Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DoMore

Cukrzyca ciążowa 2018

Polecane posty

Gość DoMore

Czy są tu mamy, których dotknął ten problem? Chciałabym się wymienić doświadczeniami co do diety

Gość DoMore
Jeszcze dopisze, że normy zmieniono. Na czczo do 90 a po posiłkach 1h 140 Po posiłkach jest ok, gorzej, że na czczo mam czasem 93, z reguły było ok a ostatnio kilka razy się zdarzył zawyzony wynik, boję się insuliny, nie wiem jakie wytyczne są pRy wprowadzaniu.

Gość gość
Nie trzymalam diety, dziecko się urodziło zdrowe

Gość DoMore
A mierzylas poziom cukru? Interesują mnie pomiary na czczo, może miałaś łagodna formę cukrzycy i mogłaś jeść wszystko

Gość gość
Ja w 2016 roku miałam insulinę na noc, bo najgorzej z cukrami rano. nie ma się czego bać. Ja już wolałam brać insulinę niż jeść jak wróbelek byle norm nie przekroczyć. Gotuj na parze, żadnej panierki, uważaj by nie rozgotować ziemniaków, ryżu czy makaronu (a te jak już jesz to ciemnie, a nie białe), mniej ale częściej 7-8 posiłków w ciągu dnia. Dużo zielonych warzyw, białe mięso, żadnych rzeczy puszkowanych i gotowców, pij wodę mineralną. Na początku chodzisz po ścianach, ale można się przyzwyczaić. Z chlebem różnie bywa, czytaj etykiety czy np. nie zawiera karmelu, wypróbuj chleb IG, każdemu trochę co innego podchodzi. I nie bój się insuliny, dla mnie była zbawienna.

Moja diabetolog nie robi problemu jeśli na czczo jest powyżej 90. A w którym tyg jesteś? Powyżej 30 może być coraz trudniej z prawidłowym utrzymaniem cukru. Pomysł też czy przed snem nie ma za dużo węglowodanów a za mało białka (powinno być białka wiecej) i czy nie jest zbyt długo odstęp przed snem

Gość DoMore
Faktycznie trochę czasu mija od pójścia spać i białka mało, 1,5 kanapki z chleba zytniego najczęściej z szynką, może spróbuję z twarogiem. Dzięki :)

Gość DoMore
Kaszkamanna a ile na Cczo to już insulina? Pewnie 95 /100?

Gość DoMore
A chciałam napisać tylko, że mniej owoców, szybszy sen i już 86 na czczo :)

Gość Lalunaluna
Witaj. Mam cukrzycę ciążowa i obecnie jestem już w 38 tyg ciąży. Prowadzę to samą dietą, bez insuliny. Zdiagnozowali mnie w 26 tyg ciąży i od tej pory jestem na diecie. Tak naprawdę to początki są dość trudne - wszystko metodą prób i błędów. Polecam Ci tutaj na forum poszukać już takich wątków. Bardzo pomocny dla mnie okazał się wątek kafererii sprzed kilku lat, gdzie dziewczyny dzieliły się przepisami, pomysłami jak rozdzielac i modyfikować posiłki. To dzięki temu przetrwałam tak długo. Trafiłam na diabetologa, który w żaden sposób mi nie pomógł, byłam tylko na jednej wizycie na której dostałam glukometr i potężna dawkę strachu że cukrzyca to tragedia. Tydzień przeplakalam i już tam nie wróciłam. Walczę sama, z bardzo dobrym skutkiem. Chętnie pomogę. Jak masz jakieś pytania pisz śmiało.

U mnie to druga ciąża z cukrzycą, więc już w 7 tyg miałam krzywą, która cukrzycę potwierdziła. Ostatni posiłek na godz przed snem powienien zawierac mniej węglowodanów a więcej białka i oczywiście warzywa. Owoce powinno sie jesc max do 17. U mnie na czczo cukier jest wyższy jak źle śpię, często się budzę lub śpię zbyt długo. Nie wiem szczerze mówiąc od jakiej dawki na czczo jest insulina. Zdarzało mi się mieć po 94 i p. Doktor twierdziła, że jeszcze do 95 to może być margines błędu. Nie wiem jak będzie jeśli takie wyniki będą się pojawiać codziennie. Na szczęście na razie tak się nie dzieje

Gość DoMore
Moja też druga cukrzyca ciążowa, natomiast teraz mam właśnie wyższe na czczo. Cieszę się, że normy po posiłkach nie są przekroczone, mam nadzieję, że z dzieckiem będzie wszystko dobrze, :) Lqlunalaluna A jaki to wątek, o którym wspominasz?