Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Okazało się że cały majątek mój mąż dostał przed ślubem pomocy a co ja rozwód

Polecane posty

Gość gość

Byłam z nim 2 lata, poznałam innego faceta, wniosłam sprawę o rozwód a tu okazuje się że WSZYSTKO on dostał przed ślubem. Do tego nie pracował bo żerował na majątki rodziców. Czyli nic nie należy do mnie? Jak to jest. Proszę o odpowiedź błagam to b. ważne.

Gość gość
Jakim prawem chcesz mieć dostęp do majątku jego rodziców?

Gość gość
No i widzicie panowie jak polskie baby mogą was puścić z torbami? Złotówki nie dostaną w razie rozwodu!

Gość gość
gość dziś Nie mogą frajerku, bo nie mają dostępu do tego co było przed ślubem. Nie znasz się więc zamilcz.

Gość gość
Nic ci się nie należy i baaardzo dobrze! Hahaha :D

Gość gość
No przecież właśnie pisze ty kretynie że nie mogą!!!

Gość gość
Ja swojemu synowi też wszystko podaruję przed ślubem, żeby jakaś wywłoka w chwili rozwodu nie miała na co liczyć.

Gość gość
Prowokacja

Gość gość
Prowo i to jeszcze nieudolne. Po ślubie są 3 majątku, 2 osobiste i jeden wspólny. Można w czasie sprawy rozwodowej udowodnić że większość nakładów na wspólny majątek pochodziło z majątku osobistego jednego z małżonków.

Gość gość
Ja swoim dzieciom też wszystko dam co mam dać przed ślubem.

Gość gość
Oczywiście, że prowo. Ale może da niekturym niekumatym facetom do myślenia.

Gość gość
nawet jakby dostal po slubie to i tak jest jego. Poza tym, marna prowokacja

Gość gość
To co dostał przed ślubem, jest jego. To czego razem się dorobiliście podczas trwania małżeństwa jest wasze wspólne i to dzieli się przy rozwodzie. Czy podpisaliście przed ślubem intercyzę? Dużo ludzi się w ten sposób zabezpiecza, by w przypadku rozwodu nikt ich nie oskubał ;-)

Gość gość
Między słowami dostać a dorobić się jest zasadnicza różnica. Darowizny wchodzą do majątku osobistego obdarowanego.

Gość gość
"Wspólnota majątkowa, która powstaje między dwoma osobami w chwili zawarcia małżeństwa, obejmuje wszystko co małżonkowie nabyli w czasie trwania formalnego związku. Przedmioty, kupowane od chwili zawarcia małżeństwa, należą zatem do majątku wspólnego. Jedynie pewna grupa przedmiotów tworzy tzw. majątek osobisty każdego z małżonków, jest to m.in. majątek nabyty przed ślubem, majątek odziedziczony, pochodzący z zapisu lub darowizny, a także pieniądze z odszkodowania czy nagrody pieniężne."

Gość gość
A co jeżeli ja wprowadziła się do niego do mieszkania? Nic nie kupowałm dlaczego mam nic nie dostać, mieszkalismy razem przecież!

Gość gość
A z czym się wprowadziłaś? Miałaś jakiś majątek, meble, wyprawkę? Czy weszłaś tak jak stoisz, biedna, nie mając złamanego grosza? Dzieci macie?

Gość gość
Nie mamy dzieci, wprowadziałm się z moimi rzeczami.

Gość gość
Te Twoje rzeczy są Twoim majątkiem osobistym i możesz je ze sobą zabrać wyprowadzając się od niego, tak że nie jest tak źle.

Gość gość
A jak sprawa wygląda w sytuacji gdy mąż dostał 7ha pola po ślubie go sprzedaliśmy i wybudowalismy dom .Teraz mąż na nową kobietę i chce żebym się wyprowadziła z dziećmi bo on układa sobie życie na nowo?Budowali sny razem powiedziałam mu ze to on się ma wyprowadzić a ja mu 1/4splace bo reszta jest moja i dzieci .Zaśmiał mi się w twarz w poniedziałek nam umówiona wizytę znprawnikem

Gość gość
no to prawnik ci powie, po co sie pytasz na forum, gdzie każdy co innego ci nagada?

Gość gość
Myślałam że ktoś coś podpowie bo nie ukrywam ze nerwy mnie zjadaja

Gość gość
Majątek odrębny nie jest do podziału. Poza tym to prowo.

Gość gość
Do 15:44, jeżeli mąż udowodni, że to on z k swoich sprzed ślubu finansowal budowę to nie masz szans.

Gość gość
Jezeli mąż kupil dzialke i wybudowal dom za pieniadze ktore mial po sprzedazy pola i nie bylo miedzy wami zadnej umowy to niestety dzialka z domem jest jego. Chyba ze jestes wpisana w kw.

Gość gość
Pieniądze ze sprzedaży hektarów które zostały wydane na dom to w prawniczej terminologii "nakłady na majątek wspólny z majątku osobistego " czyli jego.

Gość gość
Jezeli wniosl kase do wspolnosci i razem kupili dzialke i wybudowali dom to tak. Jezeli kupil sam za kase z majatku osobistego i do osobistego to dzialka z domem jest jego.

Gość gość
U nas nie Ameryka, nawet nieruchomości kupione podczas ślubu z oszczędności przed ślubem są wyłączone majątkiem samca :classic_cool:

Gość gość
dziś możesz zabrać swojego laptopa smartphone szmaty kosmetyki i nara :classic_cool:

Gość gość
Buhahaha! I dobrze ci tak zachłanna szmato xD