Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dom po ślubie

Polecane posty

Gość gość

Dowiedziałam się, że jeśli przed ślubem kupiłam dom, to po ślubie pół tego domu jest męża. Intercyza podobno tu nie działa. Czy w razie rozwodu mogę stracić dom ? Martwię się ponieważ mężowi może zostać zasądzona eksmisja z jego mieszkania. Ostatnio dowiedziałam się, że ożenił się ze mną tylko ze względu na ten dom, bo nie chciał już dłużej być biedny :(

Gość gość
nie działa intercyza? dlaczego?

Gość gość
no to pokaz mu ze nie masz kasy,zobaczysz jego reakcje.

Gość gość
notariusz powiedzial, ze to jedyny wyjatek bo malzonek po rozwodzie musi miec gdzie mieszkac :/

Gość gość
Autorko ktp ci takich glupot nagadal To co jest przed slubem jest odrebnym majatkiem,dom jest tylko teoj pomimo zawartego malzenstwa.

Gość gość
A maz jest zameldowany w tym domu?

Gość gość
jeszcze nie, ale po eksmisji moze byc bez mieszkania i chyba będzie chcial byc zameldowny. Jestesmy krutko po slubie.

Gość gość
Dom nalezy do Ciebie, jednak w przypadku rozwodu z orzeczeniem o Twojej winie, może mieć do niego prawo. Najlepszym rozwiązaniem by było przepisać dom na rodziców lub dziecko o ile masz i jest to możliwe. Najlepiej jak mieszkanie jest w Twoim posiadaniu więcej niż 5 lat, to wtedy nie będzie podatku od darowizny.

Gość gość
nawet jak nie byloby intercyzy to dom kupiony przed slubem jest tylkoTwoim domem.

Gość gość
mhm czy jesli otrzyma eksmisje a ja mam dom kupiony przed slubem to czy on z powodu drugiej grupy inwalidztwa moze dostac mieszkanie kwaterunkowe ? Bo mówi ze dostanie swoje mieszkanie.

Gość gość
Autorko nie wierz w te glupoty. Dom jest i zawsze bedzie Twoj. No chyba ze podarujesz mu 50%. Nie wazne czy jest intercyza czy nie ma. Dom nalezy do Twojego majatku osobistego. Maz ewentualnie moze zadac od Ciebie nakladow, ktore wlozy np w remont. Zameldowanie nie ma tutaj nic do rzeczy. Mozesz go zameldowac, a pozniej wymeldowac. Nie wiem do konca, czy on musi wyrazic na to zgodę, ale jak nie bedzie sie chcial wyprowadzic, to mu skasujesz za wynajem...hehe. szybko sobie pójdzie.

Gość gość
w co z zasiedzeniem ?

Gość gość
Ktoś ci naopowiadał bzdur. Wszystko, co przed ślubem stanowi majątek odrębny i nigdy nie wchodzi do wspólnoty. dziś Nie pisz kolejnych bzdur. Orzeczenie o winie nie ma żadnego wpływu na prawo własności. Mąż ma jedynie prawo tam mieszkać, ale nie staje się przez to właścicielem. Gość raczej nie będzie miał prawa do kwaterunku, skoro żona jest właścicielką domu, bo mieszkania komunalne przysługują tym, którzy nic nie mają. A póki trwa małżeństwo facet ma prawo do mieszkania u żony.

Gość gość
cos muwil o zasiedzeniu nie wiem co to jest

Gość gość
mowil ze sie zasiedział na kawce

Gość gość
Jest zasiedzenie. Tak facet przejał grunty w Krakowie, 5 lat chyba potrzeba.

Gość gość
Jest zasiedzenie w dobrej i zlej woli. Jako maż może zasiedzieć z dobrej woli, wtedy jest krótszy czas.