Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do metali

Polecane posty

Gość marawstala
Lenny Kravitz

Gość gość
ok, chciałem poważnie porozmawiać o gustach muzycznych, ale widzę, że tutaj zblazowane towarzystwo zainteresowane same sobą. Szkoda.

Moim ulubionym jest zdecydowanie Draconian, od lat ich uwielbiam i wciąż słuchając ich płyt mam dreszcze. :) Uwielbiam też Katatonie (teraz bardziej grają melancholijny rock no ale do doomu są zaliczani), Paradise lost, Anatheme, Swallow the sun, Shape of despair, Neurosis, Mourning sun, Lethian dreams, Nortt, Ava inferi, Elderwind, Lustre choć te dwa ostatnie to taki doom z black metalem. I wiele innych.... a Ty jakie zespoły byś wyróżnił?

Są zespoły, które znakomicie łączą doom z blackiem i nie każdy zespół da się jednoznacznie zaszufladkować. Uwielbiam też funeral metal, ale ten często jest utożsamiany właśnie z doom metalem.

Gość gość
jestes metalem czyli wyznajesz szatana

Gość gość
moim nr 1 z doomu jest zdecydowanie Candlemass ( zwłaszcza 4 pierwsze płyty), dalej My Dying Bride, Katatonia ( ale tylko dwie pierwsze płyty, potem zmienili styl, którego jakoś nie zaakceptowałem), Bethlehem ( ale to już bardziej depressive black), Paradise Lost, Solitude Aeternus.

Gość gość
w kosciele chrzescijanie nie sluchaja metalu wiec albo to albo to

Gość gość
tylko, że ja poza doom metalem słucham też wielu innych odmian ( black, death, thrash, heavy) i całkiem sporo rocka ( tutaj do moich ulubionych zaliczam King Crimson, Pink Floyd, Black Sabbath, Genesis, Marillion, Camel). Jak widać same starocie, ale właśnie to lubię.

Akurat utwory wspomnianego Virgin Black nadawały by się do puszczenia w kościele :) Ten utwór jest ku chwale Jezusa https://youtu.be/365VZ1RHUBI Żeby utożsamiać cały metal z szatanem to trzeba być przygłupem... Illuminandi zapodany przez marawstala to też doskonały na to przykład. Osobiście wolę bardziej pogańskie zespoły na przykład Jarun, Wędrujący Wiatr, Kres. Jarun jest w ogóle jak dla mnie jednym z najlepszych polskich zespołów jeśli chodzi o zespoły niszowe.

Gość gość
zawsze w glanach ciekawych pozycji słuchasz, daj jakieś namiary na te polskie zespoły :)

Gość gość
zawsze w glanach: a jak się ustosunkujesz do przedstawionych przeze mnie zespołów?

Gość gość
a j.e.b.c.i.e sie z tym metalem ....

Z wymienionych przez Ciebie zespołów słucham tylko trzech, które już wymieniłam plus My Dying Bride. Raczej nie słucham tych starszych zespołów.... Odrobinę Black Sabbath.

Gość gość
zawsze w glanach: pisałaś o yt, a jak u Ciebie z płytami? Kolekcjonujesz je?

Co do płyt kupuję tylko ulubionych zespołów, Draconian mam wszystkie a z innymi bywa różnie :) Czasem po prostu ściągam muzykę na dysk. Tak ta płyta MDB wymieniona przez Ciebie jest świetna szczególnie uwielbiam utwór The Scarlet garden.

Gość gość
zawsze w glanach a jaki jest twój najbardziej ulubiony utwór tak ogólnie?

Gość gość
Goowno tu wszystkich obchodzi, czego słucha upośledzona, prostytuująca się schizofreniczka. Idź w peezdu. Albo lepiej na szołapa, zarobić na posrebrzane sówki.

Gość gość
i ja ją mam u siebie na półce. Uważa się, że najlepsze płyty MDB to Turn Loose the Swans i The Angel and the Dark River. Ok, są świetne, ale dla mnie Songs of Darkness to arcydzieło, Scarlet Garden ma niezwykły oniryczny klimat, samo rozpoczęcie płyty jest niezwykłe ( te skrzeki Aarona), mnie fascynuje też główny riff z The Prize of Beauty i solówka kończąca The Blue Lotus. Ta płyta nie ma słabych miejsc, w And my Fury stands Ready są takie niezwykłe ambientowe klimaty jakiegoś odpływania...coś kosmicznego. Musimy jej razem posłuchać:)

Gość gość
marawstala dziś Lenny Kravitz xxx Nie! podpowiedź - wokalista zespołu który uwielbiam

Gość gość
stulejarz: nie zauważyłeś, że z Tobą nikt nie rozmawia?

Gdybym musiała się zdecydować na jeden jedyny to wymieniłabym albo "Death come near me" Draconian albo Shape of despair "Quiet these paintings are" oba te utwory mają dla mnie pewne znaczenie związane ze wspomnieniami i są dla mnie wręcz muzycznymi dziełami sztuki pod względem tekstu, melodii, klimatu. Ale kocham też "Pale tortured blue" oraz "She dies" Draconian, kocham "Polaris" Elderwind, wspominałam już "Deszcz" Jaruna, "Locust star" Neurosis, "Gallows bird" Trees of eternity.

Gość gość
w glanach: jakie to wspomnienia, jeśli możesz uchylić rąbka tajemnicy?

Gość gość
stulejarz: nie wiem, czy zauważyłeś, ale my tu przede wszystkim kulturalnie i rzeczowo rozmawiamy na temat metalu. Ten temat nie jest dla Ciebie.

Gość Pan Paździoch
marawstala dziś Lenny Kravitz xxx Nie! podpowiedź - wokalista zespołu który uwielbiam

Gość gość
wstyd przyznać, ale nie znam wielu tych zespołów. Metal to otchłań, jest tego tyle, że nie sposób wszystkiego ogarnąć. Nigdy nawet nie próbowałem.