z angielskiego na polski pani Rafalskiej spadną stringi z duupy na szpilki

Gość gość
am_Dyzio dziś Tylko nie zapomnij ile w Polsce formalnosci do załątwienia ma pracodawca. To jedno ale drugie Ile k***a składek i ile ZUS płaci Polski Pracodawca. To sa tragiczne liczby

Gość am_Dyzio
gość dziś am_Dyzio dziś Tylko nie zapomnij ile w Polsce formalnosci do załątwienia ma pracodawca. To jedno ale drugie Ile k***a składek i ile ZUS płaci Polski Pracodawca. To sa tragiczne liczby xx powiedzmy sobie prawdę wprost i w cztery oczy , nadal wierzę w to, że OSOBY , które zbierały pieniądze od Pracowników na związek Solidarność i NIE ROZLICZYŁY się z tych składek pieniędzy zwyczajnie umrą ale majątki zdobyte lub zagarniętę przekażą swoim rodzinom, córce lub synowi , Firma padała , likwidator i komornik przybył , odgórnirnie pozwolono aby jakiś Iksiński kupił firmę produkcyjną za grosze , żaden pracownik NIE miał żadnych praw aby kupić firmę nawet dwa razy drożej, Właściciel był dawno ustalony do kupienia firmy , firmę kupił za grosze aby firmę zlikwidować na polskim rynku aby ta firma nie była konkurencją dla innych firm , takim sposobem kilka milionów polskich fachowców straciło pracę