Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marika_1932

Emigracja do Norwegii.

Polecane posty

Gość Marika_1932

Cześć Wszystkim :) Na początku przyszłego roku planuję wyprowadzkę do Norwegii z rodziną. Na początku chciałabym zaznaczyć, że żadne z nas nie zna języka norweskiego, ale z angielskim radzimy sobie dobrze. Z wykształcenia jestem pielęgniarką, a mąż elektrykiem. Chciałabym żebyście opowiedzieli mi jak wygląda życie w Norwegii. Jak wygląda sytuacja ze znalezieniem pracy, zarobkami. Jakie wydatki wiążą się z wynajmem mieszkania bądź niedużego domku. Ile kosztuje żywność? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź!

Gość gość
Ja mieszkam w Szwecji i stad pielegniarki uciekaja do Norwegii i tam kosza kase. Dlaczego nie zaczniesz sie uczyc norweskiego pomalu? Ja tez jestem pielegniarka ale po liceum medycznym i nie mam tu uprawnien do wykonywania zawodu ale pracuje w podobnym zawodzie i jest ok. Nie podoba mi sie praca pielegniarki juz.

Gość gość
5 tys złotych za 2 pokoje miesięcznie. I nie pijcie wódki bo drogo.

W Norwegii mieszkam od piętnastu lat i coś, niecoś mogę opowiedzieć :) Praca pielęgniarki jest opłacalna, wypłata w okolicach 40 tys. NOK, elektryk coś około 37-38 tys. NOK. O ile elektrykowi wystarczy angielski albo podstawowa znajomość norweskiego to w twoim przypadku konieczna jest dobra znajomość -kontakt z pacjentami, lekarzami. Musisz mieć też odpowiednie uprawnienia. Nie napisałaś do jakiego miasta chcecie się wyprowadzić, a ma to ogromne znaczenie. Mieszkanie dwupokojowe w Oslo (45-50m2) kosztuje w okolicach 12-13 tys. NOK+ opłaty za zużycie energii, w mniejszych miastach te ceny mogą się sporo różnić, a np. w Bergen za podobną kwotę macie mieszkania 3-4 pokojowe. Jedzenie w Norwegii do tanich nie należy. W zeszłym tygodniu za zakupy dla pięcioosobowej rodziny+2 kotów i psa zapłaciłam 2400 NOK. Nie wliczam w to wypadów do restauracji czy fast foodów. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało.

Gość gość
Typowo polska mentalnosc. Kobieta sie produkuje a szmata nawet podziekowac nie umie. Szczyt chamstwa.