Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lamus55

Kodeks pracy

Polecane posty

Gość Lamus55

Mam do Was pytanie. Pracuje w jednej firmie na trzy zmiany. Praca obejmuje rowniez soboty oraz niedziele i za te dni mam zawsze odbior czyli dzien wolny w tygodniu. W umowie o prace mam wpisane ze obowiazuje mnie 8godz pracy norma czasu pracy wynosi 40godz w przecietnie pieciodniowym tygodniu pracy w przyjetym okresie rozliczeniowym. Oraz ze dobowy czas pracy moze byc wydluzony do 12 godz. Czy pracodawca ma prawo zmusic mnie do nadgodzin i pisac codziennie oswiadczenie ze nie zostaje po godzinach? Czemu moja umowa nie reguluje wekeendow. Pracuje jeden albo dwa wekeendy w miesiacu. Te nadgodziny to tez nie jest sytuacja nadzwyczajna bo jest to standard od roku poniewaz ludzie sami odchodza a nikt pracowac juz nie chce i jest zamalo rak do pracy.

Gość gość
Nikt nie ma prawa zmusić cię do nadgodzin, możesz się zgodzić ewentualnie za odpowiednie uposażenie.

Gość Lamus55
Wiec jakim prawem osoba funkcyjna przy odmowie pracownika zostania godzine dluzej, zaslania sie tym ze w umowie jest zapis o nadgodzinach i jeszcze zada wypisania oswiadczenia ktore sobie wymyslila? Dodam ze ta sama firma kiedys podsunela komus pismo dotyczace tego ze nie bedzie juz brala urlopow na zadanie w niedziele xd