Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niela

Kobieta w ciąży a specjalne prawa w pracy

Polecane posty

Gość niela

Zdarzyły Wam się jakieś problemy z pracodawcą, gdy poinformowałyście go o tym, że spodziewacie się dziecka?

Gość gość
Nie. Specjalne prawa czyli to co wynika z kodeksu pracy czy coś innego?

Gość gość
Tak , szybko odsunął mnie od obowiązków. Po urlopie macierzyńskim oczekuję zwolnienia :(

Gość gość
kodeks pracy chroni nas tylko w czasie ciąży i na urlopie macierzyńskim a później hulaj dusza pracodawcy

Gość kasiawit
Żebyśmy wiedziały co nam przysługuje "Prawa przysługujące przyszłym mamom w pracy: ➡ pracodawca nie może rozwiązać umowy (nie dotyczy wypowiedzenia za zgodą organizacji związkowej, pracy na okres próbny poniżej 1 miesiąca oraz momentu upadłości lub likwidacji zakładu). Jeśli umowa uległaby rozwiązaniu po 12 tygodniu ciąży, pracodawca ma obowiązek przedłużyć ją do dnia porodu (nie dotyczy osób zatrudnionych na zastępstwo). ➡ przyszła mama nie może pracować w porze nocnej oraz w godzinach nadliczbowych. ➡ jeśli pracownica nie wyraża zgody - pracodawca nie może wysłać jej w delegację, ➡ przyszła mama może wykonywać badania lekarskie w czasie pracy (zachowuje prawo do wynagrodzenia za ten czas) jeśli nie mam możliwości przeprowadzenia ich w innym terminie. ➡ pracownica w ciąży nie może pracować w szkodliwych warunkach pracy (np. praca związana z długotrwałym staniem, dźwiganiem, praca na wysokościach)." znalezione na https://szkolarodzeniaprenalen.pl

Gość gość
Mam naprawde wredna kerowniczke, a gdy zaszlam w ciaze, to cackala sie ze mna jak z jajkiem. Zmienila stanowisko pracy- 3 godz na stojaco, godzina przerwy i 4 na siedzaco i juz od poczatku namawiala, abym przeszla na L4.

Gość gość
witaj w klubie , moja szefowa podobnie się zachowywała, a sama urodziła 2 dzieci