Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moralność, znacie to słowo?

Polecane posty

Gość gość

Zwracacie na to uwagę, macie swój kodeks moralny? Czym jest dla Was zachowanie niemoralne? Podajcie jakieś przykłady z życia.

Gość gość
Moja moralność jest całkiem prosta - nie rób innym krzywdy

Gość gość
Czyli jeśli kobieta się np rozbiera na kamerach internetowych to jest ok, bo nie robi innym krzywdy?

Gość gość
dokładnie

Gość Teppic   No1
Zachowanie moralne to w moim rozumieniu zachowanie, nie naruszające zasady wzajemnego szacunku między ludźmi. Tak długo, jak zachowanie nie jest wymierzone na krzywdzenie kogokolwiek, jest moralne.

Gość gość
A kupienie sobie dzieci przez Ronaldo jest moralne czy nie?

Gość gość
On ich nie kupił, zapłacił surgatce i to są jego dzieci.

Gość gość
gość dziś Nie, nie jest OK. Zachowanie moralne to także takie, które nie narusza godności osobistej człowieka.

Gość gość
To jest już kwestia wględna, każdy inaczej to interpretuje. Jeżeli dana osoba nie czuje, że jej godność została natuszona to zachowanie nie jest niemoranlne

Gość gość
gość dziś Czyli jeśli dana osoba zabije inną osobę, i nie uważa tego za niemoralne, to to też niemoralne nie będzie?

Gość gość
18.36. Jego i czyje jeszcze? Kupił je jak rzeczy, na starcie pozbawił matki, sprowadził na świat od razu zakładając, że nigdy nie doznają matczynej miłości, kupił je bo miał na to ochotę, tak jak kupuje się chomika w zoologicznym.

Gość gość
Patrz wyżej, zachowanie jest niemoralne kiedy przynosi innym krzywdę.

Gość gość
gość dziś Ale to jest twoja definicja moralności. Przed chwilą zakwestionowałaś moją, twierdząc, że do kwestia osobista danej osoby. Czemu to ma dotyczyć tylko prostytucji, a morderstwa już nie?

Gość gość
Wiele dzieci wychowuje się w domach tylko z jednym rodzicem. Jeden, kochający rodzic wstarczy. Jak będą szczęśliwe to nic więcej nie trzeba.

Gość gość
Oczywiście możesz sobie uważam, że morderstwo jest moralnie ok, większośc osób w naszej kulturze się z tym nie zgodzi, a ty pójdziesz siedzieć. Poza tym do tego dochodzi społeczna szkodliwość.

Gość gość
18.50 tak, ale dzieci o których piszesz znalazły się w tej sytuacji w wyniku zdarzeń losowych lub nieodpowiedzialności rodziców. A tutaj ktoś zdawałoby się odpowiedzialny i ustawiony finansowo celowo i za grubą kasę powołuje do życia półsieroty. Celowo pozbawia je matki. Więź matki z dzieckiem jest bardzo ważna, jest takie zaburzenie RAD czyli braku więzi, takie osoby mają na starcie trudniej, mimo bogactwa. To nie jest moralne, a dla mnie wręcz karygodne. Te dzieci zostały potraktowane jak rzeczy, sprowadzone do poziomu piesków kanapowych.

Gość gość
gość dziś Większość osób w naszej kulturze nie zgodzi się też, że prostytucja jest moralna.

Gość gość
Ale wtedy prostytucja ich nie dotyczy :) Nie musisz się ze mną zgadzać. Moim zdaniem mordowanie innych jest nie tylko niemoralne, jest przede wszystkim niepraktyczne dla reszty społeczeństwa. Życie w grupie ludzi którzy się wzajemnie zabijają nie jest specjalnie ciekawą opcją ;) Wiele dzieci jest też w "wpadek kontrolowanych", matka chce mieć dziecko i je sobie robi chociaż wie, że zostanie sama.

Gość gość
I według psychologii głównym opiekunem nie musi być matka, może być to ojciec lub osoba niespokrewniona.

Gość gość
Jasne, ale niemoralne jest aby CELOWO doprowadzać do takich sytuacji. Kobieta zachodzące w ciążę z byle.kim byle.miec dziecko również jest niemoralne.

Gość gość
Zależy bo każdy ma osobista moralność i jest też rodzaj moralności która społeczeństwo uważa za normy. Dla mnie np było nie do pomyślenia zajść w ciąży przed ślubem. A dla kogoś innego może być ok. Ja bym się nie rozebrala w publicznym miejscu czy jak ktoś jest ze mną w pokoju a ktoś inny tak. Ja bym nie zabiła a ktoś inny tak, ja bym nie robiła komuś przykrości a ktoś inny tak.... Zależy od osoby. I wydaje mi się że wychowanie też to krztaltuje.