Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wg was takie ogłoszenie jest ok...wynajmie mieszkanie osobie bezdzietnej

Polecane posty

Gość gość

A ja mam małe dziecko i jest to mieszkanie w którym już kiedyś mieszkałam. Niestety z pewnych powodów nie mogłam wtedy płacić, była sprawa w sądzie już dla świętego spokoju zapłaciłam. Ale mieszkało mi się tam super. Minęły 3 lata, w zeszłym roku urodziłam dziecko ale musze wyprowadzic się od mojego faceta i jego rodziców. Strasznie się ucieszyłam że to mieszkanie jest wystawione na wynajem ale zobaczyłam taki zapis. Czy jest on zgodny z prawem? Czy to nie jest dyksryminacja matek i osób w ogóle z dziecmi!??

Gość gość
Oczywiscie ze w porzadku. Ja wynajmujac kaze podac adres pod ktry moge eksmitowac... mialalm.problem z niewyplacalna pania..mteraz wynajmuje tylko samotnym mezczyna Zeby usznaowac czyjas wlasnosc to samemu trzeba najpierw do.czegos.dojsc

Gość gość
W porządku, ten kto wynajmuje określa komu chce wynająć, np. osobie pracujące, studentce, studentowi itd. Mój wujek np. wynajmował zawsze studentom, a nie studentkom, bo studentki codziennie zużywały za dużo wody na kąpiele ;) Byłaś niewypłacalna, sprawa otarła się o sąd i ja na miejscu właściciela drugi raz nie wynajęłabym Ci mieszkania niezależnie od tego, czy byłabyś z dzieckiem, czy nie. Lepiej poszukaj innego mieszkania.

Gość gość
To prowo. Co to znaczy, że zapłaciłaś dla świętego spokoju? :)

Gość gość
Czyli w prozadku jest dykryminacja?!?!?!

Gość gość
Ja wynajmuję tylko na wynajem okazjonalny, nie studentom i tylko Polakom. To moje mieszkanie i mogę wynajmować komu chcę, a to że ty sobie myślisz, że to dyskryminacja to mam to gdzieś ;)

Gość gość
A ty byłaś w porządku nie płacąc? Zajmowałaś cudze mieszkanie, nie płaciłaś i sapłaciłaś dopiero po sprawie sądowej "dla świętego spokoju"? I jeszcze teraz chcesz tam wrócić. Pewnie właściciel po Twoim przypadku się już zabezpiecza na wszelkie sposoby, bo wie, że miałby trudniej, gdyby nie płaciły osoby z dziećmi, skoro z Tobą, bezdzietną wówczas miał tyle kłopotu. To nie jest dyskryminacja. Ten kto wynajmuje wybiera komu chce wynająć.

Gość gość
W porządku, ja dodalabym w ogłoszeniu, oprócz _bez dzieci, wredni, bezczelni wykluczeni!

Gość gość
prowo

Gość gość
Prowo. Chociaż gdyby to była prawda, temu właścicielowi kłopot sprawiła właśnie bezdzietna :)

Gość gość
Tak, takie ogłoszenie jest w porządku jeśli chodzi o prawo. W ustawie o najmie lokali i dodatkach mieszkaniowych nie ma przepisu, który stanowiłby, że wynajmujący musi wynająć go każdej osobie, która np. odpowie na ogloszenie. Także ma on prawo wyboru komu chce ten lokal wynająć, a komu nie.

Gość gość
I dopiero po podpisaniu umowy jest on zobowiązany zapewnić mieszkanie temu komu je wynajął. A do tego czasu niby na jakieś podstawie ma on wynajmować je każdej osobie, która tego zechce? Nie ma takiego przepisu i w sumie dobrze bo jest to własność właściciela, więc ma on możliwość decydowania o tym co z nią zrobi.

Gość gość
Nie jest to zgodne z prawem, bop to dyskrymiowane, tak samo jak nie można napisać że chce się zatrudnić białych mężczyzn, albo ze nie chce się zatrudniać muzułmańskich kobiet! To jest dyskryminacja i możesz doniesć a wynajmującego. Ciekawe czy płaci do ZUS-u pieniądze....

Gość gość
A czemu miałby płacić jakieś pieniądze do ZUS Z powodu wynajmu mieszkania. Doksztalc się.

Gość gość
Ja też wynajmuje od kilku lat mieszkanie i nie wynajmuje samotnym matkom z dziećmi ani studentom. Więcej. Przed podpisaniem umowy wymagam przedstawienia umowy z pracy i podpisuje tylko wynajem okazjonalny. Płacę uczciwie podatek więc mam prawo stawiać warunki.

Gość gość
Może tak zrobić :) wiem bo ja tez tak robię nie chce dzieci w swoim mieszkaniu bo większość to dzikuski ;)

Gość gość
gość dziś Bzdura.

Gość gość
Ale wynajem to nie praca. Zatrudniając nie można dyskryminować, a wynajmując swoją własność możesz decydować. Wg prawa nie robi nic nielegalnie.

Gość gość
Ja niedawno wystawiłam ogłoszenie, bez stawiania warunków. Zgłosiła się matka z dwójką dzieci, bezrobotna. Więc odesłałam ja z kwitkiem. Sorry ale nie chce kogoś kto może zapłaci, a może nie.

Gość gość
Koeks pracy, a ustawie o najmie to zupełnie coś innego. Nie słowa w tej ustawie o tym dyskryminacji. I w sumie wg mnie dobrze, że tak jest. Każdy ma prawo decydować o swojej własności.

Gość gość
Poza tym wystawianie ogłoszenia w żaden sposób nie obliguje właściciela mieszkania do jego wynajęcia. Może on się w każdej chwili rozmyślić i tym samym decydować komu chce je wynająć. I dobrze bo jeśli tak by nie było, to masę osób np. z małymi dziećmi wykorzystywałoby takie prawo, a później nie chciało się wyprowadzić. Niestety polskie prawo mówi też o tym, że kiedy taka kobieta z dzieckiem np. straci pracę, to właściciel do czasu znalezienia jej mieszkania zastępczego nie może jej wyrzucić, w wręcz musi ja utrzymywać. Dlatego to bardzo dobrze, że można przynajmniej decydować komu wynajmie się mieszkanie bo i tak wlasciciele mieszkań maja zbyt ograniczone prawa.

Gość gość
I tak każdy robi selekcję i nie wynajmie pierwszemu lepszemu, więc powinnaś być wdzięczna za takie szczegóły, bo czas oszczędzasz. I nie ma takich jeleni, którzy wynajmą ponownie osobie, która nie płaciła.

Gość gość
Wynajmowałam mieszkanie, przez 5 lat, małżeństwu z dzieckiem i złego słowa powiedzieć nie mogę. Przez te 5 lat mieli przez 2 miesiące problem z płatnością ze względu na to, że zachorowało im dziecko. Ale przyszli, przedstawili sytuację i znaleźliśmy rozwiązanie takie że obie strony były zadowolone. Samotnej matce z dziećmi nigdy w życiu nie wynajęłabym mieszkania. Już wolałabym wynająć studentom i tylko w formie najmu okazjonalnego. Mieszkanie jest moją własnością i mogę decydować o tym komu je wynajmę, a komu nie.

Gość gość
gość dziś Prowo. Chociaż gdyby to była prawda, temu właścicielowi kłopot sprawiła właśnie bezdzietna usmiech.gif xxx Upłynęły 3 lata może w tym okresie wynajął matce z dziećmi i te dały mu tak popalić, że epizod z autorką był przy tym lajtowym doświadczeniem?

Gość gość
Czyli te zagranice są jednak gorsze od naszej rzeczywistości, Polak na zagrodzie równy wojewodzie, patole niech wyjazda do Irlandii, i tam nie placa

Gość gość
gość dziś Nie właściciel, a agencja pośrednicząca. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Workplace relations commision nie miałoby nic do powiedzenia w przypadku osoby prywatnej.

Gość gość
Ale nie mieszkamy w Irlandii i tam jest inne ustawodastwo, nas interesuje polska ustawa, a nie z Irlandii.

Gość Teppic   No1
Absolutnie zgodne z prawem. Najmujący ma prawo zrobić plebiscyt wedle dowolnych, subiektywnych kryteriów i zgadzam się z tym podejściem. Nie każdy musi chcieć zastanawiać się, czy nowy mały lokator będzie prującym japę pasożytem, czy cud dzieciakiem. Tak samo, jak mogą nie życzyć sobie psów, nie muszą życzyć sobie dzieci - innej odmiany (statystycznie częściej) męczącego lokatora.

Gość gość
Konstytuja zakazuje dyskryminacji, autorko walcz o swoje! Nie może być tak że ktoś tak robi!!!