Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Aparat ortodontyczny

Polecane posty

Gość gość

Mam 32 lata i się zastanawiam czy to już nie za późno na zakładanie.... Czy macie? Jak to wygląda? Co jest najgorsze w noszeniu go ( chodzi mi o stały). Czy to boli? Jakie to uczucie? Jak czyścicie? Co jacie?

Gość gość
Ja mam 35 lat i aparat od ok 3 tyg. Zdecydowalam sie na ceramiczny, narazie gora, potem dojdzie dol. Nic mnie nie bolało, nastawialam sie ze zęby beda bolec ale nic sie nie dzialo. Na poczatku uczucie takie doslownie jakbys wlozyla sobie kapsel od piwa pod dziaslo- czuc nieprzyjemne drapanie na dziasle na tyle ze sobie je mega poranilam. Ale jak juz sie zagoilo to zupelnie nic nie czuje. Przez pierwszych kilka dni mialam tez takie uczucie ucisku na zęby, potem juz nie. Tzreba dbac o higiene bo jedzenie baaardzo wchodzi w aparat i jest to wkurzajace. Wiecej nie napisze bo sama go krotko nosze :)

Gość gość
to napisz jeszcze cos o kosztach :)

Gość gość
Moje ceny wawa: pierwsza wizyta z 2 rentgenami ok 200 pln, wyciski 300 pln, aparat porcelanowy 1 łuk 2500. Potem wizyty co miesiac 160 gdy 1 łuk i ok 250 gdy 2 łuki. Zdjęcie aparatu tez swoje kosztuje ale to odlegly temat i nie pamietam ile. Duzo kosztowało wyleczenie zebow przed zalozeniem aparatu bo stan zebow musi byc na tip top. Aparat metalowy ok 1500, szafirowy ok 2800 i jak wspomnialam moj porcelanowy 250p. Podaje ceny ode mnie z gabinetu, Wawa centrum.

Gość gość
U mnie za taki zwykły 1600zl za luk i 100zl za comiesięczne wizyty.

Gość gość
Ja kiedys mialam aparat. Ale wcale nie jestem.zadwolona z efektów i w przyszosci chce.drugi raz założyć tym razem na dwa luki. Ktos pisal ze 3 tyg dopiero ma i nic nie boli. Dopiero boleć bedzie ortodonta co miesiąc będzie go podkręcac wiec bolec dopiero bedzie. Mnie raz tak podkrecila, ze tydzien mnie szczena bolala jakbym dostala.sto razy w pysk. Ogolnie po miesiacu mozna sie juz całkowicie przyzwyczaic. Koszty zalezne od regionu. U nas metalowy luk 1500zl wizyty 100zl. Zdj 100zl wycisk jeden luk tez 100zl. Potem leczenie retencyjne, które podtrzyma efekty noszenia aparatu.

Gość gość
Ja mam od tygodnia. Również nie boli właściciwie nic. Ale boję się tego bólu po podkręceniu :(. Zdaje sobie sprawę że to właśnie wtedy zacznie boleć....