Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

SZYBKIE PYTANIE... moze ktos byl w takiej sytuacji..

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny co byscie daly jako prezent z okazji slubu cywilnego wiedzac ze za rok lub dwa odbedzie sie koscielny slub tej samej pary z duzym weselem?? Chodzi o kogos bliskiego. Po slubie cywilnym ma odbyc sie impreza na ok 50osob. Ja w zyciu nie bylam na zadnym "rozdzielanym" w ten sposob slubie i nie mam pojecia jak to rozegrac. Pomocy!!

Gość gość
A będziesz na tym przyjęciu po cywilnym? Jeśli nie, dałabym same kwiaty. Jeśli tak, to kwiaty i prezent (np karafka plus kieliszki) lub kwiaty i 200 zł. A na normalnym weselu - 500 zł lub prezent. Kwoty za parę.

Gość gość
Ps. Ślub kościelny moze być pózniej, moze go nie być wcale, możesz nie zostać zaproszona, wiec potraktuj to jak dwa oddzielne wydarzenia.

Gość gość
Tu Autorka: tak, bede na obu przyjeciach, bo maz jest swiadkiem. Slub jest jego dobrego kolegi. A robia taki rozdzial miedzy imprezami bo jego wybranka jest po slubie koscielnym i ma rozwod ale w trakcie jest uniewaznianie jej koscielnego slubu. Stad koscielny dopiero za 1-2lata.

Gość gość
To, że jest teraz dobrym kolegą, nie znaczy, że kiedys się nie pokłócą ;). Ale i tak nadal uważam, że najpierw kwiaty plus 200, a pózniej kwiaty plus 500 bedą ok (wg mnie to minimum). Chyba, ze chcecie dać więcej.

Gość Ana 345
200zł? To chyba na osobę a nie parę. :-) A kieliszki i karafke to możesz dać swojemu tacie na urodziny.:-)

Gość gość
Ja miałam ślub cywilny a po roku koscielny . Cywilny na 10 osób . Jak dla mnie to na ten ślub dajesz coś symbolicznie np pościel albo zestaw filiżanek . Bez przesady żeby ktoś dwa raz dawał kopertę .

Gość Ana 345
10 osób to nie 50☺ Twoja "impreza " pewnie obiad w domu a tam będzie pewnie w restauracji. Tak więc, nie ma co porównywać kosztów. Jak ktoś dwa razy organizuje przyjęcie weselne a nie obiad w domu to dwa razy ponosi koszty. Jak kogoś nie stać to niech siedzi w domu a nie ośmiesza się filaźankami.☺

Gość gość
Ja byłam swiadkowa na takim slubie i dałam 700 zł. Tylko że ja byłam u swojej siostry. Slub kościelny też niby miał być zaraz ale odwlekali go prawie 4 lata. Także nigdy nic nie wiadomo

Gość gość
Ja byłam swiadkowa na takim slubie i dałam 700 zł. Tylko że ja byłam u swojej siostry. Slub kościelny też niby miał być zaraz ale odwlekali go prawie 4 lata. Także nigdy nic nie wiadomo

Gość gość
Mielismy podobna sytuacje. Byl slub cywilny z obiadem (ok 20 osob) a rok pozniej koscielny z tradycyjnym przyjeciem weselnym. Roznica taka ze bylismy na slubie cywilnym ale z gory wiedzielismy ze na slub koscielny nie przyjedziemy. Dalismy normalny prezent (koperte), taki jaki dalibysmy przy jednej, duzej, uroczystosci.

Gość gość
Ana 345 dziś Po cywilnym mieliśmy normalne przyjecie w restauracji na te 10 osób . Jeśli ktoś robi 2 śluby nie znaczy ,ze goście maja dawać 2 prezenty a juz tym bardziej 2 koperty z pieniędzmi . Autorko wybieracie sie na kościelny to tutaj możecie dać tak jak pisałam wyżej pościel albo filiżanki .(symbolicznie )

Gość gość
Nie rozumiem po co teraz robią na 50 osób? Chyba, że wyszli z założenia, że ten kościelny może się nie odbyć. Ale dobrze ktoś pisze żeby potraktować to jako oddzielne imprezy, bo nie wiecie czy i kiedy będzie kościelny. Poza tym są sytuacje losowe i możesz autorko np.wtedy rodzić:)

Gość gość
"gość dziś A będziesz na tym przyjęciu po cywilnym? Jeśli nie, dałabym same kwiaty. Jeśli tak, to kwiaty i prezent (np karafka plus kieliszki) lub kwiaty i 200 zł. A na normalnym weselu - 500 zł lub prezent. Kwoty za parę." Nareszcie normalna propozycja prezentu ślubnego i normalna kwota w kopercie! Jestem tego samego zdania :)

Gość gość
Robia 2 imprezy na ktore wydadza kase, nie mniej na jedna a wiecej na druga :/ . Ja bym sala teraz 400 zl a potem tez 500-600. To jak ktos z waszych znajomych rozwiedzie sie i ponownie ozeni to tez dacie mniej bo juz daliscie ? Na urodziny kolejne gorszy prezent bo rok wczesniej daliscie fajny ? Dla mnie głupie myslenie

Gość gość
Kościelnego nigdy nie będzie. Znam wiele par, które się starały o unieważnienie ślubu kościelnego i nigdy go niedostały. Rozwód kościelny można dostać, gdy zatajona została choroba psychiczna, gdy nie było konsumpcji małżeństwa, albo gdy był to ślub pod przymusem. Wszelkie zdrady i alkoholizm to nie jest wg kościoła powód do rozwodu.

Gość gość
Tu Autorka. Dziewczyny, dzieki za wszystkie wypowiedzi. Filiżanki itd odpadają bo ta para mieszka juz ze sobą od kilku lat i maja juz wszystko do domu. Nawet narzekają na to ze maja za dużo d**ereli. Wiec pewnie kasa... W takim razie damy im te 400zl teraz a później się zobaczy... Kościelne unieważnienie raczej dojdzie do skutku bo byly mąż tej dziewczyny leczy sie w psychiatryku i ma odebrane prawa rodzicielskie. Szczegółów nie znam ale to raczej mocne przesłanki. Sprawa jest juz w toku wiec zobaczymy czy ten kościelny za rok czy za dwa.

Gość gość
Mieszkają ze sobą kilka lat i nie umieją poczekać jeszcze rok do unieważnienia jej ślubu i wziąć konkordatowy? Dziwne to. Dwa wesela.

Gość gość
15:14 mylisz się. Żona może nie wiedzieć o alkoholiźmie męża, a to się kwalifikuje do zawarcia małżeństwa w złej wierze. To samo zdrady można podciągnąć pod ukryty seksoholizm. Jeśli współmałżonek przed ślubem nie ukrywa swojej choroby psychicznej, to choroba psychiczna nie jest powodem do unieważnienia małżeństwa. Tak samo jakbyś ukryła przez narzeczonym przed ślubem, że jesteś bezplodna, to też mąż może unieważnić małżeństwo.