Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rumień brak kleszcza

Polecane posty

Gość gość

Witam Otóż jakiś czas temu coś mnie ukąsiło (nie mam pojęcia co to było) swedzialo i bolało . Następnie w tym miejscu pojawił mi się rumień z białym środkiem i strasznie swędzi. Nie wyjmowałam kleszcza i tez nic takiego nie widziałam . Mieszkam w kraju w którym jak to lekarz stwierdził nie robią badań na borelioze z powodu rumienia - dostałam antybiotyk i to wszystko. Pytanie do kogoś kto się zna - czy faktycznie mogłam mieć kleszcza który sam odpadł ? I czy może to być początek boreliozy ?

Gość Rumkle
Wejdż na Fb,forum borelioza.Tam uzyskasz odpowiedź, lub sama zrób badania na boreliozę i tak za wszystkie płacisz. Odczekaj 6 tygodni po antybiotyku i zrób Western Blot, ew.tak,jak napisałam poczytaj zalecane forum. Jest bardzo dużo badań na bb,ale zaczyna się,od Elisea, wprawdzie wykrywalność tylko 30%,ale we wczesnej boreliozie daje wynik pozytywny. Na jak długo masz wypisany antybiotyk?

Gość Rumkle
Kleszcze same nie odpadają.

Gość gość
Ja miałam pare dni temu przypadek że coś mnie ugryzło, ale nie był to kleszcz gdyż pamiętam jak strącałam tego owada, pojawił rumien wielkości 2 zł z pośrodku czerwoną bardziej plamka. Już sie zaczełam bac że to jednak był kleszcz gdy po 4 dniach rumien zbił się wokół plamki w czerwoną grudkę i dziś nie ma po nim prawie śladu. Sądzę więc że nie tylko kleszcze dają rumien. I nie każdy kleszcz jest groźny. Jednak trzymaj rękę na pulsie i zrób badania według tego co wyczytasz na forum poleconym ci tutaj https://www.tatento.pl/a/1537/nie-taki-kleszcz-straszny