Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to znaczy bluzka NA krótki rękaw? Po jakiemu to? Który region ma taki język?

Polecane posty

Gość gość
9'32 winkiel to nie zakręt !

Gość gość
15:40 to żaden rusycyzm ! (po prawo,po lewo).

Gość gość
Aha a jak zakładasz ubrania na siebie to co robisz? Bo ja np. się ubieram. A choinkę to można przystroic, ozdobić tumanie :) A jak chcesz zeby dziecko założyło ubrania to co mówisz? Bo normalni ludzie mówią "ubierz się". Normalni ludzie się rano ubierają, wieczorem rozbieraja. Itd itp.

Gość gość
oczywiscie ze rusycyzm. Mowia tak w Lodzi, mize jeszcze w Wielkopolsce. Poprawnie brzmi: na prawo, na lewo, w prawo, w lewo, po prawej stronie, po lewej stronie. Po prawo, po lewo to karygodny blad jezykowy, to jest niepoprawne, w Lodzi tak wszyscy mowili, szlag mnie trafial jak to slyszalam.

Gość gość
Albo " w lato" pojadę ...

Gość gość
15:27 Winkiel na Śląsku to zakręt, róg. Zza winkla - zza zakrętu, zza rogu...

Gość gość
To,że mowia tak w Lodzi czy Wlkp. nie znaczy,że to jest rusycyzm. Zaręczam,że nie!

Gość gość
Róg czegoś to nie zakręt,litosci.

Gość gość
to jest rusycyzm i sie nie kloc

Gość gość
Pierwszy raz słysze a nie " pierwsze słyszę ". Przecież to nie ma sensu, wbjcie sobie do głowy i zaczniejcie myśleć a nie zaglądać do słowników. CO " pierwsze " ? Może być po pierwsze, po drugie i zawsze pierwszy raz słyszę.

Gość gość
"naliewo",i "naprawo" z krótkim "a" w wymowie na końcu, łącznie pisane. I tylko ta forma,nie ma zadnej innej więc ty się nie kłóć.

Gość gość
Winkiel Jest to róg budynku, za którym młodzież po szkole spożywa alkohol lub (najczęściej w czasie zajęć szkolnych)pali papierosy. -Chodźcie walnąć browara za winklem. -Dobra. lub -Idziesz za winkiel? -A masz co zajarać? -Mam. Idziemy. x x definicje winkiel wkleiłam , tak humorystycznie proszę potraktować

Gość gość
15:41 idź wytrzezwiej

Gość gość
15:36 Boze jaki ograniczony bezmozg z Ciebie. A słowo "zamek" znasz? Przeciez słowo może miec dwa różne znaczenia. Nikt nie twierdzi, że zakręt to to samo co róg tlumoku. Tylko, ze winkiel mówi się i na jedno i drugie :o

Gość gość
dziś Pierwszy raz słysze a nie " pierwsze słyszę ". Przecież to nie ma sensu, wbjcie sobie do głowy i zaczniejcie myśleć a nie zaglądać do słowników. CO " pierwsze " ? Może być po pierwsze, po drugie i zawsze pierwszy raz słyszę. x x x u nas w regionie mówią pierwsze słyszę czy jest to forma poprawna ? raczej nie , ale tak mówią

Gość gość
Dwa różne znaczenia słowa to nie jest równa się -róg/ winkiel/zakręt to samo. Daruj sobie złośliwości.

Gość gość
15'44 i inni : ustalcie sobie czy tu mowa o poprawnej polszczyźnie czy zargonie, bo to robi OGROMNĄ różnicę.

Gość gość
dziś 15:41 idź wytrzezwiej x x dobra , idę a może dasz się zaprosić na browara za winkiel ?hahahaha

Gość gość
15:46 Myslnik to nie znak równości. Idź już bo nie mam sił dyskutować z ameba umysłowa. Żyje na Śląsku od narodzin i TU mówi się np. że auto wyskoczyło zza winkla jak szalone. I bynajmniej nie o rog budynku chodzi... :D

Gość gość
Sama potwierdzasz to samo. Np.,że myślnik to nie znak równości ha ha. Nieszkaj sobie na tym Śląsku, powodzenia.Coś nerwowa jesteś a ja lub ktoś inny może być wg ciebie tą amebą umysłową. Na szczęście nie jesteś wyrocznią.

Gość gość
Aha a jak zakładasz ubrania na siebie to co robisz? Bo ja np. się ubieram. A choinkę to można przystroic, ozdobić tumanie usmiech.gif x Per "tumanie"zwracaj się tłumoku do matki za to, że przyoszczędziła na twojej edukacji. Wróć do szkoły, bo po gimnazjum nie błyszczysz.

Gość gość
Ubierz lasia "tą" koszulkie "na krótki rękaw" i leć żywinę obrządzić, bo już pora :P

Gość gość
16:02 A co to jest gimnazjum smarku zielony? ;) ja mam dwa magistry. I rodzice nie musieli sponsorowac mi studiow tak jak Tobie nieudaczniku :D

Gość gość
jestescie zalosne ze wyzywcie sie o takie p*****ly i regionalizmy , tyle jadu i zolci wylewac na siebie o takie cos, jedna lepsza od drugiej, najwi3cej zolci to maja te wielkie wysztalciuchy, ze wsi wyjechaly skonczyly jakeis zalosne studia ale wiejska mentalnosc zostanie na zawsze. 15:21 gorzej nieszczesliwa zgredowo? leki juz dostalas na uspokojenie? co za wiesniara !

Gość gość
A co powiecie o zwrocie WTENCZAS? U nas w rodzinie się tak mówiło, a mój mąż do tej pory się z tego śmieje

Gość gość
teściu zamiast teść

Gość gość
Przyjedzta na podlasie to dopiero zobaczyta :D

Gość gość
mnie rozwala "tescie" zamiast" tesciowie", nie moge tego zniesc, no po mordach bym lala. Moja kolezanka mowila ze jada "na Chorwacje" zamiast "do Chorwacji". Takim tlukom przymusowy kurs jezyka polskiego.

Gość gość
gość dziś No i wlasnie wyjasnilam ze u mnie końcówka to zajezdnia autobusowa/tramwajowa :):):) czyli wychodzi ze jednak lodzkie . Niech mi ktos, prosze wyjasni.. czemu nie mozna normalnie wymienic sie opiniami, ciekawostkami, tak po prostu pogadac..??? Czemu na kazdym temacie rozwijaja sie klotnie o byle p*****le? Czy to jest az tak wazne czy to sa regionalizmy, gwara czy radosne slowotworstwo? Czy w imie tak przyziemnych spraw trzeba sie wyzywac od idiotow i debili? :/ smutne...

Gość gość
"Po prawo" to nie rusycyzm, bo po rosyjsku na "po prawej" mówi się "sprawa" (cyrylicy nie chce mi przepuścić). Tak samo "po lewej" - "slewa". "Po prawo/po lewo" jest błędem językowym zwanym kontaminacją, polegającym na zmieszaniu elementów z 2 różnych wyrażeń, czyli w tym wypadku "po prawej/po lewej" i "na prawo/na lewo". Nie jest to żadna gwara, żaden regionalizm, tylko właśnie błąd.