Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o alimentach na żonę?

Polecane posty

Gość gość
No i w końcu lapiecie. Teraz mam pyta ie do osoby która pisał a o potencjale. Czy sąd bierze pod uwagę także potencjał osoby dorosłej ubiegającej się o alimenty na siebie? To jest clou problemu.

Gość gość
W życiu sąd nie przyznałby prawa do opieki mężczyźnie - wówczas bezrobotnemu przypominam, na utrzymaniu swych rodziców oczko.gif czyli facet poswiecił dziecko zeby doj..byłej. Brawo, co za tatus, parę groszy było wazniejsze od opieki nad dzieckiem i tego zeby nie wychowywała go walnięta matka?

Gość gość
gość dziś 14:18 a czy ja mówię żeby z dzieckiem do osiemnastki siedzieć debilu? Owszem dziecko idzie do przedszkola ale ta kasa którą tak podliczasz jest tylko przez rok wiec te 2-3 lata kobieta jest na utrzymaniu męża i to jest normalne żadnej łaski facet nie robi w tym momencie. xxx Otóż robi. W tym czasie matka może realizowac prace zdalną, z domu - helol, mamy XXI wiek, nikt nie karze ci orac na polu. Opcjonalnie jeśli była zdeterminowana zakładać rodzinę to wcześniej nazywało się to POSAGIEM - czyli własnym wkładem w przyszłą rodzinę. Powinna więc być również przygotowana materialnie zawczasu a nie decydować się będąc goła i wesoła za założenie rodziny. Także robi łaske. A jak nie robi niech go pozwie na alimenty. Dostaniesz z 500 zł. Zobaczysz komu się będzie tto bardziej kalkulować. Weźcie zacznijcie szanować swych mężów/glowy rodzin bo za chwilę co druga rodzina będzie rozbita przez wasze próżne ego, roszczenia i wygórowane wymagania przy minimalnym wkładzie własnym.

Gość gość
Czy sąd bierze pod uwagę także potencjał osoby dorosłej ubiegającej się o alimenty na siebie? To jest clou problemu. tak bierze, dlatego baba dostałaby parę złotych, widziałem już alimenty symboliczne po 50 i 100 zł, a dziecko mógłby mieć u siebie. A co do US, to ewidentnie widać ze przekręt, proponuję zeby była jeszcze parę razy wysłała anonim, teraz bardziej trzepią cwaniaków. Tu akurat piszę z obywatelskiego obowiązku, bo mając dochody na lewo okrada państwo i nas wszystkich

Gość gość
Tak, sąd bierze też pod uwagę czy osoba porzucony też ma.potencjal zarobkowania na własne utrzymanie. Jeśli się okaże że kobieta w danym wieku z danym wykształceniem może zarobić tyle a tyle towar jak najbardziej bierze to pod uwagę. Alimenty to nie kara.

Gość gość
no to co nam jeszcze opowiesz o swoim idolu, coś jeszcze co sie nada do zgłoszenia do skarbówki?

Gość gość
do 15:09 Ehhh, ostatnia kontrola rok temu. Wyszedł bez szwanku. Co za zawistny naród konfidentów i donosicieli. Żałosne.

Gość gość
czyli facet poswiecił dziecko zeby doj..byłej. Brawo, co za tatus, parę groszy było wazniejsze od opieki nad dzieckiem i tego zeby nie wychowywała go walnięta matka? xxx Akurat dzieciak to był taki mamicycuś. Więcej nie ma co rozwijać, każdy z nas zna rodziny, gdzie kobieta jest matka 24h a zapomina o innych rolach, które powinna przejąć na siebie dojrzała osoba - z pracą zawodową gwarantującą stosowne dochody włącznie ;) Współczuje potencjalnej drugiej połówce takiej teściowej. Niemniej do ślubu jeszcze daleko, może się unormuje.

Gość gość
14:52 nie robię z tego dramatu ani nie narzekam bo nie o tym mowilam ale nie pieprz mi gnoju ze to jest nic i to się po pracy zawodowej ogarnia bo wtedy robią to dwie osoby tak jak było wcześniej i znów do tego wrócimy. Odniosła się do twoich bredni ze półki dzisiaj niż w domu nie robią a ty nie masz argumentów wiec odwracaszkota ogonem. Proponuję juz tym szmaciarzem nie rozmawiac, bo to jest jakiś samotny chloptas który pojęcia o rodzinie nie ma, siedzi przed kompem i trolluje, bo go żadna kobieta nie chce.

Gość gość
psy goncze ziobry i morawieckiego to trzepią głównie vatowców, ciekawe jak oni się rozliczają. W zasadzie, jeżeli spółka jest ojca i syna, przy czym ten pierwszy lepiej sytuowany to US może ich pocałować tam gdzie słońce nie dochodzi. A jak co roku niby wpływa pisemko zaczynające się od ubeckich sformułowan "uprzejmie donosze, że obywatel XYX..." to nie wydaje mi sie, żeby co roku robili naloty.

Gość gość
do 15:09 Ehhh, ostatnia kontrola rok temu. Wyszedł bez szwanku. Co za zawistny naród konfidentów i donosicieli. Żałosne. xxxxx to nie zawiść, po prostu ktoś kto tak kombinuje okrada nas wszystkich. Działa na szkodę kraju, społeczeństwa, jest złodziejem. Nie bohaterem, który jest sprytny i walczy ze złem. Tylko złodziejem

Gość gość
Akurat dzieciak to był taki mamicycuś. a czyja to wina, ojca w domu nie było zeby nawiązać więź z dzieciakiem? Nie interesował się, nie zależało mu? Jest upośledzony w funkcji ojcowskiej?

Gość gość
15:09 hahahahahahaha Tyle mogę powiedzieć Ja szanuje mojego męża a on mnie Nie ty będziesz imbecylu zarządzał naszym małżeństwem, jesteśmy szczęśliw, kochamy się i nikogo nie będę pozbywać o alimenty. Nie rozumiesz ze jak ludzie sie kochaja i sie dogaduja to nie ma szarpaniny typu moje-twoje? Bo ty jesteś najeżony i nienawidzisz kobiet to nie znaczy ze teraz wszyscy mężowie zaczną postępować tak jakbyś ty chciał? Serio mój mąż jest dorosły i nie musisz tu drzec mordy w jego obronie. Jakim to trzeba być desperatem i frustracji żeby walczyć o cudzych chłopów i apele wysuwać do obcych kobiet żeby zaczęły mężów szanować hahahahahaha Serio nie masz swojego życia ze żyjesz życiem obcych ludzi z kafe? Żal mi cię.

Gość gość
gość dziś gość dziś Tak obsługiwanie 4 osobowej rodziny to jest nic. Tony zakupów, gotowanie, sprzątanie, pranie i prasowanie dla całej rodziny to jest nic. Tak kochany trzeba zapierac wszystko ręcznie przy malym dziecku, bo wymiocin, moczu ani kału nie wloze do pralki a tego jest wiadro dziennie. Starszego syna ciuchow z blota i trawy też nie wsadze bezpośrednio, tak samo męża ubrania robocze. Gary i patelnie tez trzeba wyszorowac po gotowaniu ktore tez jest pracochlonne jeżeli nie korzystasz z żarcia instant, kuchnię, piekarnik, szafki muszę umyć bo zawsze coś chlapie, pryska i paruje, zmywarka tego nie zrobi. Codziennie trzeba tez pomyc podlogi i lazienke dokladnie odkazic. Do tego jeszcze mi niemowlę wyje pół dnia bo ma kolki. Też muszę się nim zająć ale to jest nic. Wozenie dzieci na zajęcia dodatkowe i odrabianie z nimi lekcji do wieczora nieraz to jest nic. Do tego sama piekę chleb, bo nie chce żeby moja rodzina jadła syf. Od wiosny do jesieni robię różne weki sezonowe i zwykle dania też wekuję. Myślisz ze te moje codzienne czynności nie zabierają czasu i energii? Przyjdzie taki smarkaty chłoptaś i pieprzy. xxx Co najmniej 1/2 roboty dokładasz sobie sama i jeszcze oczekujesz za to owacji na stojąco. No ale poświęce ci DOSŁOWNIE MINUTE by rozwalić twe pseudoargumenty o męczenskiej roli matki kwoki w życiu społecznym, jedziemy: Tony zakupów, - można zamówić przez sieć z dostawą do domu; gotowanie - jw; sprzątanie - gruntowne porządki może zrobić ukrolka za śmieszną stawkę; pranie - w rzecze pierzesz? robisz selekcje wg. koloru, materiału, wstawiasz na 40 minut do półtorej godziny i w tym czasie możesz wojowac z Chodakowską przez YT robiąc tabate; prasowanie - codziennie prasujesz, a po jakiego wała męczennico za dyche? Twój stary jest członkiem zarządu w wielkim korpo... ale okazuje się, że nie, bo: "męża ubrania robocze" co oznacza, że to zwykły fizol z małym prestiżem społecznym, akurat musi mieć CODZIENNIE smoking wyprasowany, ta zluzuj pory, jego to wali podobnie jak otoczenie; Starszego syna ciuchow z blota i trawy też nie wsadze bezpośrednio - to naucz dziecko, że ma szanować ciuchy skoro bida w domu i na pomoc w gospodarstwie cię nie stać; Gary i patelnie tez trzeba wyszorowac po gotowaniu ktore tez jest pracochlonne jeżeli nie korzystasz z żarcia instant, kuchnię, piekarnik, szafki muszę umyć bo zawsze coś chlapie, pryska i paruje, zmywarka tego nie zrobi. - eeehhhh, jw żarcie z neta jakbyś dorobiła solidniej do pensji nie musiałabyś urządzać bitew kuchennych z tłuszczem i stękać jak męczennica; Codziennie trzeba tez pomyc podlogi i lazienke dokladnie odkazic. - aż takimi syfiarzami jesteście czy też przeprowadzasz tam skompikowane operacje chirurgiczne?; Wozenie dzieci na zajęcia dodatkowe - no szczególnie tego niemowlaka na karate wozisz :D z resztą nie trzeba wozić to są zajęcia fakultatywne, nie umra jak nie będziesz ich wozić a jeśli jest daleko szuka się w pobliżu, na które mogą dotrzeć same; odrabianie z nimi lekcji do wieczora nieraz to jest nic - kolejna zatrsokana, która wychowuje kalekę, nas nikt nie doglądał i każdy sobie radzi w dorosłym życiu, od 4 klasy podstawówki nikt nie przeżywał szoku poznawczego z niby nadmiaru nauki; Do tego sama piekę chleb, bo nie chce żeby moja rodzina jadła syf. Od wiosny do jesieni robię różne weki sezonowe i zwykle dania też wekuję. - musicie żyć chyba w skrajnym ubóstwie, że sie tym zajmujesz przy nadmiarze produktów eko są one do dostania w każdym sklepie wielkopowierzchnowym, a jesli tutaj szukasz oszczędności to zamiast tym si,ę zajmować lepiej abys poszukała pracy zdalnej; jedynie do uzasadnienia są sprawy związane z obsługa niemowlaka jak kąpiel, ulżenie w kolce, pranie ręczne jego ciuchów, niemniej jakoś Ci nie wierze, że mąż jest nieobecny w tych czynnościach. Reasumując licze na to, że przemyslisz swoje dotychczasowe życie i nie będziesz łechtać dalej swego ego mianiem "mama 24h" bo to jest śmieszne i do rozwalenia w kilka sekund.

Gość gość
Nie dziecko, facet nie robi żadnej łachy kiedy utrzymuje rodzinę na wychowawczym żony i jej posag czy wkład materialny nie mają tu nic do rzeczy i mówię ci to jako ojciec trójki dzieci. Z takim podejściem to lepiej sobie gumową lalę kup i nie zawracaj kobietom głowy. Szkoda ich na ciebie. Ja jakoś w realnym życiu nie widziałem żeby ludzie się rozliczali z posagu względem powoływania dzieci na świat. No ale widocznie ja patologii wśród znajomych nie mam.

Gość gość
to nie zawiść, po prostu ktoś kto tak kombinuje okrada nas wszystkich. Działa na szkodę kraju, społeczeństwa, jest złodziejem. Nie bohaterem, który jest sprytny i walczy ze złem. Tylko złodziejem xxx Tak, chłop dokłada do budżetu kilkadziesiat tysięcy z podatków, ale i tak jest złodziejem, prywaciarzem. Natomiast jeżeli jesteś taka odważna to podpisz się z imienia i nazwiska. Sądze, że chłopa stać by było aby wytoczyć ci proces o zniesławienie. Przypominam - kontrola z US po donosach zawistnych cebulaczków miała kilka razy miejsce. Nieprawidłowości nie wykryto. Nie doszukuj się na siłę "złodziejstwa" z biznesów, z których ludzie dokładają do twojego życia finansując ci służbe zdrowia, edukacje dla dzieci, prawie że darmową komunikacje masowa, o świadczeniach społecznych nie wspominając.

Gość gość
15:33 Nie powtarzaj ze robie męczennicę z siebie bo kłamiesz i sam się w swoich bredniach gubisz pajacu. Reszty tych denny wypocin nawet nie przeczytałam. Powiedziałam tylko ze praca w domu to tez praca i przedstawiam co argumenty na to, bo wcześniej powdziales ze to jest nic. Z pensji tez mnie nie rozliczaj bo ja akurat pracowałam wcześniej i tak jak po pierwszym tak po drugim dziecku do pracy wrócę i o mojej pensji takie zero jak ty może jedynie pomarzyć. Skończ się już osmieszac.

Gość gość
gość dziś Nie dziecko, facet nie robi żadnej łachy kiedy utrzymuje rodzinę na wychowawczym żony i jej posag czy wkład materialny nie mają tu nic do rzeczy i mówię ci to jako ojciec trójki dzieci. Z takim podejściem to lepiej sobie gumową lalę kup i nie zawracaj kobietom głowy. Szkoda ich na ciebie. Ja jakoś w realnym życiu nie widziałem żeby ludzie się rozliczali z posagu względem powoływania dzieci na świat. No ale widocznie ja patologii wśród znajomych nie mam. xxx No to tyraj jak jesteś wołem roboczym bez własnego zdania.Ktoś ci wmówił, że szczytem spełnienia życiowego (najpewniej rodzic płci męskiej z mentalnością homo sovieticus) jest tyranie na rodzinę bez wkładu żony i tak uskuteczniasz to niewolnictwo. Nic mi jednak do tego, jakoś tak po ludzku takich frajerów mi jednak żal.

Gość gość
gość dziś do 14:53 Dziś bez balastu w postaci żony "realizującej się przy ognisku domowym" właściciel kilku pensjonatów i hotelu na Mazurach wraz z wypożyczalnią kajaków. Oczywiście na spółkę ze swym ojcem - tak na papierze smiech.gif mam nadzieję ze jego ojciec jest dobry w łozku skoro zaspokaja mu wszystkie potrzeby to czemu i nie takie xxx Do seksu może poszukać sobie kogokolwiek. Nie musi się żenić i może mieć to za darmo. Swoją drogą nie ładnie tak przyrównywać żonę do płatnej prostytutki.

Gość gość
Prawda jest taka ze dzieci zazwyczaj ma się kilkoro xxx Kilkoro? Chyba 50 lat temu tak było. Dziś ma się góra dwoje. Troje to już wielodzietność.

Gość gość
gość dziś matko jaki czubek :o Czy ty czytasz to co piszesz? Weź już się nie udzielaj, bo mi wstyd jako facetowi, że takie coś jak ty po ziemi chodzi. :o

Gość gość
do 15:38 Stary nie przetłumaczysz. Dla ludzi małego kalibru najważniejsze jest to aby US kkogoś zniszczył, niżeli osoba posiadająca pieniądze, zaradna dała miejsce pracy dla lokalnej społecznosci - wiadomo 500 plus i rok zasilku dla bezrobotnych rulez. Co prawda z pracy można zarobić więcej, ale trzeba zwlec się przed godziną 10, nie będzie się na bieżąco w problemach egzystencjalnych Trudnych Spraw etc. Lepiej żeby Niemiec przylazł i wykupil za grosze.

Gość gość
Tak, chłop dokłada do budżetu kilkadziesiat tysięcy z podatków, ale i tak jest złodziejem, prywaciarzem. Natomiast jeżeli jesteś taka odważna to podpisz się z imienia i nazwiska. Sądze, że chłopa stać by było aby wytoczyć ci proces o zniesławienie. Przypominam - kontrola z US po donosach zawistnych cebulaczków miała kilka razy miejsce. Nieprawidłowości nie wykryto. Nie doszukuj się na siłę "złodziejstwa" z biznesów, z których ludzie dokładają do twojego życia finansując ci służbe zdrowia, edukacje dla dzieci, prawie że darmową komunikacje masowa, o świadczeniach społecznych nie wspominając. XXxx ustal pierwotną wersję zamiast straszyć nagle płaci wysokie podatki, no ok, ale sam napisałeś ze z bycia bezrobotnym , schorowanym i bez środków dorobił sie nagle pensjonatów itp.A wcześniej był nikim zawodowo. Wygrana w totka? Darowizna od ojca? Bo może ojciec bogaty i wziął go do spółki, ale jaki kapitał tak naprawdę był w stanie wnieść z bycia nikim na bezrobociu?

Gość gość
gość dziś Nie dość, że czytać ze zrozumieniem nie potrafią, to jeszcze się nie skapnęły, że nie rozmawiają tylko z jedną osobą. I kto tu jest "debilem"? Pragnę zauważyć, że same też siedzicie cały dzień przed kompem i wdajecie się w potyczki słowne z innymi, ziejąc jadem i wyzywając ludzi. MATKI POLKI. Chyba to szorowanie garów, na które przeznaczacie całe dnie nie wychodzi wam na dobre.

Gość gość
do 15:49 Jeżeli tkwisz mentalnie i organizacyjnie w wieku XIX to autentycznie te kilka słów - przede wszystkim o automatyzacji pracy związanej np. z odkurzaczem samojezdnym, dowożeniem jedzenia przez hindusów na rowerkach - może jawić Ci się jako wizja futurystyczna. Ale takie są jednak realia. Witamy w roku 2018.

Gość gość
gość dziś Akurat dzieciak to był taki mamicycuś. a czyja to wina, ojca w domu nie było zeby nawiązać więź z dzieciakiem? Nie interesował się, nie zależało mu? Jest upośledzony w funkcji ojcowskiej? xxx A jak miał być w domu, skoro musiał sam tyrać na rodzinę? Przepraszam. Rozwijać karierę wyrabiając nadgodziny, dzięki łaskawości swej małżonki, która się poświęciła dla małżeństwa i postanowiła nie podejmować pracy zarobkowej.

Gość gość
15:47 No to nawet jak masz dwoje dzieci w odstępie 3-4 lat bo tak zazwyczaj to policz sobie ile to jest lat w sumie w domu. No i nie odwracaj kota ogonem kmiocie bo powiedziałeś ze kobiety zaraz po oddaniu dzieciaka do przedszkola szły do pracy i juz koniec historii, a wtedy właśnie miały więcej dzieci i dłużej były w domu przez to, bo jedno szlo do szkoły to rodziło się następne i np moja mama w sumie była 9 lat w domu bo nas było troje w kilkuletnich odstępach. Zrozumiałeś półgłówku?

Gość gość
gość dziś Może i praca, tylko co z tego jak dowalasz sobie sama tej roboty? Po co? To jest bez sensu.

Gość gość
Przypomina mi się dawna sąsiadka,koleżanka mojej mamy. Jej mąż miał wykształcenie wyższe, pracował za granicą, przyjeżdżał co 3-4 miechy do domu. Mieli piękne mieszkanie, drogie meble, jej dzieci miały super zabawki. Ona nie pracowała bo mąż sobie nie życzył. Kiedyś przyszli do nas na jakieś imieniny czy coś, jak się wywiązał temat o pracy to facet do niej dosłownie rzucił "po co masz iść do pracy skoro ja zarabiam, jak ci się nudzi to ci mogę trzecie dziecko zrobić hehe". Byłam wtedy nastolatką więc sobie dobrze ten tekst zapamiętałam. Jakoś 2 lata później się rozwiedli. Ona miała gdzieś alimenty na siebie bo miała wtedy ledwo ponad 30 lat i poszła sobie do pracy, ale jakby faktycznie pojawiło się trzecie dziecko i jeszcze kolejne kilka lat by posiedziała w domu to już mogłoby nie być tak różowo.

Gość gość
ustal pierwotną wersję zamiast straszyć nagle płaci wysokie podatki, no ok, ale sam napisałeś ze z bycia bezrobotnym , schorowanym i bez środków dorobił sie nagle pensjonatów itp.A wcześniej był nikim zawodowo. Wygrana w totka? Darowizna od ojca? Bo może ojciec bogaty i wziął go do spółki, ale jaki kapitał tak naprawdę był w stanie wnieść z bycia nikim na bezrobociu? xxx jezuuu ale tłumok :D a wiesz, że alimenty ustala się nie od posiadanego kapitału, ale możliwości zarobkowych, ogólnie ww kryteriów, które były już omawiane? oznacza to, że jak mąż miał dajmy na to zapisane kawalerki przed zawarciem małżeństwa, ale nie rozszerzył na żonę własności - czy jak się to tam zwie - to sprawa dla sądu jest problematyczna? bo jak wspomniano nie ustala się alimentów od posiadanego kapitału, który przed ślubem był własnością męza. Nie wspominając o tym, że chłop miał swobodę dysponowania w zakresie SWOICH NIERUCHOMOŚCI, jeśli je posiadał i mógł w formie darowizny przepisać na rodzinę, w formie pisemnej złożyć ją do US i nie zapłacili ani złotówki podatku w związku z grupą zerową? i w drugą stronę, mogło się okazać, że ex żonka nie dostanie ani grosika i dla przykładu w pół roku po rozprawie ojciec rozwodnika robi na niego darowizne na zakup budynków pod pensjonat np. domków letniskowych, razem robią spółkę i szluss, a w rzeczywistości wypłaca mu zawartość z sejfu. i gra gitarka :)