Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

30lat i nie mam nic

Polecane posty

Gość gość

Mieszkanie wynajmuje, i nie zanusi sie zebym kiedys kupil a kredyt odpada.. przynajmniej nie zyjac w tym kraju.. nie mialem prawka ale mjalem na auto a teraz mam prawko niw mam na auto... praca.. heh 1850zl na reke.. tyle ze przy rodzicach .. dziewczyna podobnie.. co 9 na 10 znajomych tak ma.. i oczywiscie moglbym napisac o wakacjach itd.. ale generlanie chodzi mi o to iz z*********m w tym kraju od 18roku zycia.. w sumie nawet wczesniej dorywczo .. mam tylko technikum elektryczne .. moj brat jest po studiach i robi za 1600.. ale o co mi chodzi.. czasem jak patrze jak moj kuzyn nigdy nie robil , nie uczyl sie , mial wszystko w d***e.. do 28roku zycia , potem wyjechal do niemiec .. i powiedzmy ze pol roku robil na magazynie , teraz juz z rok robi ..uwaga (czysci tramwaje na zajezdzni tzn .. on tylko przez nie przechodzi i zbiera jak sa jakies papierki) ma 1800euro a jeszcze mu urosnie.. juz pomijam ze od 2020 jak pamietam 10,50euro bedzie minimalna w niemczech i do tego jego dziewczyna tez robi w jakims tam domu starosci czy cos.. i ma 1600euro.. i on mowi ze cala jego wyplate praktycznie od roku odklada plus .. wynajmuja mieszkanie jedza co chca itd... to mam wrazenie pojechac do warszawy i k***a wystrzelac politykow...okej ktos napisze.. a ja studia tu jestem prawnikiem w polsce 8tysiecy na miesiac itd.. jak sie chce mozna .. ja to rozumie.. mnie w*****a ze tam zamiatacz ulic jak zarobi 1800euro.. a ceny umowmy sie sa w zasadzie takie same..za jedzenie.. nawet wynajem mieszkania u brata moze z 200zl wiecej wychodzi jak w polsce.to dochodze do wniosku zeoni nas w szkole powinni uczyc tylko jezykow obcych.. bo jezeli tam zamiatcz ulic zarobi 1800, czy tam wagonow czy tak jak ona roznosi zarcie za 1600euro po 8 h sa w domku maja caly czas dla siebie.. jezyk nawet mowia jest nie potrzebny.. najwazniejszy jest meldunek.. a my tam mamy wujka.. no policzmy 1800euro.. razy 4 7200 okolo kto u nas tyle zarobi poza prawnikami itd.. mieszkanie palca tam 350euro czyli 1400zl... podobnie jak u nas.. jedzenie.. ta sama cena zreszta w naszych marketach i tak 99%produktow zza granicy.. k***a masakra..

Gość gość
I te p********ie naszych politych o imigrantach.. k*****a nam migrantow nie trzeba zeby na kradli z budzetu miliony i nawet winnego nie ma..ehh

Gość gość
Nawet te ceny nad naszym polskim morzem .. hmm to dobiero bajka.. morze jest piekne ale przy naszych cenach nawet by mnie hawaje odstraszaly

Gość kardulaki
Po pierwsze ciesz się ,że nie masz długów Bo ja mam 32 lata i niemałe dlugi ,:(((po drugie wyjedź do innego miasta albo na jakieś delegacje to więcej zarobisz przecież faceci mają bardzo dużo opcji zarobkowej ,nie ma co użalać się nad sobą . Po trzecie ucz się języka i kiedyś może wyjedziesz :)

Gość gość
To szczescie kuzyna, ktore opisales, nie jest w Niemczech regula. Jezeli czysci tramwaje, to mieszka w jakims wiekszym miescie, wiec dziwie sie, ze tak malo placi za mieszkanie. Chyba ze mieszka na terenie bylej DDR, tam jest taniej, poniewaz trudno o prace. Ladne mieszkania w przyzwoitych dzielnicach duzych miast sa drogie, ja place 1200 € miesiecznie plus garaz 90 € miesiecznie. W Polsce zywnosc jest duzo tansza, kolacja w bardzo dobrej restauracji kosztuje 1/3 naszych cen. Z pewnoscia zyje sie w Niemczech duzo lepiej, polecam wiec kazdemu, kto ma w Polsce ciezkie warunki i brak perspektyw. Ale pozwole sobie ostrzec, ze bez bardzo dobrej znajomosci jezyka cudzoziemcy sa tu postrzegani jak margines spoleczny i tez tylko taka prace znajda, jezeli wogole.

Gość gość
ja od 7 lat za granica, nie ma miesiaca bez mysli o powrocie do kraju. szczegolnie przed urlopem (jak wybieram sie do Polski). ale nasze polskie ceny... :( za kazdym razem po jakichs zakupach stwierdzam, ze jednak nie stac mnie na powrot do wlasnego kraju :o w PL stac mnie tylko na przyjazd na 2 tygodnie z euro w kieszeni :o paranoja...

Gość gość
z Polski i Polakow chciano zrobic dziadow i im wyszlo, nie ma co. nami sie poniewiera w naszym wlasnym kraju. ale skoro ludzie nie reaguja, to oni dalej robia co chca.******** n e z y d o s t w o :o :o :o

a w mediach propaganda SUKCESU przez duże "S"... nóż się normalnemu człowiekowi w kieszeni otwiera jak słucha, ogląda, czyta tych propagandowych bredni w TVP info lub Wiadmościach na jedynce z "panią" cholecką w roli głównej... wiadomo nie jej wina bo ona tylko czyta co jej kurski napisał z morawieckim, szydło, kaczorem, spin doktorami i tą całą ekipą tzw. "dobrej ściemy"...

Gość gość
Się balowalo to się ma g****o ja od 20 jestem oszczędny i dziś w wieku 30 lat mam ćwierć miliona majątku netto. Się ogarnoles na 30 to na 40 się dorobisz. Poza tym z dziewczyną możecie wziąć kredyt hipoteczny, wyjdzie tyle co wynajem mieszkania.

Gość gość
Znajomosc jezyka jest nieistotna .. tzn nie jak opisales opisalas iz musi byc ona bardzo dobra .. 350 euro za 2 pokoje na 15min od centrum to tez normalna cena.. faktem jest ze to kawalerka.. ale mlodym nie trzeba wiecej.. i nie prawda ... to ze bez jezyka jest sie postrzeganmy jako margines to jakis mit wymyslony przez innych Polakow.. ostatnio bylem swiadkiem jak na basenie pewien czarnoskory pan umial powiedziec po niemiecku tylko guten tag i mowil w jakims swoim jezyku do drugiego ktory jakos tam tlumaczyl (turkowi) ze on chce pracowac i co .. i pracuje .. liczy sie meldunek.. aczkolwiek nawet idzi znalesc prace z mieszkaniem i meldungiem ale trzeba miec kogos kto zna jezyk na tyle aby wyszukac oferte... to z ta znajomoscia jezyka to bujda.. znam osoby ktore twierdza ze znaja jezyk perfekt sa latami w niemczech a ledwo co grzdykaja ... jezy nie jest istotny.. istotny jest meldunek i jesli osoba jadaca do niemiec nie zna jezyka kompletnie musi miec kogos kto pomoze znalezc prace baa nawet pojdzie na rozmowe o prace z ta osoba.. w gruncie rzeczy rozmowy o prace to formalnosc.. a mowienie ze jedzenie tansze .. klocilbym sie.. ps.. idziesz do pracy pracowac i taki szef w fabryce czy na sprzataniu tramwajow ma gleboko w duupie czy mowisz po niemiecku.. interesuje go meldunek czy rozumiesz co masz zrobic, ewentualnie czy masz osobe ktora przyjdzie z ta na rozmowe o prace i ci wytlumaczy.. nikt nie patrzy na 2 osobe przez znajomos jezyka w takich pracach.. chyba ze mowiles mowilas o biurze itd.. albo nie wiem praca na kasie gdzie no chcac nie chcac trzeba grzdykac..ale prosze nie pisac ze jezyk trzeba znac perfekt i patrza na takiego co nie umie dziwnie bo sam mieszkam w niemczech mam tu rodzine i wiem jak jest.. a skoro pan pani mieszka to sama wie jak mowia po niemiecku np w kioskach itd albo sprzataczki w centrach handlowych a suma sumarum po 8h wychodza majac 1800euro.. a 1200euro to duzo

Gość gość
Kredyty sa dla bogatych to raz.. 250 tysiecy .. bo oszcedzales.. no da sie oszczedzac studiujac albo muszac samemu placic mieszkanie itd.. ale nawet jesli.. zarobiles na mieszkanie samemu wiec odkladales okolo 2tysiace zlotych miesiecznie odkad skonczyles 20lat.. tak to norma w polsce kazdy moze tak odkladac.. w niemczech para zrobi to w 2 lata

Gość gość
Ja mam 30lat i nie tylko nie mam nic ale wrecz mam.30tys dlugu ktory zostawila mi matka:( kto ma gorzej???

Witaj ja mam gorzej bo mam 32 lata i 4 razy więcej długu:) także te 30 tysięcy spłacisz z palcem w d...

Gość gość
To nie mozesz tez wyjechać za granicę? Po technikum elektrycznym zrobisz tam dużo. Bo w Polsce żeby zarobić to trzeba mieć zmysł do interesów lub wykształcić się w jakimś przyszłościowym kierunku typu prawnik, architekt, informatyk itd. Jak tego nie masz i nie widzisz juz szans na przekwalifikowanie się, to wyjedz i uzbierasz kasę

Gość gość
To nie mozesz tez wyjechać za granicę? Po technikum elektrycznym zrobisz tam dużo. Bo w Polsce żeby zarobić to trzeba mieć zmysł do interesów lub wykształcić się w jakimś przyszłościowym kierunku typu prawnik, architekt, informatyk itd. Jak tego nie masz i nie widzisz juz szans na przekwalifikowanie się, to wyjedz i uzbierasz kasę

Gość gość
Mój ojciec po technikum elektr. cale życie grosze zarabia. To bzdura ze potrzebni są elektrycy i dobrze zarabiają. Owszem ale nie w tym kraju.

Gość gość
Dobry fachowiec w technicznym zawodzie ma w Niemczech szanse na prace, jezeli zna dobrze jezyk. Przy myciu tramwajow albo sprzataniu byc moze male sa wymagania co do znajomosci jezyka. Ale warto zastanowic sie nad faktem, ze bez znajomosci jezyka kraju, w ktorym zyjesz, nigdy sie nie zintegrujesz. Bedziesz zawsze zyc na marginesie danego spoleczenstwa, chodzic do urzedow, do lekarza, na wywiadowke do szkoly itp. z tlumaczem. Miec znajomych i przyjaciol tylko Polakow, czyli zyc tak jak turcy w enklawach, bedziesz zawsze obcy, bez dostepu do kultury w zwiazku z bariera jezykowa. Chcialbys tak zyc?

Gość gość
Ja zdolność kredytową mam, ale nie stać mnie było na wkład własny i zaczęłam oszczędzać. Zrezygnowałam z kablówki, z intenretu stacjonarnego, numer z abonamentu przeniosłam na kartę do mobile vikings, bo tam tanio, a oferta się niczym nie różni i jest lepsza. Nie palę papierosków, nie wydaje na głupoty. jakoś leci

Gość gość
U nas jest ciężko. Ja nie mogę narzekać, bo dostałam pomoc rodziców na start i mam swoje mieszkanie, auto, ale żeby się dorobić od zera to rzeczywiście nie ma szans. My jesteśmy oboje po studiach, mamy wiecej niż średnia krajowa, ale ciągle za mało żeby godnie żyć. Bez przysłowiowego ołówka w ręku się nie da.

Gość gość
Chciałbyś tak żyć? Ano oczywiście,wole życ w enklawie ale w spokoju o to czy starczy mi do pierwszego,bez rozgoryczenia,złośliwości swoich rodaków z powodu braku kasy i w końcu z uśmiechem i pogodą ducha z innymi Polakami za granicą.