Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paraguaya

Mieszkałam w Paragwaju odpowiem na pytania

Polecane posty

Gość Paraguaya

zapraszam. O latynosach, o ameryce poludniowej i co tylko chcecie

Gość gość
Czy som tam pajonki?

Gość Paraguaya
Są :) Ale w mieście mieszkałam wiec nic mi nie zrobił

Gość gość
Ja wylądowałaś w tym Paragwa...coś tam. Niech zgadnę. Dałaś doopy czarnuchowi i teraz bijesz pokłony przed jego nieistniejącym allahem?

Gość Paraguaya
W Paragwaju nie ma ani czarnuchów ani allahów tymbardziej :D

Gość gość
som pajonki :O jusz nie lupie parakwaja

Gość gość
No to całe szczęście. Świat wolny od islamskiej zarazy to szczęśliwy świat

Gość Paraguaya
No nie wiem czy to zasluga bardzo malej ilosci muzulmanow ale faktycznie Paragwaj zajal wysokie miejsce w rankingu najszczesliwszych narodow :)

Gość gość
A byłaś w Scuncion na Santisimo Sacramento? Leżałem tam 2 dni w szpitalu Central del IPS.

Gość gość
Wow fajny temat:) co tam wogole porabiasz? Przeciez my Polacy nie wykraczamy poza strefy niemiec,uk ostatecznie usa:) pozdrawiam i napisz prosze co cię żucilo na tak glebokie wody:)

Gość Paraguaya
W Asunción byłam ale w szpitalu nie. Mieszkałam w Ciudad del Este

Gość gość
Czy Paragwajki sa ladne?

Gość Paraguaya
Teraz jestem w Polsce. A do Paragwaju trafiłam tak że zawsze uwielbiałam kulture hiszpańską i latynoską, oglądałam namiętnie telenowele :D No i w końcu postanowiłam że chce tam jechać, chce to zobaczyć na własne oczy te hacjendy, fiesty, sjesty itp. I pojechałam tam początkowo z wolontariatu międzynarodowego a w końcu zostałam 2,5 roku ;)

Gość gość
9:40 dziekuje za odp. Pewnie bieda tam prawda?

Gość Paraguaya
Czy są ładne zależy co się komu podoba. Takie typowe latynoski, raczej ładne wg. mnie.

Gość Paraguaya
Są bogacze, paniska żyjące w posiadłościach którzy zatrudniają służbe i jest biedota żyjąca w starych zaniedbanych chałupach. Bardzo duże rozwarstwienie jest. Ale nie ma jakiejś skrajnej nędzy i głodu jak w Afryce. Mnóstwo Paragwajczyków mieszka w Argentynie albo Hiszpanii i pieniądze wysyłają do Paragwaju

Gość gość
Są tam Indianie?

Gość Paraguaya
Takich 100% Indian jest dość mało. Żyją głównie na zachodzie, zzesto w swoich wlasnych osadach, Ale ch język guarani jest bardzo powszechny. Niemal wszyscy w Paragwaju mówią zarówno po hiszpansku jak i guarani. Dużo ludzi spośród latynosikej populacji ma przodków indiańskich.

Gość gość
Czy są węże?

Gość Paraguaya
Są. anakondy i grzechotniki :)

Gość gość
w papasraju to może i mieszkałaś

Gość gość
Sytuacja osob homoseksualnych?

Gość Paraguaya
Sytuacja homoseksualistow powiedzialabym ze podobna jak w Polsce. Nie są tak liberalnii jak Argentyna czy Chile gdzie sa zalegalizowane malzenstwa albo zwiazki partnerskie, zdarzaja sie homofobiczne wypowiedzi itd.

Gość gość
W porównaniu z życiem w Warszawie to żyje się tam lepiej czy gorzej, są bardziej rozwinięcie czy mniej. Bez skrajności, taki przeciętny człowiek po przeciętnej szkole.

Gość gość
w papasraju to może mieszkałaś

Gość Paraguaya
10:33 Tam jest duże bardzo rozwarstwienie. Ale jakbym miala powiedzieć sytuacje Paragwajczyków takich srednich zyjacych i pracujacych w miescie to zyje sie gorzej niz w Warszawie, zarobki są ewidentnie nizsze, korupcja jest wysoka. Troche jeszcze pokutuje takie staroswieckie myslenie i mentalnosc ale sa tez ludzie ktorzy osiagaja sukces i im sie powodzi. Chyba blizej porownywac do Ukrainy niz do Warszawy ;)

Gość gość
W Paragwaju to chyba caly rok goraco?

Gość gość
Latem bardzo rzadko jest ponizej 30 stopni a zima jest bardzo kaprysna. W zime jednego dnia moze byc upal 32 stopnie a nastepnego spac do zera. Mrozow nie ma. Noce zima sa bardzo chlodne.

Gość gość
Jaka pracę moze podjac Polka? Czy jest bezpiecznie? Czy faceci nie zaczepiaja? Czy trzeba wszedzie jezdzic autem? Czy mozna nie znac hiszpanskiego i sie dogadac? Czy jedzenie jest bardzo ostre? Czy mozna spotkac wysokiego przystojneto bialego faceta czy sami opaleni i niscy?

Gość Paraguaya
Wedlug mnie jest bezpiecznie. Ja sie nie balam zbytnio. Trzeba uwazac najbardziej na pospolitych oszostow. Mozna jezdzic transportem publicznym ale pozostawia sporo do zyczenia. Faceci gwizdza itp wiadomo uwazaja sie za macho jak to latynosi ;) Faceci glownie w typie poludniowym ale mozna wysokich spotkac. Blondynow jasnych ciezko ale tez mozna sie natknac na potomkow niemieckich osadnikow. Bez hiszpanskiego ciezko. Ze swieca szukac kogos kto mowi po angielsku. Glownie malo kto mowi biegle. Praca to zalezy jakie masz doswiadczenie, wyksztalcenie. No chyba ze obojetnie co to na bazarze albo w sklepie czy kawiarni to tak :P albo na roli ;) ale zarobki mizerne. Placa minalna to chyba 700 zl