Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Slyszalyscie ze mm bedzie tylko na recepte?

Polecane posty

Gość gość

Podobno w ramach promowania kp mm ma być tylko na receptę. Co o tym sadzicie? Bo ja mam mieszane uczucis

Gość gość
To chyba jakies bzdury. Co maja zrobic rodzice adoptowanych dzieci, matki ktore z roznych przyczyn nie moga karmic (choroba, leki, po wycięciu piersi, brak pokarmu i etc)? Moze chodzi o to, ze będzie tansze na recepte, a bez recepty ceny jak dotychczas. Poza tym rynek straci, bo mm mozna kupic w kazdym sklepie/markecie, producenci mm nie dadza sobie zwezic i ograniczyc kanalow dystrybucji tylko do aptek. No i co maja zrobic rodzice ktorym zabraknie mm w piatek wieczór? Zaglodzic dziecko bo po recepte beda mogli isc dopiero w poniedziałek? Nie wierze, ze do tego dojdzie. To moze niech wroci chleb na kartki, nie masz kartki? Nie kupisz. Paranoja.

Gość gość
Jasne. Wymyśliłaś to przed chwilą?

Gość gość
Dla dzieci adoptowantch etc bedzie recepta. A pomysł popieram. Skończy się fala " nie mam pokarmu".

Gość gość
Czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają za darmo samochody? - Tak, to prawda z tym, że nie w Moskwie, a w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym, a na Placu Rewolucji, nie samochody a rowery, i nie rozdają, ale kradną.

Gość gość
Co maja zrobic rodzice adoptowanych dzieci, xx matki adopcyjne chcące karmić przechodzą specjalną kurację hormonalną i pojawia sie pokarm, doucz się ciemna maso i nie piernicz głupot, haha pewnie masz moralniaka bo 'nie mogłaś karmić"??? Takich kobiet które rzeczywiście nie mogą jest ok 2% i dla tych dzieci będzie recepta na mm.

Gość gość
Nie mam moralniaka bo po prostu nie chciałam karmić piersią wiec daje mm i będę dawać

Gość gość
Zakaz aborcji, ograniczenie mm ... Polska całkiem cofa się w rozwoju

Gość gość
gość dziś Halo policja? Proszę przyjechać na kafe. Chyba ktoś z psychiatryka zwiał.

Gość gość
Fala nie mam pokarmu ?? Czy ty czytasz to co piszesz?? Każdy ma prawo wyboru i niech tak zostanie ! Za chwilę to zapładniać nas będą na siłę bo społeczeństwo się starzeje.

Gość gość
Sama sobie podbijasz swój temat autorko. I kłamliwie wypisujesz. Daj linka do tematu a nie siejesz ferment.

Gość gość
tak, w dodatku mają być kartki na pampersy

Gość gość
gość dziś , Racja :/ albo będziemy płacić kare jeśli po 40 roku zycia nie urodzimy dziecka ... Ja mam 37 lat, nie chce dzieci i chce mieć wybor do wszystkiego

Gość gość
12:45 sama zwiałas z psychiatryka albo z ciemnogrodu. Realnie karmić nie może tylko 2% kobiet, to są ogólnodostępne dane. Pozostałe same sobie niszczą laktację, bo nic o niej nie wiedzą i zamiast ją rozkręcać to wygaszają podając mm. A wywoływanie karmienia za pomoca hormonów u matek adopcyjnych to nowosć z lat 70. Ciemna maso!!!

Gość gość
Nowe standardy opieki okoloporodowej się klaniaja. Też o tym słyszałam, że mleko bedzie na receptę, ale jakoś nie wydaje mi się, żeby to przeszło.

Gość gość
Gdybym adoptowała dziecko, to musiałabym mieć coś z głową, aby sobie rozwalać organizm hormonami, tylko po to aby karmić dziecko. Nie wierzę w taką bzdurę jak mm tylko na receptę. Sama karmiłam dość długo, ale wkurza mnie terror laktacyjny, bo każda kobieta ma prawo wyboru i może nie chcieć karmić lub ma problemy i nie chce robić siebie męczennicy w imię macierzyństwa.

Gość gość
gość dziś "W okresie noworodkowym należy zapewnić warunki prawidłowej laktacji i odżywiania noworodka poprzez: 1) dostarczenie matce wyczerpujących informacji na temat korzyści i metod karmienia piersią; 2) przeprowadzenie instruktażu matki w zakresie prawidłowego karmienia piersią, uwzględniającego informację, że za wyjątkiem pierwszych 12 godzin życia dziecka, kiedy z powodu obniżonej aktywności dziecka, wybudzenie nie musi występować co 3 godziny, we wczesnym okresie karmienia piersią należy podejmować próby przystawienia noworodka do piersi do kilkunastu razy na dobę na przynajmniej 15 minut do każdej piersi, a jeżeli noworodek nie budzi się, należy go budzić do karmienia po 3-4 godzinach licząc od początku ostatniego karmienia; 3) zachęcanie matki do przystawiania noworodka do piersi po zaobserwowaniu wczesnych oznak głodu (czuwanie i zwiększona aktywność, poruszanie ustami, odruch szukania); 4) dokonywanie, w okresie pierwszych dni po urodzeniu, podczas karmienia bieżących obserwacji cech dobrego przystawienia i pozycji przy piersi oraz objawów skutecznego i nieskutecznego karmienia (w szczególności liczba karmień, stolców i mikcji na dobę, czas odgłosu połykania podczas karmienia, przyrosty masy), których wyniki są odnotowane w dokumentacji medycznej. W przypadku stwierdzenia nieskutecznego karmienia piersią, należy zdiagnozować problem i wdrożyć postępowanie zgodne z aktualną wiedzą na temat laktacji, w celu umożliwienia skutecznego nakarmienia noworodka mlekiem Matki z piersi, a jeżeli nie jest to możliwe – odciągniętym mlekiem Matki. Należy przy tym uwzględnić prawidłowy dobór metody dokarmiania. Diagnozę i przeprowadzone postępowanie należy odnotować w dokumentacji medycznej; 5) nie podawanie noworodkom karmionym piersią do picia wody, roztworu glukozy oraz nie dokarmianie ich sztucznym mlekiem początkowym, jeśli nie wynika to ze wskazań medycznych; 6) nie stosowanie, w okresie stabilizowania się laktacji (pierwsze 4 tygodnie), smoczków w celu uspokajania noworodka." Teraz możecie się śmiać z własnej głupoty.

Gość gość
Co to za wybór, za którym stoi krzywda dziecka?

Gość gość
12:36 dobre! :)

Gość gość
13:06 to nie są zadne nowości, robiłam tak w 2015, tylko nie wybudzałam, bo moja córka nie spała w dzień w ogóle od noworodka. Każde karmienie trwało co najmniej 40 minut. Super rozbujała mi się laktacja, teraz dziecko ma 3 lata i 2 mce, karmię rano, po powrocie z pracy i do zasypiania. Do karmienia przygotowywałam się w ciż ży czytając ksiażki o laktacji, kupiłam laktator podwójny elektryczny, a pomimo tego miałam mnóstwo problemów na początku, zwątpień, zawahań, trzeba się przygotować odpowiednio nastawić i nie podawać mm chocby się waliło i paliło. U mnie w szpitalu był terror mm, każde dziecko miało wciskaną butlę czy matka chciała czy nie, ja protestowałam a i tak jak byłam w wc to dziecku wcisnęli, na szczęście ulało ten syf.

Gość gość
Popieram. Powinno być wydawane tylko w szczególnych przypadkach, takich jak: adopcja, śmierć czy poważna choroba matki. Innych tłumaczeń nie ma, bo nie istnieje coś takiego jak słaby pokarm, lub brak pokarmu, albo że dziecko się samo odstawiło przed 3 rokiem życia. To, że zdrowa matka nie karmi dziecka piersią jest tylko i wyłącznie jej winą, która jest podyktowana lenistwem i głupotą. Jest również brakiem miłości do dziecka i poważnym zaniedbaniem.

Gość gość
A pomysł popieram. Skończy się fala " nie mam pokarmu". x Dokładnie. A zacznie się fala "jeszcze więcej młodych matek i rodzin z dziecmi wyjeżdza z tego chorego kraju, bo raz że mają gówniane zarobki to dwa, jeszcze są ograniczani na każdym kroku" :) No i jeszcze fala "nie chcę mieć dziecka przy warunkach i ograniczeniach jakie funduje nam totalitarna władza", ale wtedy w naszym państwie wprowadzi się gumki tylko na receptę i problem rozwiązany!

Gość gość
13:47 jak ktoś do tej pory nie wyjechał za pracą czy za socjalem to tym bardziej z powodu mm nie wyjedzie.

Gość gość
gość dziś Co to za wybór, za którym stoi krzywda dziecka? x matka tez jest wazna. dziecko dostaje mm i jest szczesliwe i ja tez

Gość gość
jak ktoś do tej pory nie wyjechał za pracą czy za socjalem to tym bardziej z powodu mm nie wyjedzie. x Zapewne nie, ale mamy i tak mały przyrost naturalny, dodatkowe utrudnienia dla przyszłych matek spowodują tylko tyle, że jeszcze więcej bezdzietnych kobiet nie będzie chciało zdecydować się na dziecko.

Gość gość
dziś istnieje , niestety istnieje. Ja mam mleka swojego dosc, a dziecko budzi sie w nocy co pol godziny bo glodne, w dzien spi po 15min bo glodne.. nie przybiera na wadze. Chcac, nie chcac musze mu dac 2x120ml mm z kaszka, bo sie dziecko zwyczajnie meczy. Odciagalam moje mleko i dawalm z butli , liczac ile zjada odpowiednia ilosc. Zjadal tyle ile powinien dostac mm (nawet z lekkim nadmiarem) a przez jedna dobe spadł na wadze 350g:x Nawet ordynator szpitala byl zdziwiony i jak poczatkowo mnie zjepal ze karmie w nocy co godzine, to po dwóch nocach kazal karmic tak jak karmilam do tej pory. Starsza córke karmilam dwa lata i uwierz mi ostatnia rzecz jaka bym chciala to przejsc na butle.

Gość gość
No i slusznie. Kp jest bezsprzecznie najlepszym sposobem zywienia. Tylko 2% kobiet nie może karmić z cyca a wiekszosx dzieci jest na tym syfeksie.

Gość gość
W końcu! Zawsze uważałam, że gdy mm bedzie na recepte a wkazdym szpitalu bedzie CDL to kobiety beda karmily a narod bedzie zdrowszy i madrzejszy.

Gość gość
13.06. Co ty nie powiesz ;) Medal chcesz??? Nie pęknij czasem od tego nadmiaru wiedzy pani mądralińska.

Gość gość
gość dziś Ojej, popsuli ci prowo? Straszne! Ktoś ośmielił się zacytować o co tak naprawdę chodzi i dziecko musiało zabrać zabawki :D