Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wymawiacie wyraz OLX?

Polecane posty

Gość gość
O EL IKS. Tak bylo w reklamie w TV , z reszta logo ma w sobie tylko duze litery, wiec logiczne ze skrot. Podobnie

Gość gość
no SEX wymawiamy "eseix", zresztą tak było w reklamie

Gość gość
A ci to jest SEX ? To z j.ang -plec.,a w polsce co znaczy?

Gość gość
Do tej od owocowej rozkoszy, w reklamie bylo poprawnie, ty bzdury wypisujesz z tym "tę"

Gość gość
gość dziś Do tej od owocowej rozkoszy, w reklamie bylo poprawnie, ty bzdury wypisujesz z tym "tę" x W reklamie był błąd ( tą), też to słyszałam. Biernik od "ta" to "tę".

Gość gość
o el iks xD

Gość gość
Przypomnijcie sobie wymowę liter w alfabecie angielskim. X to ani "ks" ani "iks" choć bliżej już do tego drugiego, zamiast "i" coś pomiędzy "i" a "e". Nie znaczy to, że masz czytać "oxygen" jako "oiksygen" tak jak w polskim alfabecie masz literę "be", "eł" itd. ale nie czytasz "bułka" jako "beuełka". Ja wymawiam olx jako o-el-iks, nie jest to do końca poprawne ALE łatwiej mi wymówić nazwę, w której pomiędzy spółgłoską "l" a "k" jest jedna samogłoska, niż wymawiać trzy spółgłoski pod rząd (o-lks).

Gość Troeliks
Hahahah, wy madki to ze wszystkiego potraficie zrobić goownoburzę :D :D

Gość gość
Olks, bo traktuję to jak nazwę własną po prostu.

Gość gość
A na BMW jak mówicie? Albo Hondę CRV? Gadać mi tu!

Gość gość
te 2 ostatnie wymawiamy litery,bo nie da się inaczej. Ale olx to po prostu nazwa strony i czytamy jak piszemy czyli "olks" bo jest prościej. W odróżnieniu od wp.pl czy cda.pl których nie da się wymówić inaczej niż literami

Gość gość
W życiu nie słyszałam, żeby ktoś czytał Olks :D

Gość gość
A dlaczego niby wy (i reklama) traktujecie ten skrótowiec jako literowy, a nie głoskowy? Przecież on aż się prosi, żeby być czytany tak samo jak PAN, WORD, OBOP, OFE, MON...

Gość gość
po prostu "olks" i tyle . Byłem na olsie i widziałem fajne rzeczy. Wejdź na "olksa". No tak czytamy,bo ułatwiamy sobie życie, nie jesteśmy sztywnymi debilami. Tak samo nie mówimy "wchodze na live" tylko "wchodze na lajwa" ,"odpalam strima",

Gość gość
W życiu nie słyszałam, żeby ktoś mówił "olks". W moim otoczeniu funkcjonuje wyłącznie "o el iks".

Gość gość
gość dziś A ja słyszalam i slyszę, sama też tak mówię, bo dla mnie to jest zwykle slowo a nie skrót - na ich stronie przeciez nigdzie nie ma żadnej pelnej nazwy, żeby się mozna było choćby domyślać, że to pierwsze litery czegoś a nie po prostu fajnie brzmiąca przypadkowa zbitka - ot, coś jak esso, dell, onet etc.

Gość gość
1:19 Przecież to jest skrót od online Exchange. Co to znaczy że dla ciebie nie jest? Tworzysz jakieś nowe normy jezykowe? :D Wbijcie sobie tluki że właściciele portalu przedstawiają go jako O-El-Iks i każda inna wymowa jest niepoprawna. To jakby ktoś celowo wymawial źle wasze nazwisko bo "jemu tak wygodniej". Tak samo mam beke jak ludzie wymawiaja nazwę Wittchen. Jakieś Łiczeny czy inne takie. A to polska firma z właścicielem Jedrzejem Witchenem czytany dokładnie tak jak się pisze - Wi-T-Hen. Co więcej sam właściciel wydał kiedyś oświadczenie co do wymowy właśnie a karyny dalej swoje Łiczeny :D

Gość gość
gość dziś A skąd ja mam wiedzieć, że to jest skrót i od czego? Przecież na stronie nigdzie nie jest to napisane. Poza tym jeśli to jest skrót, to powinien być czytany sylabowo, tak jak ktoś wyżej napisał: jak OFE, AIDS, MEN, MOPS... Bo dla twojej informacji: "Wymowa Zależy od tego, co zostało z pełnego wyrazu "ucięte". Możemy tu wyróżnić cztery grupy skrótowców: 1. Literowce - czyli takie jak BBWR , NBP , SGH . Tu "zostawione" zostały pierwsze litery, które wymawiamy osobno. 2. Głoskowce - np. MEN , OBOP , PESEL . Zwróćcie uwagę, że występuje w nich samogłoska. Dzięki temu możemy je czytać tak, jak piszemy - wszystkie głoski po kolei."

Gość gość
gość 2018.07.31 Pierwsze słyszę aby wraz Witchen miał być czytany tak jak się pisze. Ani po angielsku,ani po niemiecku,ani w żadnym języku tego się nie czyta literami .To obca nazwa, prędzej już jako "witsien" czytać. A wiadomo ,u nas angielski dominuje i nawet niemieckie nazwy lubimy wymawiać po angielsku, więc normalna sprawa. A OLX to "olks" i już. I jeśli ktoś jeszcze tak nie czyta ,to za rok wszyscy będą tak właśnie czytać tę nazwę,bo tak jest wygodnie. Chyba że w ogóle zmieni nazwę na coś innego

Gość gość
I jeśli ktoś jeszcze tak nie czyta ,to za rok wszyscy będą tak właśnie czytać tę nazwę,bo tak jest wygodnie. x Nie jest wygodnie. Jęzor można sobie połamać przez to LKS, oeliks jest dla mnie o wiele bardziej intuicyjne, prostsze i równie szybkie w wymowie.

Gość gość
to idź do logopedy jak nie umiesz wymówić olx, chyba że w ogóle pochodzisz z innego kraju i polski nie jest twoim rodzimym językiem

Gość gość
oeliks jest wieśniackie. Ile razy słysze taką wymowę ,to mam skojarzenie że to wypowiedział jakiś wieśniak. Poprawnie sie czyta jak się pisze .Jak coś kupuje to na "olksie" i już.

Gość gość
Ale wy jesteście głupie. Skoro przedstawiciele tej firmy przedstawiają go jako O EL IKS to znaczy,że tak powinno się to czytać. A gadanie,że w innych reklamach są niepoprawne sformułowania to szczyt głupoty. Jeżeli w reklamie jest "tą owocową rozkosz" to jest to błąd ale gdyby to była nazwa firmy to powinno się czytać tak jak jest powiedziane. Nie rozumiem co tu rozkminiać. Nie wpadłabym nigdy,że ktoś może twierdzić,że X czyta się "ks" bo przecież jest seks a nie seiks. Wróćcie do podstawówki dziewczyny.