Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie mogę znaleźć pracy po urlopie macierzyńskim.

Polecane posty

Gość gość

Do poprzedniej pracy nie mogłam już wrócić i w sumie to dobrze. Byłam pewna, że bez problemu cos znajdę, a tu cisza. Szukam od 3 tygodni i byłam tylko na jednej rozmowie. Nie mam dużych wymagań, chociaż mam doświadczenie zawodowe i wykształcenie i tylko nie chce pracować na trzy zmiany. Jak żyć!!

Gość gość
A jakie masz wykształcenie?

Gość gość
Bo masz male dziecko = chodzenie co chwile na L4 .

Gość gość
Wyższe, ale nie mam problemu z tym żeby w sklepie pracować. Myślałam o jakimś Pepco, rossmannie czy sklepie z ciuchami, ale nigdzie mnie nie chcą. Szczerze to mnie praca na kasie w Biedronce albo Lidlu przeraża. Swoją drogą do biedronki też składałam CV i zero odp. Byłam pełna nadziei, że niby teraz o pracę jest łatwo.

Gość gość
Ale w cv nie mam wpisanego, że mam małe dziecko. Poza tym, mieszkam z teściami, a 7 minut drogi autem od nas są moi rodzice, nie będzie problemu z opieką nad dzieckiem. Poprostu nikt nie zaprasza mnie na rozmowy w prawie pracy i tyle. Tak się chciałam tylko wyżalić.

Gość gość
A nie próbowałaś w zawodzie? Jakie studia skończyłaś?

Gość gość
no niestety konkurencja jest duza widocznie musisz miec cos co w cv ich zniecheca.. albo krotkie staze pracy albo brak poprawnych zgod na przetwarzanie danych. zmienily sie przepisy poczytaj sobie

Gość gość
A podobno teraz bija się o pracowników. Mój szwagier niedawno szukał pracy, też miał problemy. Znalazł po dłuższym czasie, ale za płacę minimalną.

Gość gość
Z moich obserwacji wynika, że ciężko jest znaleźć pracę, przyjmują z grupą, po znajomości, ze statusem studenta a jak już kogoś z poza tych grup to za minimalną. Jeżeli masz wyższe wykształcenie to może lepiej się dospecjalizowac i startować w zawodzie.

Gość gość
Z praca nie jest tak latwo, to tylko pieprzenie przedsiębiorców, żeby wyrównać napływ Ukraińców.

Gość gość
Wcale nie jest dobrze z pracą. Nadal jak nie masz znajomości to jest ciężko znaleźć.

Gość gość
No sory szukasz pracy w pepco czy biedrze z wyższym ,nie mam nic przeciwko paniom ze sklepów ale jeżeli masz wyższe to najpierw szukaj w tym kierunku ,nie wierzę że pracy z wyższym nie znajdziesz ,nie chodz już nawet o kierunek jaki skonczyłaś ale sam fakt posiadania wykształecnia nawet do pomocy w biurze czy pisanie na komputrze ,w społ miesz w urzędach jako pomoc ,praca jest jeżeli masz wykształcenie ,chyba że mieszkasz na totalnym zadupiu gdzie najbliższe miasto w promieniu 200 km .No to inna sprawa ,sklepy zostaw sobie na koniec .

Gość gość
Praca jest ale w marketach... z tym że mając wyższe wykształcenie też będą krzywo patrzeć

Gość gość
Ja z wyzszym nie mialam problemu znalezc prace w Biedronce, nawet na 3mce tylko,w dodatku dostalam od reki. Ale nie wysylalam Cv tylko poszlam do kierownika

Gość gość
Teraz pracy jest mnostwo, w mojej firmie szukaja 5 osob u meza 3 gdzie na start daja 3000netto a praca glpwnie biurowa. Co chwila ogloszenia o prace sa. Ja po wychowawczym 2 letnim od razu znalazlam prace. Widocznie masz bardzo slabe CV.

Gość gość
Albo mieszka w małym mieście. Ja mieszkam w takim i trudno o pracę.

Gość gość
Nie masz dziecka wpisanego w CV, ale masz kilka lat przerwy zawodowej to słabe. U faceta może z reguły sugerować odsiadkę u kobiet dziecko a co za tym idze L4. Od kiedy pytania na rozmowie kwalifikacyjnej "czy ma pani dziecko?" są zakazane jest to sposób by się domyśleć co kobieta w sile wieku robiła podczas swej nieobecności na rynku pracy.

Gość gość
Pracy nie szuka sie z dnia na dzien. Ja szukalam 4 msc. Wysylasz cv zanim oni je zobacza to tez minie. Do mnie nieraz odzywaly sie firmy po 2 msc z zaproszeniem na rozmowe

Gość gość
Ja nie zatrudniam młodych kobiet ani matek małych dzieci właśnie ze względu na to, że albo w momencie dostania umowy idą na l4, bo w ciąży albo biorą zwolnienia na dziecko. Ja wolę mieć solidnych pracowników, którym płacę godziwe pieniądze niż osobę, która będzie ciągle na zwolnieniu, a inni będą musieli pracować za nią.

Gość gość
Tez bym nie przyjęła kobiety z dzieckiem

Gość gość
Nie masz dziecka wpisanego w CV, ale masz kilka lat przerwy zawodowej to słabe. U faceta może z reguły sugerować odsiadkę u kobiet dziecko a co za tym idze L4. Od kiedy pytania na rozmowie kwalifikacyjnej "czy ma pani dziecko?" są zakazane jest to sposób by się domyśleć co kobieta w sile wieku robiła podczas swej nieobecności na rynku pracy. X Nie mam przerwy zawodowej w cv. Urlop macierzyński trwa rok. Jestem w tym momencie na zaległym urlopie wypoczynkowym, ponad dwa miesiące, z poprzedniej firmy, która jeszcze mi będzie płacić przez te dwa miesiące i w tym okresie chciałabym coś znalezc. Mam 10 lat doświadczenia zawodowego w sumie u trzech pracodawców, najdłużej pracowałam w ostatniej firmie 6 lat. Wiem, że kobieta jest w gorszej sytuacji na rynku pracy niż mężczyzna. Mam tego świadomość.

Gość gość
To Ty króciutkio szukasz pracy. Ja byłam w podobnej sytuacji w styczniu. Też po urlopie macierzyńskim, zwolniona z poprzedniej pracy. Ja to w ogóle miałam takie wymagania żeby była to praca w godzinach maks do 17 więc żadne sklepy w zasadzie. I pół roku zajęło mi szukanie pracy, która by mi odpowiadała a to i tak tylko staż z urzędu pracy na 8 miesięcy, który sobie załatwiłam dopiero od 1.06. czyli pół roku szukałam zatrudnienia, które by mi odpowiadało godzinowo i zawodowo. Nie mieszkam w żadnym dużym mieście, mój mąż to też nie żaden krezus i było nam dosyć ciężko niestety. Nastaw się na długie tygodnie, miesiące poszukiwań. To jest bzdura, że jest pełno pracy chyba, że na produkcji może (zależy gdzie mieszkasz), a to nie każdemu odpowiada, mój mąż tak pracuje i ja nie mogę już, bo nikt mi w nocy z dzieckiem nie zostanie gdyby nam się zbiegły tak zmiany.

Gość gość
Ja mam szefa faceta i rozumie że czasem są losowe sytuacje. W zeszłym roku mialam jedno l4 na dziecko (tydzień) kiedy było bardzo chore, wysoka temp. itp. Nikt nie robił mi wyrzutów. Kobieta - szef jest o wiele gorsza. Kiedyś na rozmowie kwalifikacyjnej jeden babsztyl prosił bym zadeklarowała że nie będę mieć dzieci po czym stwierdziła że 3000 na rękę które było w ogłoszeniu to tak naprawdę po kilku latach a na początek najniższa krajowa. Co to za firma że jedna kobieta idzie na l4 podczas ciąży, potem ma macierzyński i firma rzekomo ponosi straty nie do odrobienia??

Gość gość
jeżeli masz wyższe to najpierw szukaj w tym kierunku ,nie wierzę że pracy z wyższym nie znajdziesz ,nie chodz już nawet o kierunek jaki skonczyłaś ale sam fakt posiadania wykształecnia nawet do pomocy w biurze czy pisanie na komputrze , x z wyzszym jak sie jest, ale bez konkretnego zawodu, to znacznie trudniej znalezc niz po zawodówie. do pomocy w biurze nie jest potrzebne wykształcenie. a to moze byc kierunek w którym nie ma pracy wcale, typu etnologia. Ci co tworza te kierunki powinni miec odpowiedzialnosc karna za robienie ludzi w wała

Gość gość
Też byłam w takiej sytuacji pół roku temu i musiałam iść na kasę do Biedry :( pracy nie ma takiej konkretnej. Jestem po finansach. Wcześniej pracowałam w biurze oraz jako pomoc księgowej. Ciagle tylko dostaję maile że nie spełniam kryteriów lub nikt nie dzwoni a czasem nawet nie wymagają studiów np. na recepcję albo jako sekretarka. Jestem załamana... Kolezanka nie ma studiów a ma znajomości i już jest managerem, zarabia 5000 netto... życie jest do d**y :(

Gość gość
Przecież teraz ludzi po studiach którzy nic konkretnego nie potrafią jest masa. Nie liczy sie papierek tylko jakie masz umiejętności , co potrafisz. Jeśli nie masz doświadczenia w handlu to do takich sklepów jak rosman , ccc itd nie masz szans żeby sie dostać .

Gość gość
A dodam jeszcze że w finansach mówią że za mało doświadczenia i nie mają czasu i kasy ma przyuczanie :( na staż nie chciałam iść bo mała kasa a i tak nigdy nie zatrudniają tylko chcą mieć kogoś na posyłki.. A po stażu nara

Gość gość
na co miec doswiadczenie w handlu, moze ktos wytłumaczyc? Przeciez to jeden z najprostszych zawodów. chyba to taka gadka, jak przychodzi ktos co im nie pasuje z jakiegos innego powodu, np. wyglądu?

Gość gość
Mnie to zawsze zastanawiało ta rzekoma plaga matek chodzących na l4 czy kobiety które dowiadują się że są w ciąży i walą l4... U mnie w firmie pracuje ok 50 osób (jestem pracownikiem). Firma jest bardzo przyjaźnie nastawiona do matek. Ja pracuje tam 12 lat i może jedna dziewczyna poszła na l4 w 3 miesiącu ciazybale miała zagrożoną. Jak trzeba coś załatwić to raczej bierze się urlop a l4 w bardzo sporadyczbych przypadkach na dzieci. Firma funkcjonuje już 25 lat i nie padła. Może wpływ ma to że szef płaci godziwe pieniądze i jest wyrozumiały...

Gość gość
Robią bachory a potem roboty nie mogą znaleźć i dobrze, nie będziesz zatruwac życia pracodawcy swoim wiecznym l4 na zasrańca.