Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elka8

Badanie na obecność wirusa HIV

Polecane posty

Gość elka8

Czy lekarz prowadzący ciążę zaproponował Wam wykonanie takiego badania?

Gość gość
Nie , poprostu zapisala

Gość gość
W pierwszej ciąży 2 lata temu nie, choć była rubryka w karcie ciąży. W tej ciąży powiedziała, że trzeba zrobić, bo jest zalecane,wiec zrobiłam.

Gość gość
teraz chyba jest obowiązkowe.Lepiej zrobić .

Gość gość
Mi zlecił i jeszcze na weneryczne, tez mysle, ze teraz jest obowiązkowe.

Gość gość
To standard jest

Gość gość
Robilam w kazdej ciazy, plus inne zalecane badania. Wynik oczywiscie ujemny. To jakis problem sie zbadac?

Gość gość
Tak problem. W prywatnych lab wychodzi czesto seropozytywny . powtarzaja ci ze 4 razy a to koszt ogromny. Kase bija a i tak kieruja do pkd i juz tam wychodzi ci prawdziwy wynik ,czyli w moim przypadku ujemny.

Gość gość
Pierwsze slysze.

Gość gość
Nie, sama zrobiłam prywatnie.

Gość gość
22.02 wynik fałszywie dodatni wychodzi bardzo rzadko, wpływ na to ma stan ciąży, a jedyny minus to mega stres z tym związany. Na jakiej podstawie lab powtarzało badanie przesiewowe 4 razy, chyba na podstawie twojego obużonego "nieeeemożliiiiwe!!!" . Test przesiewowy robi się raz, potem jest Westerblood, którym potwierdza się wynik pozytywny, a w przypadku fałszywie dodatniego wyklucza obecność wirusa. Koszt testu przesiewowego to 30 zł w diagnostyce czy szpitalnym laboratorium. Wg ciebie wymagane badania to "ogromny koszt"? No bez jaj, jeśli nie stać cię nawet na test za 100 zł to trzeba było 2 razy przemyśleć decyzję o dziecku,albo prowadzić ciąże na NFZ i mieć wszystko co konieczne za darmo. A odnośnie testu na HIV najprościej iść od razu do PKD i zrobić całkowicie darmowy test w najlepiej przygotowanym do tego miejscu. Jeśli ktoś czuje się urażony zaleceniem badania w kierunku HIV i wymyśla jakieś bzdurne argumenty przeciw to niech się puknie w głowę. Ja robiłam test w diagnostyce, procedury jak za PRL, gdyby nie kartka od gina, to każda z 30 osób w malutkiej poczekalni wiedziałaby po jaki zestaw testów na wenery przyszłam. Babka jak zobaczyła HIV na kartce to wpadła w popłoch, jakieś dodatkowe formularze, zgody z magicznego segregatora, widać mają na to specjalne procedury. Wynik miałam w necie tego samego dnia o 18.00, czyli minimum stresu.

Gość gość
Powinien być obowiązek raz do roku badania na obecność HIV każdej kobiety, a nie tylko w ciąży.

Gość gość
A czemu to dla was taki problem? Dla normalnej kobiety to tylko formalność bo i tak wie, że HIV mieć nie będzie. Dla puszczalskiej sz'maty to może być stresujące. Bo trzeba się nieźle ku'rwić by załapać HIV.

Gość matylda_k
Wykonanie testu na obecność wirusa HIV to zalecane badanie w czasie ciąży. Test wykonuje się dwukrotnie: do 10. tygodnia ciąży oraz pomiędzy 33. a 37. tygodniem ciąży. https://szkolarodzeniaprenalen.pl

Gość gość
Nie tylko na obecność wirusa HIV powinne być badania, ale również na występowanie chorób wenerycznych

Gość gość
Byłam w ciąży 6 lat temu, ciąża prowadzona na nfz i miałam to badanie. To był standard.

Gość gość
Pamiętajmy, że to badanie jest zalecane a nie obowiązkowe.

Gość gość
I co z tego, że zalecane jak na porodówce kręcą nosem że kobieta nie ma wyniku, tak samo jak ze szczepieniami dzieci też zalecane a spróbujcie nie zaszczepić