Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak nauczyć swoją kobietę języka polskiego ?

Polecane posty

Gość gość

Moja kobieta chciałaby nauczyć się mówić w moim języku, ogólnie nawet nie wiem czy w ogóle jest możliwe opanowanie polskiego przez obcokrajowca do perfekcji, bo jakby nie patrzeć jest to bardzo trudny język, to ja nawet jej języka nie jestem w stanie się nauczyć, a jest on dużo łatwiejszy. Po za tym polski byłby dla niej już trzecim językiem, więc to też trochę utrudnia sprawę. No ale od czego radzicie zacząć ? Bo na razie nasza nauka języków wygląda tak, że ona powiedzmy trzyma jakiś przedmiot pyta się mnie jak to brzmi po polsku ja jej mówię, ona mówi mi w hiszpańskiej wersji, no a następny dzień ani ja ani ona nie pamiętamy połowy.

Gość gość
Niech weźmie robotę w call center.

Gość gość
Namarin Hiszpania, ale mieszkamy w UK, z tą różnicą, że ja w UK mieszkam od 5 lat a ona od 12

Gość am_Dyzio
robię zakupy w sklepach typu ŻABKA, BIEDRONKA w Centrum Warszawy i już się przyzwyczaiłem, że za kasą fiskalną pracuje Ukrainka, po trzech miesiącach pracy w Warszawie rozmawia zrozumiale z Polakami , takich Ukrainek już jest tysiące, do Ukrainek dołączyły dziewczyny z Kazachstanu, nie tylko rozmawiają w naszym rodzimym języku dobrze i zrozumiale, podchodzą klienci z zakupami do kasy , dziewczyny z Kazachstanu w sklepie ŻABKA obsługują klientów mówiącymi w różnych językach, po angielsku to jest norma ale jest wielu klientów, którzy znają tylko język hiszpański lub niemiecki i dziewczyny z Kazachstanu chyba mają jakiś dar z nieba do nauki obcych języków , rozmawiałem z dziewczynami z Kazachstanu , jestem pod wrażeniem ale zawsze języka najlepiej uczy 'ulica' , czyli wyślij kobietę do pracy w sklepie a po miesiącu będzie nawijać po polsku !

Gość gość
18:47 Pomysłowe, tylko jeden problem nie zamierzamy wracać do Polski

Gość gość
Oj tam nic jej nie będzie jak popracuje rok w delegacji

Gość gość
Zakładając, że pensje w UK są średnio kilka razy wyższe to jednak coś się stanie :(

Gość gość
Nauka kosztuje :)

Gość gość
Do Autora: 1. Dobrze i fajnie, ze chcecie sie uczyc razem, tzn. ty ja, a ona ciebie. 2. Co innego uczenie sie polskiego przez Ukraincow, a co innego przez Hiszpanke. Ukraincy mowia jezykiem podobnym, Polacy i Ukraincy mieszkali obok siebie przez wiele WIEKOW. Pewne sprawy sie wtedy przeplataja, upodabniaja - takie jak jedzenie, zwyczaje oraz jezyk a nawet... geny ;) . Dla Francuza, Hiszpana czy Niemca sama "logika" polskiego jezyka to masakra, a budowa zdan, odmiany, itp. sa prawdziwym wyzwaniem. 3. Na poczatek uczcie sie przez wymiane podstawowych codziennych slow - z tego co was otacza. Wiesz: kot, pies, dziecko, smieje sie, pada desz, pada snieg, idziemy, boje sie, lubie, jestem. 4. Gdy bedziecie mieli chociaz po 300 slowek w glowie (po roku zabaw w przypominanie slow) pora przejsc do spraw na serio, czyli trzeba kupic w Polsce "podrecznik do nauki jezyka polskiego jako obcego". wraz z zeszytem cwiczen . Sa takie i sa juz dobrze zrobione. I lecicie lekcja po lekcji ze dwa razy w tygodniu. 5. Jesli jakas polska piosenka sie jej spodoba, to daj jej tlumaczenie - wtedy slowa same wchodza do glowy.

Gość gość
Tak dla przykladu pokaze wam co MY wyprawiamy z niemal kazdym slowem, w ogole sie nad tym nie zastanawiajac, a cudzoziemiec musi sie wszystkiego uczyc na pamiec: Kazdy polski rzeczownki ma kikanascie form(!) w zwiazku z odmiana przez przypadki, a jeszcze tworzymy rozne znacznia slowa dodajac koncowki lub przedrostki np. kot - to duzy zwierz, a kot-ek znaczy "maly i mily"; "kot-eczek" jeszcze milszy i jeszcze mniejszy i bardziej kochany ;))) Dla cudzoziemca to jest horror :D, bo kazde z tych slow sie znowu odmienia i cudzoziemiec musi wszystkiego nauczyc na.... pamiec. A to tylko jedno slowo i kilkanascie form. NIe mowiac o tym, ze w wielu jezykach nie ma rodzaju "nijakiego" - trudno im zrozumiec, ze "kociatko" nagle sie zrobilo nijakie ;D i jeszcze nie wiadomo dlaczego kot ma 't', a kociatko w tym samym miejscu "c" zamiast "t". :DDDDD To przyklad z jedym krotkim slowem.

Gość gość
No przekot jesteś :classic_cool: Napiszesz jeszcze coś bo ciekawie piszesz o Polskim dla obcokrajowców. Z praktyki znasz uczenie ich polskiego?

Gość gość
Kociaczek :classic_cool:

Gość gość
Polecam świetną platformę e-learningową: polonijka.edu.pl do nauki języka polskiego.Pomogła ona już wielu ludziom z całego świata. Mało tego uczy ona nie tyle języka co kultury polskiej zatem tym bardziej gorąco polecam!

Gość gość
Warto pomyśleć o jakiejś szkole językowej, w której uczą obcokrajowców języka polskiego. Dobrą szkołą jest www.makilen.pl w Krakowie. Warto się tam zapisać. Trzeba zdobyć jakieś podstawy języka by potem się ich uczyć.

Gość gość
Przekociąteczko z ciebie :D