Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wspólnota czy rozdzielność majątkowa w drugim małżeństwie?

Polecane posty

Gość gość

Jak to rozwiązać? Jak Wy to rozwiązałyście?

Gość gość
A po cholerę brać ślub w ogóle?!

Gość gość
Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)

Gość gość
Zawsze rozdzielność!

Gość gość
zawsze mozna zrobic rozdzielczosc majatkowa u adwokata

Gość gość
Chciałam mieć wspólnotę bo to dla mnie jeden z wymiarów małżeństwa i w razie czego wiecie…Sprawa się komplikuje bo mąż ma 2 dzieci i płaci alimenty…

Gość gość
W tej sytuacji rozdzielność

Gość gość
Myślałam raczej by sporządzić umowę przedślubną o dziedziczeniu jego dzieci, naszych wspólnych i ew. śmierci współmałżonka lub rozwodu.

Gość gość
rozdzielnośc jeśl 1. pierwszy mąż Cie wyye/bał na kasę 2. jeśli drugi mąż wyye/bał byłą żonę albo kogokolwiek na kasę (np. kontrahenta), albo wyye/bie 3. jeśli drugi mąż ma jakieś długi, albo będzie miał wraz z rozdzielnością odpowiedni testament, idź do prawnika nie skąp kasy wspólnota: 1. ufasz mu i nie ma żadnych problemów z przeszłości 2. facet jest uczciwy, sprawdzony 3. jesteś masochistką

Gość gość
Ja nie miałam męża :) Podzielili się uczciwie z tego co wiem, była nie bieduje, dzieci też nie. Długów nie ma, dobrze zarabia. O to się nie martwię. Umowę oczywiście u prawnika. Tylko zastanawiam się jak to zrobić by było uczciwie. Dlaczego masochistką?

Gość gość
powiedz mu, że tak ma być i już ;) jeśli prowadzisz dg to oczywiste, jeśli on ma działalność to także jeśli oboje jesteście na etacie, to ogólnie dla ułatwienia życiowego, jesteście dojrzałymi ludźmi z bagażem doświadczeń.. a masochistka, to pół żartem - jeśli twój luby okaże się draniem i byś cierpiała (i przypomniała sobie, że kafeteria radziła intercyzę ;))

Gość gość
rozdzieność

Gość gość
Rozdzielność czy umowa przedślubna?

Gość gość
Ja pierd nie u prawnika tylko u notariusza. Rozdzielność majątkowa nic ci nie daje jak macie tylko trochę kasy. Co tu chcesz rozdzielać? Wszystko co macie przed zawarciem związku jest oddzielna własnością. Wszystko co nabedziecie po ślubie jest wasze. W razie śmierci ty. Asz polowe z tego oraz 1/3 z drugiej połowy z jego dziećmi plus ewentualnie ze wszystkimi dziećmi czyli waszymi. Jak on zejdzie to dzieci maja rentę. Teraz i zawsze bedzie miał alimenty a ty zepsute wakacje, weekendy i święta :) jezeli masz jakiś. duży biznes to rób rozdzielność a jezeli nie to po uja?

Gość gość
Dlaczego niby piszesz o popsutych świętach itd?

Gość gość
Notariusz to też prawnik mądralo :P

Gość gość
O ile nie jesteście za przeproszeniem gołodupcami, to rozdzielność. A jak którekolwiek prowadzi DG to rozdzielność wręcz obowiązkowo.