Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moonrise

Do osób, które nie poszły na studia po skończeniu liceum

Polecane posty

Gość moonrise

Co dalej robiliście i robicie teraz? Jaka praca? Jak rodzina i inni na to zareagowali? Żałujecie tej decyzji? Totalnie nie wiem, na jakie studia chcę iść, prawie nigdzie siebie nie widzę, a jak myślę, że po jakimś kierunku miałabym zarabiać najniższą krajową, to chyba lepiej od razu iść na kasę albo wyjechać za granicę... Nie wiem już, co robić

Gość gość
Idź na informatykę, to się teraz opłaca. Na rynku brakuje informatyków no i dobre zarobki.

Gość moonrise
Jestem na humanie, więc informatyka i inne przyszłościowe kierunki odpadają XD

Gość gość
Co dalej robiliście i robicie teraz? X Banki i allegro X Jaka praca? X Bez pracy, działalność X Jak rodzina i inni na to zareagowali? X Normalnie bo mało kto ma studia X Żałujecie tej decyzji? X I tak bym przegrał więc wszystko jedno :(

Gość gość
To może psychologia albo jakaś filologia obca, np.anglistyka?

Gość gość
Idź. Ja byłam super uczennicą i nie poszłam. Półmózgi z mojego liceum poszły na studia. Większość pracuje w Urzędzie Miasta. Ja tyram fizycznie za granicą za tutejsze mimimum. Żałuję, że nie poszłam dalej się uczyć. Lub choćby studiować w Niemczech. Dziś już niestety za późno:/

Gość gość
02:47 Dlaczego uważasz, że za późno? W każdym wieku można studiować. Ile masz lat?

Gość gość
Studia to strata czasu nie warto studiować.

Gość gość
Po studiach co najwyżej będziesz wykładać towar w biedronce przemyśl to czy warto marnować 5lat :)

Gość gość
Ja po technikum pracuje w biurze za 3tys zł

Gość gość
Przez pół roku nic nie robiłam tylko odpoczywalam po latach szkoły. Później poszłam do pracy i na studia bo zaczęłam się nudzić. Niczego włącznie z kierunkiem studiów nie planowałam i niczego nie żałuję. To co robię obecnie kiedyś wydawało się jakaś abstrakcja a dziś wiem że tak miało być. Reakcja rodziny nawet jeśli byłaby negatywna zupełnie mnie nie interesowała bo to moje życie i moje decyzje.

Gość moonrise
Ludzie, którzy odradzają studiowanie, bo to strata czasu - to co w takim razie polecacie robić bez studiów? Ktoś tu proponował psychologię i filologie obce. nad jednym i drugim myślałam. W zawodzie psychologa siebie nie widzę, a filologię traktuję jako kierunek, na który najprędzej pójdę na, jeśli w ogóle wybiorę się na studia.

Gość moonrise
*bez tego "na" przed "pójdę" miało być, wtf

Gość gość
Zastanów się po co ci studia w ogóle. Jeśli myślisz tylko o przyszłych zarobkach to moim zdaniem jest to bez sensu zwłaszcza gdy kierunek zupełnie cię nie interesuje. Robić z kolei żeby robić też jest bez sensu. Sama powinnaś wiedzieć czego chcesz. Dobra prace można mieć i bez studiów tylko trzeba wiedzieć gdzie i w co się wbić.

Gość gość
to co w takim razie polecacie robić bez studiów? x ja oszczędzałem

Gość gość
To ja c***isałam o tej filologii. Oczywiście, że warto taki kierunek studiować. Myslalam tu o filologii obcej. Możesz być potem tłumaczem, dawać korepetycje, pracować w szkole językowej. Dzisiaj pracodawcy wymagają studiów.

Gość gość
Pracodawcy nie wymagaj studiów nie pleć bzdur. Lepiej pójdź do szkoły policealnej jak jesteś po liceum.

Gość gość
Ja nie poszłam na studia, w piątek zaczynam pracę w instytucie kosmetologii jako..... Sprzątaczka, i cieszę się że dostałam tę robotę bo konkurencja była spora. To prywatny i dosyć duży instytut, no i renomowany, więc trzeba się liczyć z tym że, zapieprz będzie niezły. Życie. Gdybym miała studia to miałabym szansę na choćby na recepcjonistkę za niezłą kasę, a tak będę zapierdalać i cieszyć się że, mam pracę.

Gość gość
Jakbyś skończyła studia to tez byś pracowała jako sprzątaczka :D