Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak pobudzac mowe u roczniaka? Ile mowia wasze 12 miesiaczniaki ?

Polecane posty

Gość gość

Moj synek skonczyl rowno roczek. Mowi tylko tam, nie, czasem mama (nie wiem czy swiadomie). Probuje mu czytac, ale srednio go to interesuje...co mozna jeszcxe zrobic?

Gość gość
Mówić do dziecka jak najwięcej, nawet o rzeczach w ogóle nieistotnych

Gość gość
Poważnie? Ma.dopiero rok! Ludzie już całkiem zwariowaliscie. Nie musi mówić więcej nawet tego tam ani mama....

Gość gość
Ja czasem czuję się jak wariatka, ale gadam prawie cały czas do córki jak nie śpi. Objaśniam, opowiadam, pokazuję. Ma 11 miesięcy i to procentuje chyba, bo wpadła ostatnio w "szał", wszystko pokazuje i stęka, żeby jej to nazywać. Rozumie bardo dużo i z 8 wyrazów - głównie dźwiękonaśladowczych wymawia. Także mów, opowiadaj, tłumacz. Zanim się obejrzysz, załapie i lawinowo ruszy mówienie :)

Gość gość
Jestem logopedą i powiem Ci prostą metodę- mów ciągle, tj byłby obok Ciebie ktoś kto podtrzyma rozmowę, czytaj dużo, opowiadaj, śpiewaj. Zdrowe dZiecko nie musi wcześniej mówić, ale mowę rejestruje i w odpowiednim czasie to wykorzysta, jak będzie dojrzałe do artykulacji. Moja starsza córka w roczek mówiła pięknie, mlodsza wcale. Mimo to mowilam dużo tak w ciąży jak i później do niej, śpiewałam, czytałam i jak zaczęła mówić od razu mowila zwrotami, zaraz zdaniami, znała nawet niektóre piosenki, które jej śpiewałam wcześniej. Nie zrażaj się, że nie powtarza, że nie interesuje się.

Gość gość
Mój ma 14 mies i mówi niewiele. Tj mama tata czasem baba nie tak i papa. Te słowa wypowiada rzadko jak go naleci i prawie wcale nie mówi "po swojemu".

Gość gość
Mowa jest na samym wierzcholku góry. Najpierw to ćwiczy się inne aspety. Pokazuje kolory, książeczki, zabawki edukacyjne, pozwala poznać różne faktury, ćwiczy mięśnie, uczy dziecka raczkowania, ćwiczy sluch itd. Mowa przychodzi na końcu.

Gość gość
A czy to prawda ze wazne jest podseanie dziecku grudek do gryzienia? Czy karmienie butelka moze opozniac mowe?

Gość gość
Moje dziecko było od poczatku karmione butelka, zaczął mówić pełnymi zdaniami jak miał około 1.5 roku, teraz ma 3 i ogromny zasób słów. A co do pokarmow- oczywiście, ze przez gryzienie dziecko wyrabia sobie również aparat mowy, więc papki odstawcie już na bok

Gość gość
A czy roczne dziecko powinno jeszxze pic z butelki?

Gość gość
To zależy od dziecka, jeżeli pije jeszcze mleko, to tak, choc nie przedluzalabym tego jakoś bardzo

Gość gość
Mój syn ma 14 miesięcy i dużo mówi po swojemu, ale powtarza też po nas wiele słów. Z tradycyjnej butelki przestał pić w wieku 8 miesięcy. Mleko pił przez plastikową, zwykłą rurkę i do tej pory tak robi. Jak był malutki to mu dużo czytałam na głos swoich dorosluch książek. Potem jak miał parę miesięcy, pół roku to już jego książeczki. Nadal mu czytam w ciągu dnia, ale jest z tym ciężko, bo zaraz mi książki wyrywa. Puszczam mu piosenki z YouTube, których się już sama nauczyłam i mu śpiewam i tańczę.

Gość gość
Chodziłam z synkiem do neurologopedy. Powiedziała mi ze dziecko mające rok powinno mówić 1 świadome słowo.

Gość gość
Dać mu alkohol