Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pewna mama zapytała nauczycielki w szkole na jakie zajęcia dodatkowe zapisać

Polecane posty

Gość gość

Pewna mama zapytała nauczycielki w szkole na jakie zajęcia dodatkowe zapisać dziecko. Oto co usłyszała: "Dwa razy w tygodniu godzina gotowania z mamą i dwa razy w tygodniu godzina majsterkowania z tatą. Proszę podejść do tego tak samo poważnie, jakby to były zajęcia, za które Państwo płacą". Co myślicie?

Gość gość
Myślę że mam dość pseudo-filozoficznych prawd z internetu. I myślę że rodzic który konsultuje z pedagogiem (bądź co bądź, oglądającym na co dzień dziecko pod zupełnie innym kątem) wybór zajęć dla dziecka, jest rozsądny i powinien być traktowany z szacunkiem. Myślę że to kolejny przykład stereotypów życiowych- mama do garów, tata do wiertarki. Myślę że te "złote myśli" w głupi sposób sugerują że zajęcia dodatkowe dla dziecka są równoznaczne z tym że rodzice nie mają, bądź nie chcą mieć czasu dla dziecka, i nie dają mu żadnej korzyści- mnie rodzice nie chcieli zapisać na żadne zajęcia, nawet z zuchów szybko mnie wypisali bo, o zgrozo, jakaś zbiórka po 4 zł na kiełbasę na ognisko :/ i nieraz miałam żal bo naprawdę chciałam coś robić. Pewnie ten post miał sugerować to że w dzisiejszych czasach rodzice są zabiegani, dbają o to za co można zapłacić a nie mają czasu dla własnych dzieci i nie rozumieją ile im dadzą relacje z rodzicami i codzienne, domowe obowiązki- ale wyszło głupio i krzywdząco. Nie, moje dziecko nie ma multum zajęć dodatkowych (jeszcze jest w przedszkolu i tam mają dość), gotuje (i ze mną, i z tatą), majsterkuje (również i ze mną, i z tatą), ale wkurzają mnie takie idiotyzmy.

Gość gość
gość dziś :D No właśnie :D Nasza córka z tatą by się namajsterkowała, że hej :D Nie mówię, że mąż nie zmieni żarówki czy nie dotnie drzwi, ale jednak jak ktoś u nas ma sięgnąć po wiertarkę czy wyrzynarkę to prędzej będę to ja. Za to ja np. kompletnie nie umiem szyć, a mąż to, hobbystycznie, całkiem lubi. Gotujemy mniej więcej po równo.

Gość gość
Oj tak powiedziała dla przykładu, chodzi o sam czas z rodzicami. Niektóre dzieci spędzają po 10 godzin w przedszkolu, są zmęczone, to wielogodzinny hałas

Gość gość
Chodzi o to, że dzieci spędzają za mało czasu z rodzicami. Takiego aktywnego czasu.

Gość gość
Wasze dziecie pewnie też, skoro taka tu cisza?

stierdzenie fajne, ale dziecko powinno się rozwijać również poza domem. Obecnie jest naprawdę ogromna oferta zajęć. Np. w Egurrola Dance Studio mają zajęcia taneczne z różnych stylów.