Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to znaczy bluzka NA krótki rękaw? Po jakiemu to? Który region ma taki język?

Polecane posty

Gość gość

Jakiś dramat.

Gość gość
Brawo! Mnie tez to rozwalilo, po raz pierwszy slyszalam mieszkajac w Łodzi, tragedia. Tam na dodatek mowia "po prawo, po lewo" zamiast "po prawej stronie, po lewej stronie" oraz na makaron mowia kluski...

Gość gość
Slyszalam, okreslenie na nanaramkach, zamiast bluzka na naramkach..

Gość gość
pierwsze slysze bluzka na naramkach, chyba na ramiaczkach?

Gość gość
Naramakach to chyba po Poznańsku. Ja też wiele razy słyszę od ludzi bluzka na krótki rękaw, teraz to są ludzie z Pomorza ale ich dziadkowie a nawet rodzice to z różnych części Polski się tu zjechali. Myślę że niektórzy ludzie tak mówią w niektórych regionach. Ja sama mówię z krótkim rękawem ale nie jestem pewna czy nie zdarzyło mi się kiedyś powiedzieć właśnie. Na krótki rękaw.

Gość gość
Na ramkach to pierwsze słyszę ale jestem ze Śląska ( nie znam za to gwary bo rodzice nie byli stąd i oni mówili). Za to na bluzkę z krótkim/długim rękawem mówię tak jak napisałam.

Gość gość
Haha u mnie mówią"na krótki rękaw" jestem z centralnej Polski :P Mówi się też bluzka "na ramiączkach". Po prawo i po lewo też mówią, taki skrót.

Gość gość
W zach-pom tez tak mówią. Laska do mnie w pracy mówi : wczoraj było tak ciepło, że chodziłam na rękawku i na spodenkach :O wtf?

Gość gość
No to podeptala sobie ten rekaw i spodnie gahah

Gość gość
U mnie mówią kupiłam bluzkę na krótki rękaw, albo chodzę w bluzce na krótki rękaw, lub chodzę w krótkim rękawie - jestem z Kujaw

Gość gość profesur Mniodek
Na krótki rynkof . Tak godajom na Wielkopolsce na wsiach starsi ludzie . W Poznaniu i w innych miastach mówią językiem literackim bardziej ponieważ w Poznaniu jest dużo ludności napływowej czyli migrantów .

Gość gość
U mnie w zachodniopomorskim mówi się bluzka na krótki rękaw. To chyba lepsze niż Poznańskie na naramkach. Bo co to są naramki ?

Gość gość
To coś w stylu : dziewczynie lepiej w „długich włosach” ? Zgroza.

Gość gość
Kazdy ragion kazdy narod ma jakas gware i niech sobie mowia po swojemu co to kogo obchodzi

Gość gość
"Mówi się też bluzka "na ramiączkach"" A z łaski swojej jaka jest niby prawidłowa forma ? Mnie tytułowy zwrot też dziwi ale w sumie to każdego dziwi to w czym nie wzrastał. Mnie np. dziwi gdy ktoś chyba nawet niby z wielkiego miasta mówi że był gdzieś "w lato". Skoro mówi się np. "w zimie" to powinno sie chyba też mówić "w lecie". Przynajmniej u mnie tak społeczeństwo mówi. Z drugiej strony wiosna się już rządzi innym zwrotem, bo nie mówi się przecież "we wiośnie" czy "w wiosna" tylko "na wiosnę" i w sumie to czym ten się zwrot różni od zwrotu "na krótki rękaw" ? A jednak wszyscy go używają. Jak widać wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, osłuchania. Czy to że ktoś w czymś wzrastał oznacza, że ma to być jedyna językowa racja ?

Gość gość
" W zach-pom tez tak mówią. Laska do mnie w pracy mówi : wczoraj było tak ciepło, że chodziłam na rękawku i na spodenkach pechowiec.gif wtf? gość dziś No to podeptala sobie ten rekaw i spodnie gahah " A jak mówicie że wyskoczycie sobie z koleżankami "na miasto" to to jest co innego ?

Gość gość
Rozumiem gwara ale do licha każdy Polak kończy przynajmniej szkołę podstawową więc powinien umieć się wysławiać. Mnie bardzo zdziwiło jak przeprowadzilam się w okolice Warszawy i słyszałam: na krótki rękaw, na mieszkanie, na szkołę, cuker zamiast cukier, chitry zamiast chytry. Ja pochodzę z Radomia i tam ludzie mówią normalnie.

Gość gość
I co z tego że skończyłam szkole mam się wyprzeć pochodzenia, gwara to tez język polski, jestem dumna z regionu z którego pochodzę, wyluzuj gumę w gaciach bo Ci żyłka pęknie.

Gość gość
Obie formy sa poprawne

Gość gość
Na krótki rękaw. Hm. Jak mam 28 lat, tak pierwszy raz słyszę. Tu na kafe widzę popularne to jest, ale mi uszy puchna od tego. Jak to zobaczyłam, to mi "oczy dęba stanęły". Brzmi okropnie. A to "po lewo, po prawo" to już dramat. Myślą chyba, że nadal są pod ruskim zaborem. Pochodzę z Podkarpacia i ono się chowa pod względem takich kuriozów, Warszawka bije je na głowę. Po lewo, po prawo, za winklem (że cooo?), kupiłem to drewno kominkowe taniej, było PO DYCHU (k*****, ŻE CO?!).

Gość gość
Mnie o wiele bardziej od takiej gwary razi jak blogi czy książki podpisywane są np. "by Anna Lewandowska". Jedna kretynka drugą zbiorą sie do kupy i papugują po sobie myśląc, że są takie niby światowe a w rzeczywistości to dopiero wychodzi pretensjonalna wiocha.

Gość gość
Winkiel to zakręt idiotko. Jak najbardziej poprawne słowo. O gwarze nie słyszałaś?

Gość gość
Uświadomcie sobie, kobiety, że istnieje coś takiego jak regionalizmy. Są to elementy języka charakterystyczne dla danego regionu. Może to być specyficzna wymowa, składnia czy nazewnictwo. Regionalizmy występują w każdym języku, a wyśmiewanie się z nich świadczy o Waszej ignorancji.

Gość gość
Ale niektóre z Was to nadęte damy, 'zgroza', 'dramat', ojojoj... Gwarantuje Wam, że też używacie regionalizmow, tylko nie zwracacie na to uwagi. Mnie rażą błędy ortograficzne, natomiast to, że język sie rozwinął inaczej w poszczególnych regionach jest dosyć fascynujace i normalne na całym świecie.

Gość gość
Ktoś już pytał jaka jest poprawna forma " na ramiączkach"? Jak zatem powinno się mówić?

Gość gość
Gwara, gwara drogie panie i o co tu się spierać?

Gość gość
Kiedyś gwarą mówiły tylko starsze osoby na wsiach i kojarzyło się to ze słabym wykształceniem i było totalnym obciachem...

Gość gość
A znacie slowo "krancowka"? :) dla mnie brzmi najnormalniej w swiecie bo przy niej mieszkalam cale zycie i jest to taki.. punkt orientacyjny. Ale jakis czas temu dowiedzialam sie ze w zasadzie funkcjonuje tylko w woj. Lodzkim. To taka.. zajezdnia autobusowa/tramwajowa :)

Gość gość
I u mnie tez sie mowi po prawo/lewo.. na rowni z po prawej/lewej. Lodzkie.

Gość gość
"po prawo", "po lewo" to rusycyzm, a nie żadna gwara. Wymienione tu inne przykłady to również nie jest gwara, a regionalizmy. Oj ludzie, używacie tutaj słów, których znaczenia nawet nie rozumiecie :o