Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podwyższone TSH u 7 latki dieta zero cukru glutenu i nabiału

Polecane posty

Gość gość

Jestem zrozpaczona ostatnio robiłam córce wszystkie podstawowe badania. Wyszło ze tsh ma podwyższone. Norma 4.600 córka ma 7.200. Oczywiście badania powtórzę. Jestem załamana. Peduatra wczoraj kazała nam odstawić całkowicie cukier gluten i nabiał. Za 3 tygodnie do kontroli z wynikami. Dziś córka jadła jajecznice i kilka borowek na obiad ziemniaki i pulpety w sosie marchewkowym. Płacze ze chce kanapkę. Podchodzi i sama chce robić. Serce mi się kraje.

Gość gość
A chleb bezglutenowy próbowałaś dawać? W sklepach coraz łatwiej go kupić

Gość gość
Albo znajdź przepis kup mąkę i sama piecz

Gość gość
Moj siostrzeniec,tez ma taka diete. Ja pieke mu chlebki,buleczki i robie deserki. Siostra pracuje,to nawet nie ma czasu,ale duzo kupuje gotowych. To jest zalamowa,bo przyjdzie do mnie,a ja mam mowic,ze nie mam slodyczy. Do tej pory od malego,byl nauczony i wiedzial,ze w spizarni mam zawsze cos dla niego.Teraz slodycze wynosze do garderoby. Tez trudno,mnie sie przestawic. Duzo przepisow jest w internecie,to cos znajdziesz,ale to przestawienie jest ciezkie. Zycze wytrwalosci.Bedzie dobrze.

Gość gość
Na podwyższone tsh lekarz zalecił eliminację pokarmów? Ja pie*dole, kobieto, bardzo ważna jest różnorodność pokarmowa i dostarczanie z różnych źródeł pełnowartościowego białka, witamin z grupy b, kwasów omega, jodu, żelaza, cynku i selenu. Gluten, cukier i nabiał NIE MAJĄ tu nic do rzeczy. Przede wszystkim istotna jest przyczyna - jaką stwierdził lekarz? Jakie były wyniki szczegółowych badań (ft4/3, atpo, usg)? Niedoczynność tarczycy wynikać może nie wyłącznie z przyczyn autoimmunologicznych, czy niedoborów, ale i rozwijających się chorób albo wysokiego poziomu stresu i wzmożonej pracy układu nerwowego. Zamiast się ''złamywać'', zacznij się dokształcać i wymuszaj na lekarzu rzetelną specjalistyczną ocenę sytuacji oraz wskazanie konkretnych metod leczenia. Konowały liczą na zysk, a nie na uzdrowienie pacjenta, nie pozwól im się bawić Twoim dzieciakiem i pozostawiać go na 'przeczekanie'. Szkoda czasu.

Gość gość
Autorko spokojnie przede wszystkim. Kiedy robiłam sobie badania tsh i prolaktyna wyszła wyrąbana w kosmos. Nie wiedziałam ze można mieć tak wysokie. Za miesiąc powtórzyłam badania i wszystko było w normie. Później ponownie za kilka tyg i znów w normie. Odżywiaj córkę zdrowo i nie panikuj. Wiem ze łatwo mówić ale sama przeżyłam coś takiego i sama panikowałam i już widziałam jak łykam eutyrox

Gość gość
Oczywiscie ze dieta mozna wyregulowac tsh

Gość gość
14:42 nie we wszystkich przypadkach i nie eliminacyjną

Gość gość
Zdaje sie ze lenka z makoweczek ma ten sam problem i Marlena wprowadzila diete eliminacyjna.

Gość gość
Bzdura. Nie uwierzę, że LEKARZ zaproponuje taką dietę, a już na podwyższone TSH, to w ogóle. Nawet nie pisz takich głupot promujących ten rodzaj "żywienia", bo to szkodliwe.

Gość gość
Powiem tak... U lekarza byłam u pediatry homeopaty i to ona zleciła taka dietę. Byłam dzisiaj u "normalnej" pediatry kazała badania powtórzyć za miesiąc. Nie kazala stosować żadnej diety. Nie będę czekać miesiąc czasu jutro pojadę do innego laboratorium zrobię ft3 ft 4 i hashimoto czy może powinnam zrobić jakies badanie?

Gość gość
A jakie ona ma objawy?

Gość gość
17:48 x Weź Ty idź z dzieckiem do endokrynologa, a nie homeo-pediatry. Przecież to trzeba zbadać jeszcze od razu jakieś przeciwciała, czy nie zmierza to w kierunku autoimmunologicznym. Odnośnie diety też powie, czego unikać, a co dobrze jest jeść. Na pewno produkty bogate w jod, białko, selen i cynk. Jedno z czym się zgodzę, to ograniczenie cukru. Reszta eliminacji, to głupota, jeśli nie ma nietolerancji, a dziecko małe.

Gość gość
objawów nie ma żadnych. W ostatnim roku często chorowała katar kaszel oskrzela i tak w kółko. Badania oczywiscie powtórzę ale jeszcze nie jutro bo córka ma sine rece po ostatnim pobieraniu wiec raczej zawcześnie na ponowne kucie?

Gość gość
Jak pozostałe badania będziesz mieć to idź do dobrego Endo dziecięcego. Może tylko Tsh jeszcze podwyższone A reszta w normie. Przy braku objawów to subkliniczna niedoczynność tarczycy. Może dostać tabletkę i tak wygląda całe leczenie A może będziesz musiała robić co jakiś czas badania i obserwować. Co do diety to pierwsze słyszę. Nie zaszkodzi ale pewnie i nie pomoże

Gość gość
Tez jestem na tej diecie, z tego samego powodu. Rzygam warzywami. wyniki coraz lepsze

Gość gość
A odstawienie glutenu to jest dobre przy niskorosłości a nie przy tarczycy, gdy za niskim wzsostem stoi nietolerancja glutenu. Bo niski wzrost może być też obiawem niedoczynności i wtedy dieta niewiele pomoże

Gość gość
Bo nie każde warzywo na tarczycę dobre. Na przykład kapustne nie

Gość gość
Zrób ft3 i ft4 i koniecznie Anty Tpo i Tg

Gość gość
Dzięki wielkie zrobię jej te badania. Najchętniej chciałabym jak najszybciej ale córka ma te ręce strasznie po kute aż żółto sine chyba za wcześnie na kolejne pobieranie krwi lub?

Gość gość
" u pediatry homeopaty" Zacznij chodzić do LEKARZY a nie do szarlatanów.

Gość gość
Oczywiście ze pójdę do specjalisty. Ale z pełnymi badaniami. Chciałabym juz córce zrobić te badania wiedziałabym na czym stoimy :(

Gość gość
Ale zaraz przecież krew na badanie mogą jej pobrać np. Koło nadgarstka? Jutro jadę z nią na badania bo oszaleje

Gość gość
Proszę niech się wypowie mama która ma o tym pojęcie. Źle napisałam norma jest do 4.200. Dla dzieci podobno do 6? W córki wieku? Ale i tak wyszło jej ponad normę. Wgl dobrze ze jutro pojadę zrobić badania? LEKARZ peduatra kazała zrobić za miesiąc i spokojnie. A ja już odchodzę od zmysłów tak się martwię

Gość gość
dziś x Normy dla dzieci są nieco inne niż dla dorosłych. Ja najpierw jednak poszłabym do endokrynologa, żeby zlecił potrzebne badania. Po co będziesz dziecko znowu kłuć? Dostaniesz listę, co trzeba zbadać i to zrobisz.

Gość gość
Skoro już wie jakie ma zrobić badania to po co będzie płacić za dodatkową wizytę u endo

Gość gość
dziś może ma pakiet medyczny i nie płaci.

Gość gość
Normy dla dzieci w tym wieku są takie jak dla dorosłych. Zrób dziecku na spokojnie badania Tsh, ft3 i ft4, anty Tpo i Anty Tg. A potem jak coś wyjdzie nie tak idź do endokrynologa dziecięcego. Nie panikuj. Skoro nie ma objawów. Moje dziecko było leczone od 2 roku życia na subkliniczną niedoczynność tarczycy. Teraz odstawiam jej tabletki i za jakiś czas też muszę zrobić badania. Jak ze wzrostem,wagą, stanem emocjonalnym ? My szukaliśmy przyczyn y podpuchniętych oczu i tak nam wyszło podwyższone tsh.

Gość gość
Odebrałam wyniki z luxmedu wszystko ok!!!!!