Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tarczyca. Nagłe pytanie.

Polecane posty

Gość gość

W wieku 20 lat wynik TSH wyszedł 4,520. Dopiero jutro mogę udać się do lekarza. Proszę powiedzcie ( osoby chore i znajace sie na tarczycy) mi jak bardzo jestem w dupowatej sytuacji i co to oznacza dla mnie ?

Gość gość
Taki wynik sugeruje niedoczynność tarczycy. Ale do pełnej fiagnostyki potrzebne są jeszcze wyniki fT3, fT4, przeciwciał aTPO i USG tarczycy. I pewnie przepiszą ci Euthyrox, syntetyczny hormon, który zazwyczaj bierze się do końca życia.

Gość gość
moja siostra ma takie tsh jak Ty i lekarka powiedziała że jak schudnie to tsh spadnie i tak się stało bez leków

Gość gość
Tyle, że ja mam wagę prawidłową.

Gość gość
Mialam bardzo podobny wynik. Przy okazji zle sie czulam-slabo, brak energii, problemy z waga, okresem. Zaczelam brac Euthyrox, zeby zbic do TSH ponizej 2 i samopoczucie sie polepszylo, wiecej energii, no i bardzo szybko zaszlam w ciaze.

Gość gość
Pierwsze słyszę ze jak się schudnie to tsh się unormuje,raczej odwrotnie.Gdy dopada nas niedoczynnosc to przybiera się na wadze miałam tak po operacji ale lekarz dobrze dobrał mi dawkę euthyroxu,tsh się unormowało i waga wróciła do normy

Gość gość
Tabletki bierze się do końca życia czy tylko aby unormowac TSH?

Gość gość
Co do wagi. Od września do stycznia przytyłam 10 kg dlaczego ? Nie mam pojęcia. Jadłam normalnie. Ale już wróciłam do swojej wagi.

Gość gość
Żyłam z takim TSH chyba z osiem lat, nie brałam leków, nie miałam objawów, tylko sprawdzałam co jakis czas (ft3 i ft4 w normie). Z takimi wynikami zaszłam w ciążę, dopiero wtedy brałam Euthyrox, dziecko zdrowe. Dopiero niedawno dopadly mnie objawy i właśnie testuję, czy Euthyrox poprawi sytuację. Na pewno nie jesteś w dupowatej sytuacji, odchylenie od normy nie jest duże, a nawet jak leczenie będzie konieczne to nie jest ono uciążliwe, więc głowa do góry. Teraz niestety mnóstwo kobiet ma problemy z tarczyca.

Gość gość
Dziewczyny a czy macie wrażenie ze wasza twarz się zmieniła przy niedoczynnosci?

Gość gość
Ja z wczoraj .. Tak, to był właśnie jeden z objawów który się pojawił, mam wrażenie że w ciągu paru miesięcy moja twarz postarzala się o pięć lat:( Szara, jakby opuchnieta, bez życia. Pokladam w leczeniu naprawde spore nadzieje w tej kwestii chociaz nie spodziewam się efektów z dnia na dzień, bo biorę Euthyrox dopiero dwa tygodnie i to małą dawkę na początek.

Gość gość
Taki wynik nie jest zły, może nawet po prostu tak masz. Zrób badania (tsh, ft3, ft4 itd.)jak wyżej Ci napisano i idz z wynikami do lekarza. Ja mam na przemian Gravesa basedowa i hashimoto i uważam, że owszem, zmieniły mi się trochę rysy. Szczególnie widać to na zdjęciach, mam pełniejszą twarz, trochę ja po jakichś wypełniaczach;)

Gość gość
"odchylenie od normy nie jest duże," Jest duże. Zdrowa kobieta powinna mieć ten wynik poniżej 2, bliżej 1.

Gość gość
gość dziś Taki wynik nie jest zły, może nawet po prostu tak masz. Zrób badania (tsh, ft3, ft4 itd.)jak wyżej Ci napisano i idz z wynikami do lekarza. Ja mam na przemian Gravesa basedowa i hashimoto i uważam, że owszem, zmieniły mi się trochę rysy. Szczególnie widać to na zdjęciach, mam pełniejszą twarz, trochę ja po jakichś wypełniaczachoczko.gif x A odkąd zaczęłaś się leczyc to rysy się poprawiły?

Gość gość
Właśnie czy odkąd leczycie tarczyce to twarz się poprawila? Ja to np już nie mogę na siebie patrzeć :( wyglądam okropnie

Gość gość
Dziękuję Wam za wszystko. Póki co walczymy w inny sposób- dieta typowo morska i uzupełnianie selenu i magnezu. Za 3 miesiące sprawdzimy czy coś jest lepiej.

Gość gość
Choroby tarczycy leczy się lekami a nie dieta. Puknij się w czółko i idź do lekarza.

Gość gość
Byłam u lekarza. Lekarka tak wyprowadziła swoją córkę a miała wynik dużo poza normą, dużo wyższy od mojego. Muszę zrobić dodatkowe badania i USG tarczycy,ale póki co hormonów nie przewidujemy.

Gość gość
a miałaś usg tarczycy bo to bardzo ważne, u mnie nagle na początku ciąży tsh wyszło 3,5 dostałam euthyrox i miałam iść do endokrynologa, ten zrobił usg a tam guz. Urodziłam 3 miesiące temu a w sierpniu czeka mnie usunięcie tarczycy bo biopsja wyszła podejrzenie nowotworowe. Żadna dieta tylko diagnostyka i leczenie.

Gość gość
Tak, rysy mi się poprawiły,na twarzy wyglądam bardzo dobrze. . U mnie najgorsze są objawy związane z samopoczuciem. Waga jeszcze ujdzie (choć przytyłam raz w jednym roku 11 kg) ale chuda nie jestem nawet przy z******tej nadczynności . Co do diety - można próbować, znam dziewczynę z inną autoimmunologiczną chorobą, którą lecz o dietą i choroba została uśpiona.

Gość gość
Mi na początku ciąży wyszło 3,9. Biorę Letrox 75 i teraz mam 1,4. Po porodzie mam brać pół dawki, potem kontrola 4m po porodzie. Lekarz mówi, że raczej do końca życia będę musiała brać leki. Guzów nie mam. Zauważyłam dobroczynny wpływ leków na wagę, wcześniej tyłam z powietrza i oddychania obok czekolady. W ciąży biorę leki i przytyłam 7kg, a już 37tc.

Gość gość
USG tarczycy mam zrobić i zrobię. Jeśli kontrole wykażą, że nic się nie zmienia będę musiała zacząć brać hormony, ale póki co lekarka stara się chronić mnie przed tym, bo nie chce pakować we mnie hormony do końca życia.

Gość gość
gość dziś Tak, rysy mi się poprawiły,na twarzy wyglądam bardzo dobrze. . x A po jakim czasie od brania tabletek znów dostałaś normalnych rysow twarzy :)

Gość gość
mialam tsh 1,0 na miesiac odstawilam leki gdyz obawialam sie ze mam objawy nadczynnosci, wywalilo mi tsh na 40,0. takze przy 4,2 nie umrzecie

Gość gość
11:22 mogłabyś się nieźle zdziwić. Poza tym ona napisała, że dieta morska, czyli uzupełnia jod.

Gość gość
gość dziś Przy autoimmunologicznych dieta nie pomoże (wtedy dostarczanie jodu jest wręcz niewskazane). Leczenie pożywieniem w tym przypadku byłoby dobre jedynie, gdy niestabilne tsh wynika wprost z niedożywienia i nie jest jeszcze jako taką patologią tarczycy. Ale wspomagająco jak najbardziej. Poza tym, głównie unikanie stresu i dobry sen.