Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest tu mama która przy kp rozszerzyła dietę po 4 mcu

Polecane posty

Gość gość

Mam kilka pytan

Gość gość
12 lat temu, dawno ale tak! W wieku 9 mc corka jadla juz to co my, np zmiksowany gulasz z wolowiny z ziemniakami czy makrele . Dzis corka ma 12 lat, jest niesamowicie wybredna i aspiruje na wegetarianke. Teraz mam jeszcze 6 mc w domu, ale od zawsze byl dokarmiany butelka, nie chcial probowac nowosci i ciezko przekonac do czegos innego niz mleko, a owoce to najwieksze zlo. Poki co jadl indyka, kurczaka, ziemniaki, brokuly i marchewke i banana. Jablka imorele fe Jest alergikiem i bardzo ostroznie wprowadzam wszystko.

Gość gość
Ostrożnie wprowadzasz wszystko i 6 miesięcznemu dziecku dajesz mięso ? No to faktycznie ostrożne z twojej strony. Biedne dziecko.

Gość gość
Ja, ale też 9 lat temu i takie miałam zalecenia pediatry. Nie widziałam przeciwwskazań, dziecko nigdy nie miało problemów z brzuszkiem, po rozszerzeniu diety i przed. Alergikiem też na szczęście nie jest. Ale przy drugim czekałam już zgodnie z aktualnymi zaleceniami do końca 6. miesiąca.

Gość gość
Ej indyka i kurczaka mozna podac dziecku juz po 5 mż. Gdzies wyczytalam, ze zapasy zelaza koncza sie , w organizmoe dziecka, mniejwiecej w okolicach 6 miesiaca. Podobnie wit B12 jest niezastapiona,a tylko w miesie. Ostroznie znaczy przez dlugi czas w bardzo malych porcjach. Nie rozumiem czego sie czepiasz.

Gość gość
Poczekaj do 5go miesiaca moze. Zacznij od gotowanej czystej marchewki potem ziemniaczek itp

Gość gość
Najpierw ziemniaczka, potem marchewke. Bo po pierwsze ziemniak mniej slodki, a po drugie mniej alergizujacy.

Gość gość
Japier... tyle lat badan i obserwacji by ustalic bezpieczny czas na wprowadzanie nowosci tj 6msc a durne kwoki dalej wiedza lepiej i pakuja w dziecko zarcie juz od 4msc. PO CO? Co sie stanie jak poczekacie do 6? No co idiotki?

Ja 9 lat temu wprowadzałam jak syn miał niepełne 5 mscy. Syn urodził się spory, miał dobry przyrost wagi, ząbki mu wyszły więc zaczęłam od łyżeczki jabłuszka i tak przez trzy dni, potem doszła marchewka, ziemniaczki i już z górki. Nic mu nie było. Pediatra też nie widział przeciwwskazań. Piersią karmiłam do 8msc, bo syn sam odrzucił.

Gość gość
dziś po pierwsze 12 lat temu nie bylo takich zalecen, po drugie miedzy 4,a 5 mż, syn nie przybral na wadze ani grama, najwidoczniej moje mleko i dokarmianie mm mu niestarczalo. Dalam cos innego bo bylo ryzyko ze zacznie spadac z wagi. Glupia kwoko, nie oceniaj inie pluj , nie znajac blizej sprawy :P

Gość gość
Mój mały kończy niebawem 4 miesiące. Karmię piersią ale widzę jak on patrzy kiedy my jemy jak pokrzykuje i kiedy dalej ciągle by chciał mleko z piersi pić pomyślałam że skoro dzieci karmione mm mają rozszerzana dietę po 4 mc to czemu i moje kp nie mogłoby też już mieć urozmaicenia.

Gość gość
Ja mi dasz ziemniaczka sprobowac ze swojego talerza ( o ile nie solisz ziemniakow, ja nie sole) to nic mu noe bedzie. Rozszerzanie diety to wedlug mnie wprowadzanie dodatkowego posilku . Nie moge powiedziec ze rozszerzylam gdy dalam dwa zoarenka ryzu, bo piszcal

Gość gość
16 26 zalecenia mowia ze nie wazne czy mm czy kp wprowadzamy pokarmy po 6msc. Ja tak zrobilam pod koniec 6msc. lekarz nie zalecal wczesniej, bo wlasnie przez rozszerzenie za wczesnie moze spasc z wagi, dziecko na poczatku ****ardzo malo pokarmow uzupelniajacych, czesto pol albo wiecej laduje poza buzia, a czesto wtedy podaz mleka spadnie.

Gość gość
Ja zaczelam cos dawac malemu jak mial juz jakies 4-5 miesiecy bo jak widzial jak jemy to byly mega awamtury i tez chciał. Zaraz mnie tu zaatakuja wielkie matki polki co wszystkie najnowsze badania i zalecenia who maja w małym paluszku, pozdrawiam was :)

Gość gość
Autorko, teraz i dla dzieci kp i na mm sa te same zecenia aby poczekac do 6 m z rozszerzaniem diety.

Gość gość
18:20 az do 6? Rozmawialam z pediatra i dr mowila mi ze od 4 msc mozna. Co 3 dni cos nowego, np. Ziemniak 3 dni poczekac cxy jest reakcja alergiczna i wtedy np. Marchewka i 3 dni poczekać i tak dalej.

Gość gość
Nie rób tego. Moje dziecko ma bardzo dobrego lekarza i nasza lekarka mi mówiła, że jest udowodnione, że dzieci, które mają za wcześnie rozszerzaną dietę i za mocno urozmaiconą od samego początku znacznie częsciej w późniejszym okresie cierpią na nietolerancje pokarmowe. Nasza alergolog to potwierdziła. Możesz poszukac informacji żeby to potwierdzić. WHO zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 miesięcy.

Gość gość
Bzdura. 10letnia corka zdrowa jak ryba, miala wprowadzane inne jedzenie w 5mz. Oczywiscie stopniowo i racjonalnie.

Gość gość
Organizm dziecka musi być gotowy na przyjmowanie stałych pokarmów. Badania wskazują, że u dzieci przed szóstym miesiącem życia układ trawienny oraz nerki nie są jeszcze wystarczająco rozwinięte. Dlatego też wprowadzanie stałych pokarmów w 4 czy 5 miesiącu nie jest najlepszym pomysłem i dobrze jest się wstrzymać z tym przez kolejne dwa miesiące.

Gość gość
Autorko, niemowlaki nie potrafia jeszcze skutecznie trawic pokarmów stałych. Czyli to co zjedza to wydala niewiele z tego czerpiąc. Szczegolnie to widac przy metodzie BLW, to co dzieci wloza do ust potem znajdujesz w pieluszek niestrawione. Czyli zamiast mleka, ktore dziecko trawi i z niego najwiecej czepie, dajesz papke z marchewki albo kleik, ktora dziecko wydali niewiele z teho biarac. Twoj wybór. PS. Wiesz o tym ze do roku podstawa pożywienia niemowlaka jest mleko prawda? Między 6 a 9 miesiacem dajemy dwa posilki dziennie. Dopiero od 10 miesiaca sa to 3 posilki, reszta to mleko.

Gość gość
Moj syn ma 3.5 roku. Karmilam mlekiem modyfikowanym. Jak dzis pamietam jak mi zalecano wprowadzac pokarmy po 4 miesiacu zycia. Jeszcze nie tak danwo