Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

itsy_bitsy_spider

Etnolingwistyka, lingwistyka stosowana, czy orientalistyka

Polecane posty

Potrzebuję rady bądź sugestii. Chodzą mi po głowie 3 kierunki studiów: 2 na UW i jeden na UAMie. Najbardziej mnie ciągnie do orientalistyki, konkretniej na specjalizację arabską, bo od dłuższego czasu interesuję się Bliskim Wschodem i kulturą muzułmańską, a przy obecnej sytuacji geopolitycznej arabski wydaje się przydatny. Druga opcja, też fajna, dość przyszłościowa i pozwalająca rozwinąć skrzydła to lingwistyka w sekcji angielski + szwedzki lub hiszpański + szwedzki. Przypomniałam sobie też o etnolingwistyce, która wydaje mi się mega ciekawa, mogłabym zarówno doszlifować angielski, jak i nauczyć się wymarzonego arabskiego lub innego orientalnego języka. Problem, że wiązałoby się to z przeprowadzką z Warszawy z Poznania, a więc sporymi kosztami :/ Są tu jakieś studentki/absolwentki tych kierunków?

Gość gość
dla mnie szwedzki + hiszpański brzmi bardzo ciekawie. Ale ci młodzi ludzie szcześciarze. Za moich czasów na lingwistyce było jednynie angielski + niemiecki/francuski/rosyjski

Teraz jeszcze znalazłam ciekawie zapowiadający się kierunek: lingwistyka praktyczna i copywriting. Tyle że w Toruniu na UMK. Faktycznie wybór mamy całkiem duży, może nawet aż za duży, bo ciężej się zdecydować ;P