Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

L4 a termin porodu

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy pytanie kieruję do tych z Was, które były przed porodem na zwolnieniu L4. Jak termin porodu ma się do daty na zwolnieniu lekarskim? Chodzi mi o to, czy mogę dostać zwolnienie tylko do dnia wyznaczonego porodu, czy data kończąca zwolnienie może być jeszcze po terminie porodu z OM? A jeśli urodze po terminie? Co w takiej sytuacji? Czy wtedy muszę wnioskować o wcześniejsze rozpoczęcie urlopu macierzyńskiego? Jak było u Was?

Gość gość
Tak, rozpoczynasz wcześniej urlop macierzyński.

Gość gość
Ja miałam przedluzane l4 jak rodziłam po terminie, prawo zostawia naszej decyzji kiedy zaczynamy urlop macierzyński - czy od daty porodu, czy od 2 tyg wcześniej, czy od dnia porodu.

Gość gość
Macierzyński zacznie ci się w dniu, w którym urodzisz - nieważne do kiedy masz zwolnienie czy do daty po porodzie czy przed - zrobią ci korektę wynagrodzenia adekwatne do daty porodu. Nie przejmuj się tym. Do 21 dni masz czas na złożenie wniosku o urlop macierzyński.

Gość gość
Jestes na l4 np do 10.06 ...ale urodzilad juz 5 .... to dzwonisz do kadr ze juz urodzilas dostarczasz akt urodzenia i po sprawie od 5 masz urlop a reszte l4jakby anuluja... Na ciaze masz 270dni chyba l4 potr. Musisz juz rozpoczac macierzynski

Gość gość
A i dodam, że jak będziesz po dacie porodu i wciąż nie urodzisz to idź po zwolnienie do lekarza, jak nie będzie chciał ci dać, to zaczniesz urlop zgodnie z datą porodu na zwolnieniu. Musisz zawiadomić pracodawcę o porodzie chyba do dwóch dni.