Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to znaczy bluzka NA krótki rękaw? Po jakiemu to? Który region ma taki język?

Polecane posty

Gość gość
W moich okolicach uzywa sie slowa pyrgał w sensie rzucał sie lub wiercił jak sie przeprowadzilam ludzie byli zdziwieni bo tego nie slyszeli a ja bylam zdziwiona ze kogos pioką oczy albo piokł ciasto

Gość gość
Moj szef jest z Poznania i nieustannie zamecza mnie jakiemis wypowiedziami ktorych po prostu nie rozumiem bo sa naszpikowane jakimis nieznanymi mi slowami :/ on sie dobrze bawi a ja mam ochote mordowac.

Gość gość
Rozumiem gwara ale do licha każdy Polak kończy przynajmniej szkołę podstawową więc powinien umieć się wysławiać. To chyba ty szkoły nie kończyłas skoro nie rozumiesz co to gwara. Skoro w gwarze tak się wyslawiaja to nieznaczny że są idiotami bez szkoły.

Gość gość
Na ramiączkach źle. Czyli jak? Z ramiączkami? Haha :D

Gość gość
Zamiast się naśmiewać ze słówek, to może byście najpierw sprawdziły znaczenie tych słówek. x -"Na krótki rękaw" regionalizm, gwara. Cała reszta to język. J Ę Z Y K! -Naramki - wklejam wyjaśnienie - "Naramka to słowo którego używali już pradawni słowianie i oznaczało wtedy naramienniki, przez całe średniowiecze nazywano tak części zbroi, a o naramkiach w znaczeniu ramiączka zaczęło się mowić dopiero w XIX lub XX wieku i to nie tylko na południu" x - za winklem (że cooo?)- Winkiel- słowo pochodzenia niemieckiego oznaczające róg, funkcjonujące w języku śląskim. Jak ktoś będzie jechał na "kole" (rowerze), to oczywiście też będziesz się śmiać. A to śląskie słowo pochodzące z Czech. Język śląski jest mieszaniną języków: niemieckiego, czeskiego i śląskiego. "było PO DYCHU (k*****, ŻE CO?!). " - to jest gwara. W Polsce mamy gwary regionalne i dwa języki regionalne. Kaszubski i śląski. Ale śląskiego nie chcą zarejestrować jako język. A to, że słyszysz dziwne słowa w Warszawie to tylko dlatego, że rodowitych Warszawiaków z dziada pradziada jest bardzo mało. A ci to dopiero zaciągali. Większość mieszkańców to ludność napływowa. Pochwal się swoimi regionalnymi słówkami z Podkarpacia. Tobie się będą wydawać normalne, a dla Kaszub się zwinie ze śmiechu. x gość dziś Brawo! Dokładnie tak jest. x gość dziś Kiedyś gwarą mówiły tylko starsze osoby na wsiach i kojarzyło się to ze słabym wykształceniem i było totalnym obciachem... -- Bzdura na resorach. W Toruniu omija się literę "i" po literze "k". Zewsząd słychać "take" zamiast takie. I są to osoby jak najbardziej urodzone w Toruniu, wykształcone i nie stare. x gość dziś A znacie slowo "krancowka"? - Tak znam. O ile teraz pierwszy raz widzę to jako słowo "łódzkie", to w automatyce jest to potoczna nazwa wyłącznika krańcowego w maszynie. x gość dziś Kluski na makaron cię dziwi? No popatrz, a ja się z tym stykam, jak mówią tak na makaron w telewizji. Albo na święta, regionalna potrawa: kluski z makiem. Bardziej mnie drażniło jak usiłowano pewnego czasu przerobić makaron na włoską pastę. Makaron, to makaron po polsku, a pasta, to makaron po włosku.

Gość gość
a dla Kaszub- ale Kaszub

Gość gość
Bluzka na krotki rękaw. A jak sie mowi poprawnie? Dla mnei to normalne slowo a moim regionie tak sie mowi, pomorskim. Ja zawsze tak mowie, np. Dzis ubralam synkowi koszulkę na krotki rekaw. :) ciekawe jakie dziwne wyrazy mowia w twoim regionie madralo

Gość gość
Wpisalam w google na krorki rekaw i jest mnostwo stron z ta fraza, w pierwszej pozycji zara, ceneo. Ta wymowa tez jest poprawna ale moze inna niz w twoim regionie. Boisz sie czegos co inne? :)

Gość gość
google to żadna wyrocznia. to że coś wpisałaś i wyszło ci 1000 wpisów, o niczym nie świadczy. każdy debil ma dzis internet i moze pisac co chce. twórcą może byc kazdy, a wiec nikt. Mówi się sukienka Z KRÓTKIM RĘKAWEM, jakbyś czytała książki, tobyś wiedziała. Nawet na broszurach reklamowych z Lidla przy koszulkach to jest napisane, dla "nieczytatych". A do tej, co mnie wyzywa, bo powiedziałam o tym winklu - zazyłaś już leki od pana w białym fartuchu? Niezdrowo się zapalasz, tylko dlatego, że ktoś się soczyście dziwi, jak młoda osoba może mówić winkiel zamiast zakręt albo "kupiłem po dychu" alalfabetyzm wtórny.

Gość gość
Ale ja nie twierdzę, że regionalizmy z mojego regionu są lepsze. Są równie wieśniackie, ale zaobserwowałam że tam ludzie MŁODZI nie mówią wplatając takie regionalizmy. Przynajmniej ja się nie spotkałam, bo młoda osoba po liceum nawet, mówiła że coś jest po dychu albo że kartofle trzeba potałabać (to drugie to regionalizm podkarpacki)

Gość gość
Sorry, miałam napisać, "nie spotkałam się z tym, by..."

Gość gość
13:14 Nie potrzebuje leków. Choć Twój poziom ignorancji jest powalający, ze mozna dostać palpitacji serca.

Gość gość
jak slysze bluzka na krótki /dlugi rekaw, to mam ochotę prac po mordzie. Brzmi to wiejsko.

Gość gość
"Pierwsze słyszę" , ktoś kto tak mówi pochodzi z głębokiej wiochy

Gość gość
Ja tak mowie. Pochodze z duzego miasta. Twoja teoria upadła

Gość gość
ale pewnie w okolicach małopolski bo u nas tak mówią pierwsze słyszę idę na pole i pewnie jeszcze dużo takich , ale dla mnie normalnych podoba mi się wyrażenie galanty chyba z łódzkich regionów pozdrawiam dziewczyny z całej Polski

Gość gość
Ty wyzej, zacznij używać kropek i przecinkow, bo z tego belkotu nic nie można zrozumieć.

Gość gość
co to jest wyzej ? co to jest belkot? a tak ogólnie to facet cię nie ***** bo taka zgorzkniała jesteś ? nie umiesz zrozumieć tekstu to pomiń

Gość gość
prostaczko, operujaca wulgaryzmami. Przeczytaj swoja pierwszą wypowiedź. Pierwsze zdanie jest skonstruowane tak,że nie można zrozumieć o co chodzi.

Gość gość
A mnie bardzo razi jaka ktoś zamiast tak lub jak sie dziwi mów "jo"

Gość gość
13:14 Rzucasz się o mowę w j.polskim, a nie potrafisz poprawnie w tym języku pisać. Zdania nie zaczyna się z małej litery. Mnie też powaliła twoja ignorancja i także mam odwiedzić pracownika służby zdrowia? Co do google i internetu. Tak, każdy debil może napisać co chce. Również ty. Gwoli wyjaśnienia. W internecie są nie tylko bzdury, ale także mądre rzeczy jak słowniki. Co do tego nieszczęsnego winkla, to wyjaśniłam ci co to za słowo. To po co się jeszcze rzucasz, jak racji nie masz? To słowo nie wzięło się z kosmosu, ani go śląscy, a nawet i polscy mieszkańcy wsi nie wymyślili. Słownik wyrazów obcych Kopalinskiego się kłania. A dlaczego Kopalinskiego? Bo to najbardziej rzetelny słownik. No popatrz. Twoje regionalizmy są również wieśniate. To dlaczego się z nich nie śmiejesz? x Ktoś się nabija z "pierwsze słyszę". Otóż jest to jak najbardziej poprawna forma.

Gość gość
14:50 To musisz omijać Toruń szerokim łukiem.

Gość gość
Pierwsze słyszę jest niepoprawne. Klocicie się z moją polonistka w tym momencie?

Gość gość
Pierwsze słyszę jest jak najbardziej poprawne. Otworz słownik i zamknij juz gębę.

Gość gość
"po prawo", "po lewo" to rusycyzm, a nie żadna gwara. x I błąd językowy, spod zaborów wyzwoliliśmy się już ładnych parę lat temu. "Na" krótki rękaw to także błąd.

Gość gość
Na ramiączkach źle. Czyli jak? Z ramiączkami? Haha smiech.gif x Bluzka na ramiączkach - jak najbardziej poprawne.

Gość gość
Ja tak mowie. Pochodze z duzego miasta. Twoja teoria upadła x My także. Bardzo duże miasto :P

Gość gość
Zewsząd słychać "take" zamiast takie. I są to osoby jak najbardziej urodzone w Toruniu, wykształcone i nie stare. x "złape"cię - usłyszane w podkrakowskiej wsi

Gość gość
Dzis ubralam synkowi koszulkę na krotki rekaw. usmiech.gif ciekawe jakie dziwne wyrazy mowia w twoim regionie madralo X "Ubrać" to możesz choinkę, nieuku :P Najwyraźniej założyłaś dziecku tę koszulkę na coś z krótkim rękawem.

Gość gość
Łódź byla w zaborze ruskim i po dzis dzien Łodzianie posługują sie rusycyzmami. Po prawo, po lewo, jak to slysze to mi sie noz w kieszeni otwiera.