Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Drakopsy

Jak walczyć ze wstydem (problem nieśmiałości) ?

Polecane posty

Gość Drakopsy

Hej, mam taki problem, że od młodych lata byłem w męskich klasach i miałem bardzo mało kontaktu z dziewczynami. W tej chwili jestem uważany za generalnie bardzo wyglądana osobę (praca w marketingu, wiec ogrom kontaktu z ludźmi), mimo to strasznie się wstydzę kobiet. Porozmawiać, powiedzieć coś. Często mówię glupoty chyba dlatego, że odczuwam presję. I mimo to, że generalnie ludzie uważają, ze jestem nienajgorszy z wyglądu czy charakteru. Zdrowie też mam dobre (sylwetka), bo sporo ćwiczę, to mimo to nie umiem sobie nikogo znalezc, bo po prostu boję się odezwać (wstydzę) nawet w pracy, przez co kobiety nawet nie mają szansy mnie poznać. Może to być związane z dosyć niska samoocena (ciągle dążenie do bycia "ideałem" fizycznie i intelektualnie) spowodowane bardzo nieudanym związkiem, gdzie dziewczyna mnie gnoila itd. W chwili obecnej jak poznam dziewczynę jakąś fajną przez internet (bo tylko tak potrafię), to mam problemy, żeby zadzwonić (tylko pisanie), walczę ze sobą dość długo i mega bije mi serca jak to robię (jakby od tego miało zależeć moje życie - podobnie nie mialem nawet na maturze czy studiach) a już na spotkanie nie umiem się wcale umówić. Nie wiem co mnie blokuje. Miał ktoś podobnie, akbo potrafiłby doradzić?

Gość gość
a nie jest tak, że za bardzo ci zależy, żeby wypaść dobrze? Chorobliwa ambicja (ciągle dążenie do bycia "ideałem" fizycznie i intelektualnie) , pozwalanie na to, żeby cie ktoś gnoił (vide nieudany związek, wiekszośc ludzi mimo wszystko stopuje takie zapędy).... Może przestań szukać partnerki! samo przestawienie sobie w głowie, że to nie ma być twoja żona tylko koleżanka na jednorazowy wypad do kina powinno trochę pomóc - odpadnie ci stres ( bo chyba nie przejmujesz sie co o tobie pomyśli starsza pani w komunikacji miejskiej, jak zaczytany nie zauważysz, że czeka abys jej miejsca ustapić?) Tak samo możesz podejśc do obcej kobiety z którą chcesz przelotnie pogadać...

Gość gość
Ile masz lat?

Gość gość
24

Gość gość
a ty w tym marketingu sprzedajesz towar tylko mężczyznom.? :D

Gość Drakopsy
Mam 22 lata. Nie umiem podchodzić nawet do obcych kobiet. Generalnie to nie szukam dziewczyny już ponad 3 lata, ale mimo to nie umiem się zachowywać normalnie. I tak pewnie jest, ze mam za duże wymagania względem tego jak wypadne itd. Ale nie umiem sobie z tym poradzić w żaden sposób

Gość gość
a co sie dzieje kiedy w pracy masz wepchnąć towar kobiecie?

Gość gość
przypominasz mi znajomą laskę... nigdy nie wyjdzie z domu bez pełnego makijażu ani w niewyprasowanej spódnicy ( nawet jeśli przez te zabiegi miałaby się sóźnić godzinę na spotkanie) nawet fajna mi sie wydawała do czasu w którym nie potraktowała faceta z radiową urodą jak ostatniego śmiecia. Dotarło do mnie, że ta dziewczyna traktuje i siebie i innych jak towar w supermarkecie . Zastanów sie może, czy ciebie też ten problem nie dotyczy

Gość Drakopsy
Raczej nie dotyczy mnie ten problem. Chodzi o fakt tego, ze mam niska samoocenę, czyli potrafię nawet kręcić z dziewczyną, która mi się nie podoba i jest ogólnie rzecz biorąc kijowa z wyglądu czy charakteru tylko dlatego, ze zwróciła na mnie uwagę. Msm poczucie jakby to był dar od losu... Nie patrzę aż tak na wygląd, nie mam na to czasu ani nawet ochoty. Co do rozmów z kobietami przez telefon itd w pracy to trochę inaczej. Nie czuję skrępowania.

Gość gość
Co do rozmów z kobietami przez telefon itd w pracy to trochę inaczej. Nie czuję skrępowania. tu masz odpowiedź co cię krępuje... nie rozmowa z kobietą, bo gdyby tak było, to w każdych okolicznościach piszesz o presji (Często mówię glupoty chyba dlatego, że odczuwam presję) Presja jak mniemam dotyczy zrobienia dobrego wrażenia że się tak wyrażę na polu osobistym. Jeśli własnie to jest ci potrzebne jak powietrze to może pozastanawiaj się w odwrotnej kolejności.. skąd ci się to wzięło, do czego tak naprawdę ma ci służyć, co się stanie jak porzucisz to przywiązanie do podwyższania sobie samooceny w sposób rozpaczliwy)

Gość gość
Chodzi o fakt tego, ze mam niska samoocenę, czyli potrafię nawet kręcić z dziewczyną, która mi się nie podoba i jest ogólnie rzecz biorąc kijowa z wyglądu czy charakteru tylko dlatego, ze zwróciła na mnie uwagę. Msm poczucie jakby to był dar od losu... :D, :D, :D jedno drugiemu nie przeczy... sądzisz że klienci w black friday szaleją tylko tam,gdzie kupuje sie tylko wymarzone produkty?

Gość Drakopsy
No nie wiem właśnie. Nie umiem sobie z tym poradzić. Już myślałem, analizowałem itd ten problem. Dochodzą zawsze do miejsca gdzie zaczynam szukać w sobie problemy i chce coś zmieniać. Nie wiem co robić.

Gość Drakopsy
Nadmienię tylko, że w dzieciństwie byłem molestowany przez starszą kuzynkę.

Gość Drakopsy
Ale sobie ktoś znalazł powód do zabawy. Zajmij się swoim życiem a nie podszywaj pod kogoś.. Czy z takim czymś warto iść do psychologa?

Gość gość
16.10 czy ona była wdową?

Gość Drakopsy
Ma ktoś jeszcze jakaś sugestie?