Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oglądałyście Wołyń wczoraj

Polecane posty

Gość gość
Nie wiem czy wiecie, ze to niemcy ukladali sie z ukraincami. Na okupowanych ziemiach nawet ksztalcono ukraincow. Wysylali ich do niemiec na studia. Jak dla mnie to 2 diably niemcy i ukraince.

Gość gość
gość dziś i jeszcze jedno. W którym kraju jesteśmy postrzegani jako zagrożenie, jako osoby, które nóż wyciągną i wbiją w plecy (to chyba taka kwintesencja obaw dotyczących Ukraińców)? Kto się nas boi?

Gość gość
20.23 To samo myśli Anglik o Polakach. Fajnie, nie? Nam wolno, a Ukraińcowi nie? Jeszcze 30 lat temu to my byliśmy narodem gotowym płynąć wpław przez lodowaty Bałtyk i jako element obcy kulturowo żyliśmy na koszt takiego Szweda. Też się bali co mamy w głowach, bo kraj komunistyczny to inna mentalność. Zapomniał wół jak cielęciem był. Jadzia zbiera u Niemca szparagi i to jest cacy, ale Oksana zbierająca truskawki u Janusza jest be. Mentalność Kalego.

Gość gość
20.46 Nie postrzegam żadnego Ukraińca jako potencjalnego bandyty. To twój problem.

Gość gość
Ale my szwedom nie patroszylismy niemowlat. Przypomne wam wiec sytuacje. Ukraincy co roku wpieprzaja tort w ksztalcie niemowlaka na czesc swojego bohaterstwa na wolyniu. Ukraincy zniszczyli cmentarz polskiej ludnosci na ukrainie.

Gość gość
gość dziś Tak, mogliśmy być postrzegani jako nędzarze Europy albo właśnie homo sovietikus i fakt wywarliśmy negatywny wpływ na inne kultury (np. Szwedzi zaczęli stosować zamki w domach), ale nie kojarzę przypadku, żeby się nas obawiano, nas jako nacji, która może zniszczyć kraj. Inna sprawa, są miejsca, które wiele nam zawdzięczają i pamięć o tym trwa. A jakie my mamy wspomnienia z Ukraińcami? Te pozytywne proszę. xxx gość dziś Patrzaj jak to jest. O Polakach się mówi jako o nacji na tym wątku, ale Ukraińców mamy już rozpatrywać oddzielnie. Widzisz, ja do jednostek nic nie mam, ale obawiam się pamięci narodu i antagonizmów, które mogą w przyszłości stać się przyczyną nieszczęścia. Dlatego piszę, że trzeba zmieniać młode pokolenie póki czas. I rozliczyć stare, żeby zamknąć ten rozdział.

Gość gość
20.56 To nie powód bym nienawidziła ukraińskiej sprzątaczki. Nie obchodzi mnie zbytnio co było kiedyś. Największym przekleństwem Polaków jest nieumiejętność życia tym co tu i teraz. Udławimy się kiedyś tym rozpamiętywaniem. Nadal uważam, że film "Wołyń" to tylko pretekst, by sobie na wschodniego sąsiada pobluzgać. Komuś widocznie na tym bardzo zależy. Mieszkam w mieście w którym Ukraińców jest "jak mrówków" i nic mi złego nie zrobili, a nawet dali uczciwie zarobić.

Gość gość
21.00 Ja się nikogo nie obawiam, bo nie łykam jak pelikan fake newsów i nie jaram się tym co napisze troll Putina.

Gość gość
"gość dziś Ale my szwedom nie patroszylismy niemowlat. " Dokładnie. Cały czas piszę: kwestia skali. Nie ma świętych narodów, ale patrzmy na wszystko w pewnej skali. Nie mamy rąk nieskalanych, ale nasze są ledwie brudne przy upapranych po łokcie naszych "świętych i lepszych" sąsiadów (bliskich i dalekich). Nie róbcie z Polaków morderców. Nie jesteśmy narodem morderców, choć w naszych szeregach są mordercy. Mamy swoje wady, ale inni też je mają. Napiszę przekornie: pora skończyć z tym biczowaniem się za jedzenie mięsa w piątek, gdy wokół inni mordują, kradną i kłamią (chodzi mi o kwestię skali "grzechów").

Gość gość
Tobie dali zarobic ? O no widzisz ja jestem z Mlawy wiec moi dziadkowie wiedza duzo o zydach, a ja i moi rowiesnicy wiemy nieco o ukraincach i arabach. O ile gadaja na arabow to ukraince im do piet nie dorastaja. Wszedzie gdzie wynajmuja domy same kobiety ukrainki lub dominuja kobiety jest wrzask, imprezy i pijanstwo. Chlopy pija ale bardziej zeby gardziel zalac i isc spac, a tamte szukaja wrazen.

Gość gość
Ja pracuje w handlu i jako klientów wole Ukraińców niz Polaków . Jeszcze nigdy żaden Ukrainiec nie nakrzyczał na mnie . To bardzo mili ,uśmiechnięci , grzeczni ludzie .

Gość gość
Pracujesz na ukrainie ?

Gość gość
Ukraincy,Bialorusini a coraz czesciej Azjaci stanowia juz spory odsetek pracowników. To tylko znak , ze w Polsce dzieje sie coraz lepiej. Dopoki "Nowi" uczciwie pracuja to oby było ich tutaj coraz więcej. Odnosnie samych Ukraincow to szczegolnie mlodzi maja Nacjonalistyczne zapedy ale nie mniejsze niz Polacy czy ktorykolwiek inny Naród. Wielu z Nas ma ich za somsiadów i naprawde nalezy odpuscic przekonywanie ich , że Bandera był zbrodniarzem. Dla nas zbrodniarz dla nich bohater bo walczyl o swój kraj.

Gość gość
gość dziś Nie zrozumiałeś tego, co piszę. Też cały czas natykam się na Ukraińców i nie mam problemu z tymi ludźmi. Natomiast wiem, że ten spór jest nierozwiązany, rana niezabliźniona. I mam obawy, co będzie, jeśli nie zadziałamy teraz, ucinając hydrze nienawiści łba. To, że ty będziesz miły dla ukraińskiej sprzątaczki to dobrze, jak nie będziesz jej traktował z góry, a jak równą sobie - super. I tak trzymać. Ale historia jest po to, żeby z niej wyciągać nauczkę. Bo są, choć nie tak liczne, jak się to ogólnie podaje, ale jednak ruchy, które dyszą nienawiścią do naszego kraju. U nas tego nie ma. U nas jest obawa (moim zdaniem całkiem słuszna). Nie nawołuję do nienawiści i nieuzasadnionych obaw co do Ukraińców (nikt mnie jeszcze ruskim trolem nie nazwał, jesteś pierwszy), ale do natychmiastowej ich edukacji, póki na to czas. Każdy objaw nieuzasadnionej nienawiści do obywateli ukraińskich odbieram jako coś złego. Ale trzeba to jakoś rozwiązać, bo przyklepane nie wygaśnie. Oni będą nas kłóć w oczy Banderą, a my im tego nie wybaczymy, bo i kurde jak? Oni muszę zrozumieć, co się stało (i w tym sensie ten film jest potrzebny jak cholera), zrozumieć nas, potępić to, co się stało, a nie kurde żreć torty jak ktoś już napisał, w kształcie niemowlaka, polskiego niemowlaka. To trzeba wykorzenić. Mają problem z zastępstwem za Banderę, bo oprawca czy nie, ale im państwo postawił. I to jest problem, z którym musza uporać się Ukraińcy, bo ich tożsamość narodowa nie będzie miała racji bytu. I to musimy zrozumieć my (czemu się tak kurczowo trzymają tego degenerata). Potrzebny jest porządny dialog. Tyle.

Gość gość
Każdy naród ma wady, ale Svietlana pracująca przy wykładaniu towaru w Biedronce to nie jest morderca. To wy macie problem ze skalą robiąc takie porównania. Ktoś coś tam 70 lat temu i już macie wyrobione zdanie na temat Olega lat 25. Najwięcej o obcych mają do powiedzenia Janusze i Grażyny, którzy nosa nie wyściubili poza swoją wiochę na ścianie wschodniej, a znajomość Ukrainców kończy się u nich na wydukaniu "pakupit vodku" na targu.

Gość gość
gość dziś Nikt nie twierdzi, że jest. Ale powiedz mi proszę, czy Polacy to antysemici?

Gość gość
Owszem jeżeli chodzi o Polaków to jest to ewenement na skalę światową. Nie ma drugiego takiego kraju, gdzie byłaby taka silna opozycja gardząca swoim krajem i pokazująca nasze błędy. Żydzi uważają, że to Polacy są głównie odpowiedzialni za Holokaust. Większość Polaków wie, że to nie prawda. Powinno się w nas rodzić poczucie niesprawiedliwości, ale jednak ta opozycja w naszym kraju jest na tyle silna, że z kilku niechlubnych Polaków rodzi się mit, że my masowo mordowaliśmy Żydów. Inne kraje dosłownie wymarzą niewygodnego rzeczy z przeszłości, napiszą podręczniki z nową historią, ale nie przyznają się do swoich błędów. Najgorsze jednak jest to, że wymawiają innym narodom swoje winy.

Gość gość
gość dziś doskonale napisane. Myślę, że naszą przywarą nie jest wiara mesjanizm Polski, tylko to siedzenie i wypominanie sobie błędów i wypaczeń. Taka forma nerwicy i nadwrażliwość sumienia. Belgowie żyją w spokoju, ale jakby przeliczyć ilość krwi na rękach przelanej w zeszłym stuleciu na liczbę mieszkańców to chyba Niemców przebili wielokrotnie. Tylko my musimy się biczować i, no właśnie, robimy to na głos. Ja opozycji tego nie przebaczę, bo popełniła zdradę stanu. Nigdy nie zagłosuję na osoby, które w tym brały udział i na ich partie, i na następców ich partii.

Gość gość
dziś x Przykładem niech będzie ilość filmów zagranicznych, w których skupia się na chwilach chwały, a nie ciągłe produkcje pokazujące naród w złym świetle. Amerykanie bohatera zrobili nawet z - kontrowersyjnego zawodu - w American Sniper. U nas byłoby larum, że film o mordercy nakręcono, i że się tym jeszcze szczycimy...

Gość gość
gość dziś a u nas Ida i Pokłosie. A na Pileckiego pieniędzy nie było.... Noż kur....

Gość gość
Partia PO to zdrajcy. To kazdy juz wie

Gość gość
gość dziś ale jak na zdrajców mają skandalicznie wysokie poparcie.

Gość gość
21:19 Nie ktos tam gdzies tam kogos tam, tylko Ukraincy wybili w okrutny sposob na Wolyniu(zachodnia Ukraina) okolo 150 tys Polakow. Niektore zrodla mowia, ze wiecej, ignorancie. Dla ciebie 79 lat to duzo, bo wiecej jak 13 pewnie nie masz.

Gość gość
70 lat *

Gość gość
gość dziś gość dziś Nie zrozumiałeś tego, co piszę. Też cały czas natykam się na Ukraińców i nie mam problemu z tymi ludźmi. Natomiast wiem, że ten spór jest nierozwiązany, rana niezabliźniona. I mam obawy, co będzie, jeśli nie zadziałamy teraz, ucinając hydrze nienawiści łba. To, że ty będziesz miły dla ukraińskiej sprzątaczki to dobrze, jak nie będziesz jej traktował z góry, a jak równą sobie - super. I tak trzymać. Ale historia jest po to, żeby z niej wyciągać nauczkę. Bo są, choć nie tak liczne, jak się to ogólnie podaje, ale jednak ruchy, które dyszą nienawiścią do naszego kraju. U nas tego nie ma. U nas jest obawa (moim zdaniem całkiem słuszna). Nie nawołuję do nienawiści i nieuzasadnionych obaw co do Ukraińców (nikt mnie jeszcze ruskim trolem nie nazwał, jesteś pierwszy), ale do natychmiastowej ich edukacji, póki na to czas. Każdy objaw nieuzasadnionej nienawiści do obywateli ukraińskich odbieram jako coś złego. Ale trzeba to jakoś rozwiązać, bo przyklepane nie wygaśnie. Oni będą nas kłóć w oczy Banderą, a my im tego nie wybaczymy, bo i kurde jak? Oni muszę zrozumieć, co się stało (i w tym sensie ten film jest potrzebny jak cholera), zrozumieć nas, potępić to, co się stało, a nie kurde żreć torty jak ktoś już napisał, w kształcie niemowlaka, polskiego niemowlaka. To trzeba wykorzenić. Mają problem z zastępstwem za Banderę, bo oprawca czy nie, ale im państwo postawił. I to jest problem, z którym musza uporać się Ukraińcy, bo ich tożsamość narodowa nie będzie miała racji bytu. I to musimy zrozumieć my (czemu się tak kurczowo trzymają tego degenerata). Potrzebny jest porządny dialog. Tyle. RACJA Ale do porządnego dialogu długa droga, bo jakoś ciężko pojąć, że eksterminacja polskiej ludności cywilnej w okresie II wojny pod szlachetnymi hasłami Ukrainy dla Ukraińców to mało chlubna karta historii. Nacjonalizmy wytępić trudno...

Gość gość
Ja juz dawno temu byłam na tym w kinie, nieszczególnie mnie zszokowało. Tzn było straszne, ale to nie był zaden wyjatek, nie wierzcie w to. W historii była taka masa okrucienstw, ze to nei do uwierzenia. Jeszcze gorsza tzn znacznie, była jak wiadomo eksterminacja ludzi za hitlera, w b danwych czasach celtowie potrafili zabijac w najkrutniejszy sposób i zjadali nawet niemowlęta. Ludzie sie chyba nigdy nei zmieniaja, a jak człowiek czyta internet to najbardziej to widac, jakie rzeczy sobie zycza, itp.

Gość gość
gość dziś Tu Cię może zaskoczę, ale nie jestem pewna, czy trzeba "wybijać" nacjonalizm. Myślę, że trzeba go ucywilizować tak, by nie opierał się o nienawiść. Tylko pytanie, z czego Ukraińcy mają być dumni? Jako naród? Fajnie, jakby mieli dumę z małych ojczyzn. Spójrzcie na hymn Ukrainy. W naszym jest jakaś wyliczanka pozytywnych rzeczy. W ich tylko: chwała Ukrainie, nakreślenie jej granic, i że jej nie oddamy. A, przepraszam, odwołanie do kozaków (szczęście, że nie Banery). W sumie na kozakach od biedy mogliby zbudować swoją historię. Każdy naród jest z czegoś dumny. Musi być. Anglicy z imperium, nad którym słońce nie zachodzi (choć go już nie ma), Francuzi ze swoich tradycji i szyku (choć Makaron ostatnio zaprzeczył temu, że istnieje kultura francuska) itp.

Gość gość
gość dziś ojej, skończyły się współczesne grzeszki Polaków, trzeba się cofnąć. Btw. to był chyba Litwin. No ale Litwy (Białorusi) to Ty nie chcesz obrazić. To nie Polska! Na pewno mieli jakieś wytłumaczenie, w ogóle oj tam, oj tam...

Gość gość
dziś - no nie , nie skończyły sie, czytam internet i widze bezdusznosc ludzi, na niektóre osoby to jest jedyne okreslenie- zywe g.ówno. Wczoraj pijany facet, tzn Polak, męzczyzna w sile wielu mi napluł w twarz na stacji beznynowej, bo stwierdził, ze za długo chodze miedzy półkami. Zwyzywał jeszcze mnie od szmaty, itp

Gość gość
gość dziś Jesteś Ukrainką?