Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem PANIKARĄ i mam pytania TYLKO do tych mam,które szczepiły swoje dzieci...

Polecane posty

Gość gość

Moja córka ma 7,5tyg. W zeszłym tyg powinnyśmy być już na szczepieniu, a ja ciągle czytam, ciągle myślę jak to "ugryźć". Na razie poszłam do przychodni po receptę na skojarzoną szczepionkę. Małą mam wiedzę, a dużą panikę :o Proszę o rady... 6in1 czy 5in1? Którą? Są dwie firmy tak? Infenix hexe i hexecime. Pewnie pokrecilam nazwy. Mogę zrezygnować z pneumokokow? Czytałam, że to jakaś gorsza szczepionka i Pani w przychodni to potwierdziła :o dodała, że mogę kupić pneumo tą lepszą. Co za bezsens :( JEstem w lesie, w czarnej du-pi. e. :O Stresuje mnie to. Chcę do tego podejść racjonalnie i najbezpieczniej dla dziecka. Jak to ZROBIĆ? Co wybrać? Zwiększyć odstępy czasu? W przychodni mówili, że można i nawet radzą wydłużyć wszystko w czasie. Proszę aby mamy anty-szczepionkowe nic mi nie odpisywały, bo będzie mi jeszcze trudniej niż jest. Ja podjęłam decyzję, że szczepię.

Gość gość
Jeżeli możesz szczep 6w1. Pneumokoki sobie odpuść, jeżeli nie wysyłasz dziecka za chwilę do żłobka. Najwyżej zaszczepisz, jak będziesz posyłała i wtedy mniejszą ilość dawek można podać. I bez paniki, nic dziecku nie będzie :)

Gość gość
A, zastanów się nad rota, to jest doustna niestresująca i bezpieczna szczepionka, a zarazić się jest stosunkowo łatwo.

Gość gość
Rób tak jak lekarz radzi, to on ma odpowiednie wykształcenie i doświadczenie. Mój syn pierwszą dawkę miał 6w1, kolejna 5w1 bo tak lekarka radziła.

Gość gość
5-6 patogenów za jednym zamachem. Nigdy tego nie zrozumiem.

Gość gość
Moj synek ze wzmozonym napieciem miesniowym byl szczepiony zwyklymi szczepionkami mimo ze zaliczal sie do dzieci ktore moga dostac 6in1 za darmo to lekarka powiedziala ze to sie zle skonczy i lepiej normalnie go szczepic. Pielegniarki kombinowaly zeby dostal 6in1 ale lekarka stanowaczo ze nie. Nie mial goraczki po zadnym szczepieniu ale zle przeszedl pierwsze szczepienie w 6 tyg zycia w sensie ze mocno sie spinal przez 2 dni ale przeszlo. Natomiast mlodsza corka wczesniak tez zalapala sie na darmowe 6in1 i byla tym szczepiona ale po kazdym szczepieniu byly jakies jazdy.. goraczki, wieczny płacz i wyginanie sie i bol bo kidy dostawala syrop przeciwbolowy to sie wyciszala a trwalo to nawet tydzien po kazdym szczepieniu. po ostatnim kiedy przez 2 tyg wgl nie chodzila przestalam ja szczepiec bo prosilam pediatre o zmiane szczepionek na zwykle to sie nie chcial zgodzic bo te platne sa niby lepsze. Synek mial innego pediatre bo sie przeprowadzilsmy. aaa pierwsza szczepionke corka zniosla ok bo dostala zwykła bo nie wiedzieli ze sie zalicza na te platne dopiero pozniej jej zmienili na platne.. Moim zdaniem te płatne sa gorsze, nawet pediatra synka to wiedziala i chronila go jak mogla przed tymi platnymi.

Gość gość
" 5-6 patogenów za jednym zamachem. Nigdy tego nie zrozumiem. " Nie ma znaczenia ile patogenów, tylko ile antygenów. Akurat takie szczepionki mają ich mniej niż szczepionki pojedyncze, a zachowują taką samą skuteczność. Są przez to zdrowsze. Teraz rozumiesz?

Gość gość
Tu autorka 15:37 czyli tak jest źle? 6w1 to za dużo? 15:18 to można pneumo odpuścić? Babka w przychodni mówiła, że nie :o

Gość gość
Bzdura z tym,ze platne szczepionki sa gorsze...maja mniej konserwantow bo 5szczepow jest w jednej dawce a szczepiac darmowymi to samo jest w 3ukluciach wiec tez jest 3razy wiecej konserwantow moja 3dzieci(w tym skrajny wczesniak ur.690g) byla szczepiona 5w1 i wszystko bylo ok. bedzie dobrze :-)

Gość gość
Kuzynki syn po szczepionce 5w1na kilka dni stracił mowę i był bezwladny,po paru dniach przeszło mu

Gość gość
Jeśli zdecydujesz się na 6w1 to hexacima ma lepszy.

Gość gość
gość dziś " 5-6 patogenów za jednym zamachem. Nigdy tego nie zrozumiem. " Nie ma znaczenia ile patogenów, tylko ile antygenów. Akurat takie szczepionki mają ich mniej niż szczepionki pojedyncze, a zachowują taką samą skuteczność. Są przez to zdrowsze. Teraz rozumiesz? x Nie ma znaczenia? Nie ma znaczenia, że na 6 różnych chorób malutkie dziecko musi wytworzyć 6 różnych antyciał w jednym czasie? Weź się je/b/nij w łeb najlepiej. Sama się tak zaszczep, a potem powiedz jak ci było fajnie.

Gość gość
Ma lepszy sklad :-)

Ja szczepilam 5w1 (za darmo z racji na narodziny w 37tc). Dokupiłam mu tez rotawirusy. Synek nie miał żadnych skutków ubocznych. Wszysrko było w porządku, a rotawirusy nawet mu zasmakowały ;p Bałabym się zrezygnować z pneumokoków. Wez 5w1 lub 6w1 i dokup rota - lepiej nie ryzykować :)

Gość gość
Nie ma znaczenia, że na 6 różnych chorób malutkie dziecko musi wytworzyć 6 różnych antyciał w jednym czasie? x Nie ma. W jednym zastrzyku dostajesz 6, albo w trzech zastrzykach ale i tak w jednym czasie.

Gość gość
Nie wiem jak w 5w1 (chyba tak samo), ale w 6w1 jest krztusiec bezkomórkowy. Także lepiej. U nas nie było problemów, ani ze starszą, ani z młodszą. Pneumokoki są obowiązkowe, chyba że Ci lekarz rozdzieli.

Gość gość
Szczepilam na wszystkie obowiązkowe nie brałam 5w 1 i 6 w 1, jeszcze pneumokoki 13 i meningokoki i rotawirusy , wszystkie obowiązkowe i zalecane

Gość gość
Oddzielnie miałam meningokoki bo często występuje po niej gorączka

Gość gość
Nie szczep

Gość gość
moja córka z 2017 więc pneumo obowiązkowe. Szczepiłam 6w1 hexacima i wykupiłam na pneumokoki prevenar bo ta refundowana jest gorsza i ma więcej metali ciężkich. Dodatkowo rozdzieliłam ta szczepienia- najpierw 6w1 potem gdzie za 2msc pneumo i tak na przemian bardzo rozciągnięte w czasie. Córka ma prawie rok i dopiero niedawno daliśmy 3 dawkę pneumo.

Gość gość
Jestem w ciazy ale na szczescie mam prawo wyboru bo mieszkam w Uk i moge zdecydowac czy chce szczepic swoje dziecko.W Polsce jak widac dosyc,ze szczepionki sa obowiazkowe to jeszcze platne wtf 20 szczepionek ladujecie w biedne dziecko w ciagu roku ale i tak lekarz nie ponosi odpowiedzialnpsci za ewentualne po nich choroby.Dziwicie sie pozniej antyszczepionkowcom a wystarczy ograniczyc ilosc lub sprowadzac dobrej jakosci szczepionki a nie przeterminowane z Chin.Chory kraj i biedne dzieci :(

Gość gość
21:07 ile kosztuje ta lepsza pneumokokowa szczepionka?

Gość gość
dziś x Ja płaciłam 250.

Gość gość
Mam 2 dzieci. Oboje szczepieni normalnymi szczepionkami z przychodni plus mlodsze zalapalo sie na pneumo ( synflorix). Zadnemu nigdy nic nie bylo.

Gość gość
Ja mieszkam w Norwegi i też się dziwię co tu się w tej Polsce wyprawia jeżeli chodzi o szczepienia. Tu mamy wybór i nikt tak po prostu nie ładuje 30? szczepionek dziecko w ciągu 3 lat... Dużo ludzi nie szczepi i autyzm też prawie tutaj nie istnieje. Więc nikt mi nie wmowi że nie ma związku.... Trudny wybór ale ja bym była ostrożna. My mieliśmy kilka szczepionek i wszyscy byli zdrowi...A nasi rodzice już w ogóle mało co byli szczepieni.

Gość gość
Zaraz będzie 1 w 30 i tak wszyscy będą uważać że to jest ok :)

Gość gość
ja za pneumo prevenar płacę 280zł

Gość gość
Tu na kafe szukasz porady w tak ważnej sprawie dla Twojego dziecka??? Ja osobiście zaszczepilam dziecko dopiero po 3 roku życia i to nie na wszystko. Ale cały czas byłam pod opieką świetnego pediatry. Niestety w Polsce nie da się inaczej bo wezmą Cię za wariata:) Dopiero jak pokażesz zaświadczenie od lekarza do tego to dadzą żyć:)

Gość gość
Autorko, dziecku nic nie bedzie. Złota zasada szczepień : dziecko musi byc w 100% zdrowe. Zadnych katarow czy kaszlu. Niestety sporo powiklan bierze sie stad ze sa szczepione przeziebione lub niedoleczone dzieci.

Gość gość
Płakać mi się chce jak to czytam... nie wiem po co wlazłam na taki temat :(