Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie potrafię oszczędzać!!! Pomocy!

Polecane posty

Gość gość

Nie potrafię oszczędzać. Kocham wydawać $$. Pieniądze przelatuja mi przez palce. Wkoncu to zauważyłam, ale nie wiem jak mam ich nie wydawać. Kupić metalową skrzynkę i kluczyk wyrzucić? Ratunku.

Wyznacz sobie cel ! Nie byle jaki, tylko dość konkretny, typu ; samochód, motor, jakiś fajny sprzęt nad którego kupnem myślisz od dawna, a może nawet egzotyczne wakacje w fajnym kurorcie - coś na czym Ci naprawdę zależy i trochę kosztuje. Dzięki temu mimowolnie nauczysz się oszczędzania na drobnych, codziennych rzeczach, zaczynajac od produktów spożywczych, a kończąc na ciuchach czy gadgetach. U mnie zadziałało ;) Dodatkowo prowadzę miesięczną listę wydatków. W jednej rubryczce wpisuje rzeczy ( dosłownie wszystko) na które wydałam kasę, co to było i ile mnie to kosztowało. W drugiej rubryczce wpisuje przychody z danego miesiąca. Na koniec podsumowuje miesieczne wydatki i analizuje jak wyglada bilans. Od razu rzuca sie w oczy na co wydalam kase niepotrzebnie, z czego teraz nie korzystam a lezy gdzies tam w kącie i mysle na co innego moglabym przeznaczyc roztrwonioną kase. Są też specjalne konta oszczędnosciowe w banku, które będą odkładały kaske za Ciebie, blokujesz dostęp do tych pieniedzy na okreslony czas i tylko zbierasz :) Temat jak rzeka ! Powodzenia !!!

Gość gość
Wyciagnij z konta i schowaj gdzieś w domu u mnie działa

Gość gość
Oj u mnie pieniądze są Tylko w domu bo mój mąż to Dziwolag . Bankom nie ufa. Także może dlatego biorę z kupki i ciągle ubywa. Nie liczę tylko biorę i biorę. Dziś kupiłam metalową skarbonka która trzeba przeciąć. Także może tam będę wkładać jak niepotrzebnie będę chciała iść do sklepu. Boże stara baba ze mnie A tu muszę wymyślać żeby nie wydać he

Gość gość
To jak nie potrafisz oszczedzać i lubisz wydawac pieniądze to może musisz widzieć sens w danym oszczedzaniu. wtedy zrozumiesz po co i dlaczego to robisz. Ja za telefon płaciłam 60 zł miesięcznie plus do tego 50 zł internet i razem 110. Sprawdziłam po 6 miesiacach kiedy kończyła mi się umowa na inne ofery i co? znalazłam ofertę na karte gdzie nie jestem zobowiązana do płacenia co miesiąc w mobile vikings za 25 zł mają no limit i 15 gb intenretu. z intenetu w telefonie dopiero zaczęłam korzystac ale tez robie hotspota na laptopa i zrezygnowałam też z internetu w mieszkaniu. 110 zl a 25 jest różnica... Oszczędzaj na takich rzeczach, które nię bedą Cię ograniczać