Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

niewykorzystany urlop, a nieprzedłużanie zwolnienia lekarskiego

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry, obecnie mam ok. 40 dni niewykorzystanego urlopu. Urlop chciałam wykorzystać dwukrotnie, raz w maju, raz w lipcu. Z każdym razem jednak przekładałam urlop, a raczej zmusił mnie do tego pracodawca (braki kadrowe). Ostatecznie zdecydowałam się na urlop we wrześniu. W sumie muszą mi go dać, bo mam jeszcze zaległe dni urlopu z zeszłego roku, a zgodnie z prawe trzeba to wykorzystać do końca września. Ostatnio dostaliśmy informację, że aby dostać wczasy za gruszą musimy wykorzystać do końca września 10 dni urlopu. No i z winy pracodawcy się wkopałam ;/ Pech chciał, że miałam wypadek (nie w drodze do pracy) i trafiłam na stół operacyjny. Do pełnej sprawności, a tym samym do pracy wrócę pewnie w połowie października. Tym samym utracę prawo do świadczenia z wczasów pod gruszą. Gdyby to było parę stów, nie przejmowałabym się, ale u nas jest to ponad tysiąc złotych. I teraz przechodzę do właściwych pytań. Mam kontrole lekarską w przyszłym tygodniu. Jeśli nie wzięłabym L4 to mogłabym iść na urlop (powiedzmy, że pracodawca się zgodzi), a później wrócić na L4 (tu nie ma problemu, prywatnie lekarz bez problemu wypisze mi zwolnienie)? Wiem, że jest to kombinowanie, ale czy zgodne z przepisami prawa? Jeśli niezgodne to proszę bez docinek. Wtedy oczywiście pogodzę się z brakiem urlopu. Chorowałam już w tym roku dłużej niż 30 dni. L4 płaci ZUS.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować