Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile macie alimentow? Boje sie ze sobie nie poradze

Polecane posty

Gość gość

Ucieklam od psychopaty do siostry. Napisala mi pozew rozwodowy bo ja nie bylam w stanie,caly czas mysle o tym czy dam rade. Moj facet nie chce widywac dzieci,jego sprawa ale dom jest jego wiec musze sie wyprowadzic. Dzieci maja 4 i 10 lat.

Gość gość
Najgorzej bedzie z wynajmem,muszę miec z 1500zl na to. Zarabiam niecaly tysiac zl bo pracuje na pol etatu bo corka tylko do 13. Ile moge dostac alimentow? Boje sie ze sad da mi po 250zl

Gość gość
w dobie 500 plus to musisz sobie poradzic. ja nie miałam alimentów, a syn był niepełnosrapwny, tyle ze miałam gdzie mieszkac.

Gość Mama 2 plus 2
Zależy ile małżonek zarabia. Ja bym wnioskowała o jak najwoexej,sąd i tak daje trochę mniej i o alimenty na siebie,co co szkodzi może akurat dostaniesz. Znajoma na siebie i dzieci dostawała 1900 zł, teraz już minęło parę lat i na siebie już nie ma ale złożyła o podwyższenie na dzieci i ma 1700 na dwójkę. Mąż widuje się z dziećmi 2x w roku bo więcej nie chce.

Gość gość
ale zeby na siebie miec to chyba musi byc rozprawa z orzekaniem o winie? gdzie ci wasi ex tyle zarabiają? Mój miał tylko rente 800 zł, nawet nie składałam o alimenty,

Gość gość
Wszystko zależy jak napiszesz pozew o alimenty i jakie są jego zarobki. Napisz wszystkie wydatki ze chcesz wynająć mieszkanie i od razu koszty czyli. 1. Najem mieszkania 2. Rachunki prąd gaz woda czynsz 3. Wyposażenie i remont mieszkania. Podziel to przez ilość osób zamieszkujących i będzie miesięczny koszt na 1 osobe. Koszty utrzymania dzieciw przeliczania na miesiąc każde dziecko osobno. 1. Wyżywienie 2. Odzież i obuwie 3. Środki czystości w tym proszek i płyn do prania, kosmetyki, fryzjer 4. Lekarz i lekarstwa 5. Wydatki na szkole przedszkole w tym wyprawka składki ubezpieczenie komitet wycieczki szkolne 6. Rozrywka wyjścia do sali zabaw basen itp wakacje letnie to możesz wpisać 2000 zl na rok na dziecko w tym dojazd pobyt wyżywienie i rozrywka 7. Zabawki edukacyjne ksuazki 8. Kieszonkowe dla starszego dziecka 9. Telefon karta dla dziecka 10. Bilety mok 11. Paliwo na dojazdy na zakupy dla dzieci zajęcia dodatkowe 12. Zajęcia pozaszkolne Napisz ze nie interesuje się dziećmi i ze na tobie spoczywa cały ciężar utrzymania i wychowania dzieci i wnosisz o zasadzenie 70% tych kosztów. Koniecznie napisz ile on zarabia ą ile Ty. Myślę że jak zarabia 3-4tys to możesz dostać po 1000 zl na dziecko. Dla sądu liczaliczą się usprawiedliwione wydatki. Jak masz rachunki to je przedstaw i zbieraj teraz wszystkie nawet najdrobniejsze rachunki. Mam nadzieje ze pomogła i powodzenia. Pamiętaj że liczą się możliwości zarobkowe ojca a nie faktyczne zarobki.

Gość gość
Miałem 110 do około 1600 na sam koniec nauki.

Gość gość
Pomoglas. Chyba pojde do prawnika z tym pozwem,lepiej ode mnie napisze :-( do psychologa tez wybieram sie,bo nie dam rady przez to przejsc

Gość gość
A i koniecznie złóż wniosek o zabezpieczenie alimentów z datą wstecz czyli od kiedy się wyprowadzilas. Pisze się zawsze kwotę minimalnie mniejszą niż żądane alimenty. Walcz zeb y było minimalnie 500 zl na dziecko. Wtedy jak 2 miesiące będzie bezskuteczne egzekucja to możesz się starać o alimenty z funduszu alimentacyalimentacyjnego. Fundusz wypłaca mąż 500 zl na dziecko. Będą bo później ścigać o zwrot. Czyli przynajmniej masz tysiąc z alimentów tysiąc 500 plus. Zwiększ etsy zeb y mieć z 1 500 i masz 3500 tysiąca. Mieszkanie wynajmij w kamienicy jakieś małe nawet jednopokojowe i się na pewno ułoży. Jako samotna matka możesz starać się o pomoc z opieki społecznej. Daja jednorazowe świadczenia np na początek roku. Dofinansowanie do rachunków. Dostaniesz rodzinne. Tak ze popytaj. Możesz zapytać się w caritasie czy masz szansę na otrzymywanie paczek żywnościowych z uwagi na sytuację materialną. Najważniejsze że podjęła decyzję. Teraz musi byc lepiej i będzie na pewno.

Gość gość
Dzieki za pomoc.

Gość gość
Pogodz się z mężem suko

Gość gość
Suka to wwysrała z pierdziawy takie gufno jak Ty szzzmatooo!!

Gość gość
a niby czemu ma się godzić ?

Gość gość
Sam jestes suka. Nie da sie juz pogodzic z nim. To jest alkoholik.

Gość gość
To nie zależy od jego dochodów tylko od możliwości zarobkowych.

Gość gość
a jak sie oblicza mozliwosci zarobkowe???

Gość gość
up ja jestem dzieckiem alimentow szkoda matki zmarnowala sobie zycie i mi

Ale czemu patrz dostaniesz alimenty i 500 plus co ty jeszcze chcesz o tak dostajesz za darmo kasę każdy by chciał :)

Gość gośćlaura
Dostaniesz 400zl alimentow,to najniższa obecnie kwota,pozatym sad musi przyznac najniższą kwotę,jesli facet niewyplacalny fundusz alimentacyjny,to nie sa darmowe pieniądze,tylko motywacja do pracy dla nieroba i pijaka

Gość gość
Strasznie zal mi dzieci. On nie chce sie leczyc:-( Bede musiala wyprowadzic sie,zabrac je z ich pokoi:-( tego najbardziej sie boje,bo one sa przywiazane do tego domu.

Gość gość
Jakie paznokcie dziewczyno,ja nie mam na to czasu a poza tym mam pole to nawet tygodnia nie utrzymalyby mi sie

Gość gość
z tego co wiem ostatnie lata sedziowie przy srednich zarobach alimenciarzy wskazują alimentów na 600-800 zł

Gość gość
Zarabiasz tysiąc więc masz pewnie 500+ na dwoje dzieci. Wiec masz 2 tys. Alimentów na dwójkę wnioskuj około 1000 zł.

Gość gość
Moim zdaniem mogłabyś zawalczyć o jego eksmisje, to co z tego ze dom jest jego. Ten dom nalezy także do waszych dzieci. Niech sam idzie w p**du , jak to dobrze rozegrasz on dostanie zakaz zbliżania sie do ciebie i dzieci skoro ma niebieska kartę, i wypad z chaty.

Gość gość
Alimenty na jedno dziecko to 700-800 zł . To wcle nie jest duża kwota a sąd często troche odcina z tej kwoty

Gość gość
Eksmisja? Jego rodzina by mnie zabiła

Gość gość
dZIEWCZYNO olej jego chałupe . Walcz o alimenty . W najgorszym przypadku mozesz iśc do MOpSu po pomoc choc pewnie to uciązliwe i wymaga czasu . Ale masz 1 tys plus 500 + x 2 to kolejny tysiac i alimenty niech chociaz beda 1 tys to juz masz 3 tys . Wiem ze to mało ale jest jeszcze kilka groszy zasiłku rodzinnego , doodatek mieszkaniowy itd , popytaj w MOpsie .

Gość gość
Może uda ci sie praca na cały etat i przedszkole troche dluzej . Może siostra czy ktos inny z rodziny ci pomoze zajac sie dziecmi kilka godz . Głowa do góry , zrobiłas najwazniejszy krok i bardzo dobrze .

Gość gość
Siostra mieszka 600km ode mnie. Musze w lipcu wrocic do domu choc na kilka dni bo mam do zalatwienia kilka spraw urzędowych. Wiem ze codziennie pije,boje sie tam wracac.