Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowlę 2msc kiedy odstawić od piersi aż się boje jak to bedzie

Polecane posty

Gość gość

Czasami dostaje mm może będzie łatwiej? Kiedy przestać kp? Kiedy jest najlepszy czas?

Gość gość
Dziecko ma dopiero 2 miesiace a ty juz sie martwisz o takie rzeczy? Czy jest jakis powod zebys miala przestać karmic ?

Gość gość
Wracasz niedługo do pracy czy jak? Ja wróciłam jak mały miał 7 miesięcy odstawiłam od 6 miesiąca powoli podawałam mm i dawała już jakieś warzywa bo szedł do żłobka.

Gość gość
Tak jeśli podajesz czasem mam to będzie łatwiej bo wie co to smoczek

Gość gość
Do pracy nie wrócę wcześniej jak za 1.5 roku. Po prostu już myślę jAk to bedzie

Gość gość
To weź laska nie myśl na zapas. Skoro dziecku służy twoje mleko i nie masz problemu z kp i chcesz karmić to karm jak długo chcesz. Potem dziecku rozszerza się dietę więc tego mleka za dużo nie potrzebuje.

Gość gość
A kiedy wy odstawilyscie od piersi?

Gość gość
Tak, jak dostaje czasem mm, to bedzie latwiej. ja mojego syna karmilam piersia, jak mial 3 miesiace mama poradzila mi podawac mu tez wode, czy herbatke (baaaardzo slaba melisa lub rumianek), zeby nauczyl sie ssac smoczka, zeby poznal jego strukture itd bo ogolnie to udawalo sie wychowywac go bezsmoczkowo (mam na mysli "smoczek-uspokajacz"). Bylo OK z woda I herbatka. ale jak dostal mm z butelki, majac 5 miesiecy - WRZASK. I nawet juz herbatki nie chcial. na widok butelk ibyl wrzask do roczku prawie, potem jakos minelo... no ale nie karmilam piersia az rok, nie nie. zaczal dostawac kaszki ryzowe nieslodzone na wodie I na mm jak mial 6 miesiecy; wprowadzanie owocow warzyw tez szlo dobrze. jak mial 9 czy 10 miesiecy to zaczal pic mm z lyzeczki - po troszeczku. I jak mial prawie rok to z butelki sie jakos dal przekonac - wzial od cioci!!! a piersia kamrilam tylko I wylacznie 5 miesiecy a przestalam calkiem jak mial 9, uwazam ze to naprawde dlugo. teraz ma 9 lat, 142 cm wazy 32-33 kg, ale nie wiaze tego z karmieniem piersia itd, bardziej z wysokimi rodzicami ;) zwaszcza tata 190 cm

Gość gość
Ja karmię 15 miesięcy. I wiecie co mnie wkurza? Wszyscy wokol mowią: a ty jeszcze karmisz?! Rzuć to w cholerę. Odstaw. Itd. Jak starszego dziecka nie karmiła piersią to nikt nie pytał gdy miał ponad rok: a on ciągle na butli? Nie wiem dlaczego kp jest tak po macoszemu traktowane, a powinno być to calki e m naturalne dla ludzi. Przecież jesteśmy ssakami.

Gość gość
16.17 ciekawe może ja spróbuję tak porobić bo bardzo bym chciała przestać kp może z łyżeczki spróbuję pić

Gość gość
Autorko, mleko matki to najlepsze co może być dla Twojego dziecka, żadne modyfikowane tego nie zastąpi! Ja niestety z problemów zdrowotnych musiałam synka szybko odstawić a potem bardzo się obawiałam z tego powodu. Jeśli nie masz powodu do odstawiania to karm jak najdłużej. Dziecko przy piersi czuje się bezpiecznie, nikt mu Ciebie nie zastąpi pomyśl o tym.

Karmiąc piersią przekazujesz swemu dziecku przeciwciała, które chronią go w chorobie... Dajesz mu również komórki macierzyste - tak głośno o nich ostatnio... Pokarm z piersi ma mnóstwo zalet :) Wiadomo, jeśli któraś kobieta ma problemy z kp to po to jest mm - mamy XXI wiek:-) Jeśli któraś tez bardzo zle się czuje karmiąc, także może sięgnąć po mm. Nikt nie ma prawa tego oceniać :) Także sama musisz przemyśleć sprawę, biorąc pod uwagę plusy i minusy kp, w tym ogromne zalety samego mleka matki :) Niejednokrotnie widzi się nagonkę na kobiety, które wybrały mleko modyf; albo w druga stronę - wyśmiewa sie kobiety karmiące piersią, ze niby sobie myślą, ze maja wielka misje... Ludzie dajcie żyć :) Ja karmie już czwarty miesiąc piersią i raczej nie zapowiada się na zakonczenie... Raz czy dwa dostał na początku butelkę z mm, teraz nawet wody nie chce pic z butelki (musiałam mu w strzykawce dawać...). Bardzo zdrowo karmić choć do 6miesiaca:)

Gość gość
Ja karmilam synka do końca 7 miesiąca. Na początku było dobrze i bez problemów. Niestety gdy skończył 7 miesięcy zanim zaczął jeść wyginał się, kręcił. Nauczył się przekreca na boki więc karmienie przed snem było najdłuższe bo kręcił się z boku na bok. Czasem ponad pół godziny. No i dostał pierwsze ząbki których zaczął używać. Stwierdziłam że czas przejść na mm. Najpierw próbowałam podawać mu mm rano. Jego rekord to 30 ml. Stwierdziłam że trzeba to zrobić bardziej drastycznie. Cały dzień nie dostawał piersi tylko butelkę. Pierwsze trzy dni nie wypił prawie nic. Był dokarmiany już obiadkami i owocami więc wiedziałam że nie gloduje. Gdy była pora drzemki płakał okropnie. Zasypial ze zmęczenia. Było mi bardzo ciężko. Po 3 dniach zaczął pić troszkę w dzień, zaczęłam mu podawać też na noc. W ciągu tygodnia przyzwyczaił się do mm.

Gość gość
Ja karmiłam 6 tygodni. Dziecko zdrowe, wesołe, kochane, chodzi do przedszkola, lada dzień rodze drugie i nie wiem ile będę karmic może miesiąc może dłużej, wyjdzie w praniu.

Gość gość
A co jeśli moja dieta nie jest wcale zdrowa? Dział np musiałam zjeść przed chwila pizze mrozona guzeppe a przez cały dzień wypiłam 3 kawy late. Zjadłam pół czekolady. Bułkę z żółtym serem zapiekana na to sadzone jajko. 2 kiełbaski jedynki coś jak parówki 1 ogórek kiszony. Zupa z fasola szparagowa. Nawet wygląda ze dość dużo ale w malych porcjach.

Gość gość
no to sie roztyjesz :)

Gość gość marta
jeśli u takich malutkich dzieci przechodzi na mm to warto FFbaby podawać, probiotyk. Nigdy mm nie będzie tak dobre jak z piersi, co ma wpływ na florę bakteryjną, a ta na zdrowie. P