Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy pracownik urzedu nie ma obowiazku udzielenia mi informacji

Polecane posty

Gość gość

Wiecie cos na ten temat,?Czy jest na to jakas ustawa , przepisy

Gość gość
Jaki pracownik i jakiej informacji?

Gość gość
Ale jakiej informacji, na jaki temat, w jakim urzędzie?

Gość gość
zus, urzad skarbowy. W urzedach panstowych. urzad pracy.Zagadnienie zgodne z specyfikacja urzedu. Ide do zusu- chce sie dowiedziec o rencie.Albi urzad pracy np. rejestracja.

Gość gość
Ale o jaką informację konkretnie chodzi. Jeśli pytasz, to musi udzielić - o ile idziesz do właściwego działu/referatu czy punktu pobsługi klienta. Są pracownicy wyznaczeni do obsługi klientów. Jak coś jest nie tak, możesz napisać skargę.

Gość gość
np. skladam dokumenty o emeryture niewiem jak wyplenic wniosek.Czy pracownik powinnien pomoc mi?

Gość gość
Nie.

Gość gość
dlaczego nie?

Gość gość
Powinien. To jego obowiązek

Gość gość
W Zus-ie pomagają wypelnić wniosek o emeryturę

Gość gość
Nie- dlatego, że nie napisałaś nic konkretnego. Zależy od sprawy to chyba logiczne.

Gość gość
sprawy zwiazane z konkretnym urzedem.o dobry przyklad ide do mops zlozyc wnisoek o 500 plus. niewiem jak wypelnic.Czy pracownik - pomoze mi taki wnisoek wyplenic.Oczyswiscie pracownik ktory zajmuje sie 500 plus,?

Gość gość
20.45 Tak

Gość gość
Po wejściu tej nowej ustawy, która dotyczy ochrony danych osobowych, informacje wydawane przez urzędników są albo zdawkowe, albo żadne, i to jeszcze z oburzeniem, agresją w głosie. Obojętnie, jakiego urzędu/placówki dotyczy wydanie informacji na swój temat. Odkąd bliskie mi osoby dzwoniły w swoich sprawach do danych urzędów, to albo mówiły o RODO, albo - opryskliwie odpowiadały, że nie mogą wydać informacji, bo nie wiedzą, czy po drugiej stronie słuchawki jest ta osoba, za którą się podawały. Były też przypadki podawania dokładnych danych, ale to rzadkość. Myślę, że wszystko zależy od urzędnika i tego, czym się zajmuje, a nawet - kolejki w danym biurze lub, po prostu, znajomości. Jeśli ktoś mieszka daleko od miejsca urzędu, to może się nieźle natrudzić, by czegokolwiek się dowiedzieć w rozmowie telefonicznej. Co innego - rozmowa twarzą w twarz. Ale ta ustawa, ogólnie, mocno utrudniła podejście do klienta, co zauważyłam i osobiście, i w opiniach innych. Z jednej strony - ochrona danych, to podstawa, no, ale...