Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy nieletnia dziewczyna może pójść do ginekologa ?

Polecane posty

Gość gość

Mam 17 lat chodzi o to, że chciałabym zacząć kochać się ze swoim chłopakiem, a jako, że nie widzi mi się zachodzenie w ciążę w tym wieku to chciałabym, żeby lekarz przepisał mi tabletki antykoncepcyjne. Czy mogę to załatwić sama nie angażując w to rodziców ? Nie chcę mówić nikomu o tak intymnych sprawach, ewentualnie czy mogłabym pójść z chłopakiem, który jest pełnoletni ( Ma 21 lat)

Gość gość
Póki jesteś nieletnia od 16 lat to rodzic musi wyrazić zgodę przy rejestracji. Od tego momentu możesz chodzić sama. Rodzic nie musi wiedzieć po co chesz iść - możesz powiedzieć, że ze względu na profilaktykę (np. że tyle młodych kobiet ma teraz nowotwory piersi i chcesz się zbadać). Inną sprawą jest, czy ginekolog nieletniej wypisze receptę na anty bez zgody rodzica. Dodatkowo chyba póki jesteś nieletnia to rodzice mają pełen dostęp do twojej dokumentacji medycznej - czyli ojciec lub matka może sobie wejść do ginekologa i zarządać twojej dokumentacji - raczej w przychodni nie mogą odmówić.

Gość gość
20:34 To trochę lipa, że muszę czekać rok. A co do wkręcenia rodziców, że "idę do ginekologa profilaktycznie" raczej nie przejdzie, oczywiście może gdybym miała 12 lat to by takie tłumaczenie przeszło, ale mam 17, jak usłyszą słowo ginekolog z moich ust, to będzie dla nich jasne po co chcę tam iść, zwłaszcza, że wiedzą, że mam chłopaka.