Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szkarlatyna

Polecane posty

Gość gość

Miały wasze dzieci? Jak przeszły tą chorobę? Brały antybiotyk? Wy również się zaraziliście?

Gość KwiatLatosu87
Mój syn miał.antybiotyk brał przez 10 dni.przeszedl lżej niż anginę.nikt się nie zaraził.Twoje dziecko ma?

Gość gość
Moj syn mial. Zaczelo sie od bolu brzucha, biegunki i gorączki. Po trzech dniach zaczęła pojawiać się wysypka , język zrobił się malinowy i taki jakby napuchniety. Wysypka najpierw drobna , różowa zaczęła się na górnej części tulowia i z czasem była na całym ciele, łącznie z dlonmi i stopami. Potem skóra zrobiła się chropowata. Syn oczywiście był leczony antybiotyków ale dość długo trwało zanim wysypka zeszła zupełnie.

Gość gość
Mój syn miał- pierwsza diagnoza to była bostonka. Byłam dwa razy z tym u pediatry. Syn przeszedł to ciężko, dłonie całe opuchnięte i całe w wysypce, miał to po pachy. Pupa też tragedia. Od stóp po kolana. Nie dostał antybiotyku bo lekarka mówiła, że to bostonka. Dopiero teraz gdy skóra schodziła płatami powiedziała, że to była szkarlatyna. Ja i mąż również byliśmy chorzy. Miał pobrana krew i mocz do badania. Boję się ew powikłań po tej chorobie skoro nie brał leków. Gorączkę też miał na początku. Autorka.

Gość gość
Jak schodzi skora, to nie przestrasz sie jak za jakis czas zaczna odpadac paznokcie. U nas odpadly wszystkie paznokcie u rak i nog, oczywiście niejednoczesnie. Lekarze nie byli pewni czy to bostonka, czy szkarlatyna, a 3tyg wczesniej byla podana szczepionka MMR i do dzis nie wiem czy to nie byla odra, ale zaden lekarz tego nie przyzna

Gość KwiatLatosu87
Miał malinowy język i skórę jak aksamit przy wysypce?Z twego opisu to wygląda na bostonke, mój syn też to przechodził i dużo osób z rodziny też się zaraziło.

Gość gość
Moj syn mial, zaczelo sie od wysokiej goraczki i wymiotow. Maz byl z nim u lekarza. Lekarz stwierdzil ze zatrucie pokarmowe.. Szlag mnie trafil jak uslyszalam ta diagnozę bo wiedzialalm ze to nie zatrucie a dziecko sie meczylo.. wyslalam ich znowu na drugi dzien do innego lekarza - szkarlatyna 10 dni penicylina. Przeszlo, zadnych dodatkowych objawow, tylko malinowy jezyk.

Gość gość
Sami chlopcy to przechodza?