Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oglądałyście Wołyń wczoraj

Polecane posty

Gość gość
Taaa, to w takim razie każdy Polak kradnie samochody, każdy kapował Żydów w czasie wojny i każdy chleje bimber na śniadanie. Dobrze ktoś tam napisał. Odezwał się naród bez skazy. Na takiej samej zasadzie o Polakach myślą Anglicy czy Niemcy, ale Polak jest "wielkim Europejczykiem", bo należy do UE (jeszcze) i "ma prawo". Polak ma prawo rzygowiny po Angolach w pubie w Londynie sprzątać, ewentualnie Heldzie i Helmutowi tyłek podetrzeć. Wyżywacie się na Ukraińcach, bo sami jesteście pełni kompleksów, a Ukrainiec to doskonały materiał, by sobie odbić własne wady i krzywdy.

Gość gość
Nienawidzisz sam siebie ? Czy jestes zydem ?Przeciez wszyscy mowia, ze nawet hitler po prostu strzelal w leb, a oni masakrowali ludzi!

Gość gość
Oooo widze, ze juz zlot zydow na forum

Gość gość
19:46 a pogromy?

Gość gość
19.39 nie pochlastaj się z tej nienawiści bo piszesz bzdury że strach -nie ma narodu takiego drugiego jak Polacy co tylko przeprasza innych i biadoli .

Gość gość
19.47 czemu Polaków nienawidzisz -dziadzio był w UPA ? A może nawet do UK nie chcą wpuścić na czyszczenie kibli ?

Gość gość
Przeprosil kiedys niemiec was za to co zrobili polakom ? Jeszcze na nas szczekaja za holocaust zydowski. Pieprzycie glupoty. My ginelismy w auschiwtz, a nie mordowalismy, a zydzi cala wine zwalili na nas ! Ja mieszkam wsrod ukraincow i mi nikt o nich nic nie powie, bo widze jacy sa. A sa okropni. Mowie wam, ze zrobiliby to jeszcze raz.

Gość gość
Mowie wam, ze tu jakis zydek siedzi i cos go zabolalo. Juz zapomnial kto jego babke mordowal. Jak nie pamietasz to ja ci przypomne ! Hitler ! Niemiec! Polak ginal za pomaganie zydom jak wam nie wstyd!

Gość gość
Zydek ty sobie mozesz nienawidzic ale was to szczegolnie wszedzie nie lubia, a jeszcze teraz za mordowanie palestynskich dzieci. Bedziecie miec przesrane.

Gość gość
Jest tylko jedna droga moim zdaniem. Dwustronna edukacja. To traktowanie dawno temu Ukrainy przez Polaków jak dojnej krowy, a jej mieszkańców jak rabów doprowadziło do tego, co się stało na Wołyniu. Nie zdejmuje to odpowiedzialności z oprawców w żadnym stopniu, ale dało to motyw Banderze i innym zwyrodnialcom, w który uwierzyli inni. Trzeba się uczyć z historii i wygaszać konflikty. Trzeba promować tych, którzy Polaków ratowali, im składać hołdy. Trzeba kształcić młodzież ukraińską. Jak myślisz jeden z drugim, czy jak w ramach zemsty będziesz traktował Ukraińców jak śmieci, to co oni sobie pomyślą? Jeśli w domu mówili o wynoszących się panach Polakach, to jeśli zobaczą to naocznie, to konflikt będzie trwał. Uwierzą w to. Jeśli pojada do Polski to zobaczą, że to nie prawda i konflikt wygaśnie na tym, może kolejnych 2 pokoleniach. Prawda jest taka, że Ukraińcy potrzebują jakiegoś mitu założycielskiego, jakiegoś Grunwaldu, żeby mieć jakąś tożsamość. A oni, zamiast sięgać po sicz zaporoską (swoją drogą też s*******ny, ale przynajmniej dawno) to się uwiesili na Banderze, którego pamiętają jeszcze żyjący świadkowie. Ja do narodu Ukraińskiego podchodzę bardzo sceptycznie, ale nie widzę innej drogi. On są inni. Wykładam na uczelni. Widzę pierwszoroczniaków i jest masakra. Pozytywne jest to, że po kilku latach widzę tych samych ludzi i cóż... jest lepiej. Studenci ukraińscy w PL to świetny pomysł. Uczelnie łapią oddech przy niżu demograficznym, oni się cywilizują i wracają do siebie.

Gość gość
Co wy macie co ukrainców ? Nie pisze o przeszłości ale teraz co macie do młodych Ukraińców ?

Gość gość
Swieta prawda, ze wygaszanie konfliktu jest dobrym pomyslem. Z drugiej strony mam wrazenie, ze my sie ich boimy i dlatego taka reakcja. Ale to jest ogolnie swiat niecywilizowany.

Gość gość
Niiic. Z tych najmlodszych moze by jeszcze ludzi zrobil.

Gość gość
Nikt nie neguje pogromow. Tyle ze swiat stanal na glowie odsadza sie Polakow od czci i wiary za pogromy, a wybiela Niemcow za holocaust. Ot, rozumowanie. Jesli by tak ktorykolwiek narod mogl czuc sie pokrzywdzony, to Polacy wlasnie! Jeden rozbior, drugi rozbior, trzeci rozbior, pierwsza wojna, druga wojna, obozy. Auschwitz akurat byl obozem wylacznie dla Polakow, Zydzi gineli w Birkenau. Z jednej strony Niemiec, z drugiej Ruski, na dokladke Ukraincy, Zydzi tez mieli swoj udzial w tym, ze nikt ich nie lubil. Cala Europa ich przeganiala. Na dokladke teraz probuja wmowic nam odpowiedzialnosc za holocaust. Katyn, Wolyn, Majdanek, Auschwitz, Sobibor, Sybir... Widocznie dla niektorych zbyt malo wycierpielismy, by moc o sobie mowic jako o ofierze.

Gość gość
gość dziś Są różni, co czasem wychodzi po pijaku, np. nawiązanie do Wołynia i Bandery w kontekście zapowiadanej powtórki z historii. W tym sensie Bandera swój cel osiągnął. Poróżnił nas na dziesiątki, jeśli nie setki lat. Zbudował naród na niechęci wobec Polski. Ani myślimy spojrzeć na Ukrainę jako państwo przyjazne. Mimo wspólnego wroga nie umiemy uznać ich za przyjaciół. Mi kiedyś pewna dziewczyna, która ma rodziców z pochodzenia Polaków powiedziała kiedyś, że Ukrainiec ma mentalność raba i zazdrości Polakom, a o poziomie zawiści to nawet pojęcia nie mamy. Ze strony polskiej jest natomiast świadomość tego, co zrobiono w Wołyniu i tego, że nikt tego nie uznał jest wkurzająca. Powiedz coś przeciw zbrodni na Żydzie - wylądujesz w więzieniu, nawet w Polsce. Chcesz powiedzieć o ludobójstwie na Ukrainie to Cię będą tonować, wyciszać. To jest poniżające.

Gość gość
A dlaczego my polacy zawsze musimy siedziec cicho i do niczego prawa nie mamy ?

Gość gość
19.51 Wytykanie błędów własnemu narodowi to w oczach moich kochanych rodaków Polaków z miejsca nienawiść. Właśnie o to chodzi, że uważamy się za wieczną ofiarę, nic nie można nam wypunktować pod rozwagę, bo przecież my bez skazy, a w Ukraińca można walić jak w bęben. Jak ich bronisz to pewnie sama jesteś Tatianą podszywającą się pod Polkę albo dziadzio w Upa. A ja mam wywalone na to co było kiedyś. Po prostu widzę, że wyżywamy się na Ukraińcach, bo inni wyżywają się na nas, a Sasza to dobry chłopiec do bicia, jedyny taki w Europie

Gość gość
gość dziś 19:46 a pogromy? xxx masz odtrutkę: http://www.bezc.pl/artykul/59/ranking-mordercow-zydow pomyśl o liczbach i skali procederów, a potem się wypowiadaj. A, i doczytaj o tym, czym naprawdę był pogrom kielecki. Może się zdziwisz. Tak sobie myślę... czemu tak wiele Żydów psioczy na Polaków, a na inne nacje nie. Może dlatego, że Ci, którzy doznali krzywd od innych nacji gryzą ziemię od prawie 80 lat.

Gość gość
Oj naprawde jacy biedni ci ukraincy. My sie na bidakach zawsze wyzywamy. Przyjezdzaja tu, prace maja, zarabiaja, zyja, mieszkaja, studiuja ale my sie na nich wyzywamy. Jestes bardzo przekonujaca...

Gość gość
Bronisz barbarzyncow.

Gość gość
A współczesny holocaust Palestyńczyków?

Gość gość
gość dziś Nie, nie wyżywamy się. Wręcz przeciwnie, jesteśmy dla nich dobrzy. Nie widziałam nigdy aktów przemocy wobec nich. Ale jak słyszę te teksty o przenoszeniu nienawiści na nowe pokolenie to uważam, że trzeba mieć rozum i umiar w zemście. To potomkowie dzikiego ludu, wzbogaconego krwią ordyńców i nauczonego azjatyckiej mentalności. Ludzie niebezpieczni genowo i tożsamościowo. Troszkę jak wilczury kaukaskie. Nieobliczalni w pewnych sytuacjach. Dlatego nie wiem, na ile zostaną kiedykolwiek w pełni zaakceptowani przez Polaków. Ot, chichot historii i spuścizna Bandery. Historia pokaże (oby nie pokarze).

Gość gość
Poogladajcie zdjecia co zydzi robia palestynczykom. Morduja ich dzieci i to dzieje sie naprawde

Gość gość
Nie jestem żydowka, jestem kataliczka i polka , 40 letnia matka która nigdy o wyjeździe za granicę nie myślała, ale za nasz naród mi wstyd, hipokryzja level hard, polkow charakteryzuje jakiś dziwny rodzaj amnezji, a mamy niestety swoje za skora, to zjawisko idealnie obrazuje film Pokłosie.

Gość gość
Starając się abstrahować od historii, to czemu dla ludzi zarządzających krajem od lat (różne przecież ekipy) zawsze ważniejszy jest jakiś sąsiad (czy to to z zachodu, czy ze wschodu itd.)?

Gość gość
20:30 Nie da się tego czytac, wyobraź sobie że to co ty myślisz o ukraincach, myśli większość zachodnich Europejczyków o tobie .

Gość gość
20.30 dokladnie o to mi chodzilo. Super ujete. Obawiamy sie ich instynktu i ich natury, ktory na sile probuja stlumic, bo tak wypada na dzisiejsze czasy...

Gość gość
20:22 nadal uważam że pogromy były tragiczne i nie na miejscu. Tak samo jak Wołyn, Katyń I wszystko co się wydarzyło.

Gość gość
gość dziś 1 Zgadza się. Mam pewną teorię, że kraje i narody mają swoją karmę. Te wyjątkowo okrutne, które są sprawcami koszmarnych nieszczęść wymrą, czego im serdecznie życzę. No dobra, może nie w tych słowach, ale takie narody mają za dużo na sumieniu. Kiedyś słowo holokaust straci swoją magiczną moc i dopiero się zacznie. gość dziś 2 W każdym narodzie są kanalie. w każdym. Wyrafinowaniu Francuzi mają swoje kanalie, oświeceni Niemcy mają swoje kanalie, ... (tu wpisz KAŻDĄ nację świata ) mają swoje kanalie. Polacy też mają swoje kanalie. ale pomyśl o skali. Ty płaczesz nad źdźbłem w polskim oku, a belek w innych nie zauważasz. Nie ma narodów całkowicie czystych, którzy przedstawiciele nigdy nic złego nie zrobili. Ale to kwestia czasu (jak dawno) i skali. Pokłosie to film oparty o fikcję. Coś jak Benkarty wojny. Powiedz tak z ręką na sercu, czy spotkałaś kiedykolwiek w swoim życiu ludzi, którzy tak myśleli jak ci wieśniacy? Ale tak szczerze. Co sądziłabyś o Polakach, gdyby w obecnych czasach wysiedlali Żydów (lub inną nację) i przejmowali ich ziemię (oj, brzmi znajomo), zabijali ich dzieci? Dziś, już. I to nie pojedyncze ofiary tylko setki rocznie, a może i tysiące. Jak wtedy byś pomstowała? A teraz pomyśl, że właśnie tak robią Żydzi z Palestyńczykami. Są jak osadnicy kontra Indianie w USA 200-300 lat temu.

Gość gość
gość dziś gdzie napisałam nieprawdę? Pokaż, podyskutujemy.