Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Proszę nie palcie węglem. Pozwólcie naszym dzieciom żyć.

Polecane posty

Gość gość

Nie niszczcie zdrowia naszych dzieci. Nie warto dla paru złotych oszczędności zabijać innych!

Gość gość
Co za ciemnota :( Ludzie palili węglem cały XIX i XX wiek, w tym czasie dymiły maszyny parowe, jeździły tysiące parowozów i statków na parę. A teraz wielka medialna histeria z powodu malutkiej grupki starszych ludzi którzy wciąż palą w piecach :( Za tym wszystkim zaś stoi Putin i Gazprom którzy chcą do reszty uzależnić Polskę od ruskiego gazu a przy okazji wykończyć nasze kopalnie i biednych górników :(

Gość gość
Dokładnie, mamy XXI wiek, a nadal metody ogrzewania z XIX wieku. A wystarczy zainwestować w ocieplenie domu + pompa ciepła i fotowoltaika i mamy ogrzewanie prawie gratis. Ale przecież lepiej kupić nowy samochód, żeby sąsiedzi na wsi zazdrościli...

Gość gość
Odkąd sięgam pamięcią zawsze palono węglem, dzieci żyły, chociaż większość czasu spędzały na dworze, bo nie było komputerów i smartfonów i jakoś były zdrowe:-) Teraz dzieci są słabsze, mniej wytrzymałe i to nie chodzi o palenie węglem, to całkiem coś innego. Może kurczaki rosnące na antybiotykach? Może żywność genetycznie modyfikowana? Wiadomo lepsze, ładniejsze, ale czy zdrowe? Nikt nie jest w stanie stwierdzić jak wpłyną te modyfikowane produkty na człowieka za kilkanaście, czy kilkadziesiąt lat, mogą wystąpić mutacje, mogą rodzić się potwory, zniekształcone osobniki ludzkiego gatunku, trudno przewidzieć, a są ludzie, którzy tego się boją, o wiele bardziej niż palenia węglem, no chyba że to już nie jest czysty węgiel, a modyfikowany, by lepiej się palił, albo więcej ciepła dawał? Kto wie

Gość gość
Bierzesz dom na kredyt spłacasz ogromne raty i nagle cyk wyjmujesz z kapelusza 50 tys złotych na ekologiczne ogrzewanie. Problemem nie jest palenie w piecach tylko niska jakość węgla, no ale górnictwo trzeba ratować mogą wydobywać chłam i sprzedawać jako wartościowy opał, kontrolę są u odbiorców zamiast na składach węglowych.

Gość gość
Skoro nie stać Cię na normalne, a nie trujące ogrzewanie, to mieszkasz w bloku. Proste. W Polsce większość umiera na choroby układu oddechowego, dopiero na drugim miejscu są nowotwory. Umieramy, ponieważ truciciele mają gdzieś, że zabijają innych, liczy się kilka złotych oszczędności.

Gość gość
W bloku zapewne masz ogrzewanie słoneczne? Pracuje w elektrociepłowni i wiem jak to wszystko wygląda, jutro będą pomiary czystości spalin, podajemy specjalny węgiel bez zanieczyszczeń, aparatura ustawiona na ekologię a nie na moc. Potem szłam i muł ona maca. Tak blok to ekologia

Gość gość
Mam nadzieję, że doniosłaś na to odpowiednim służbą. Możesz napisać, w jakiej elektrociepłowni i jak się nazywasz. Takiej sprawy nie można bagatelizować, tylko zgłaszać!

Gość gość
zastanowmy się jak ludzi zacznie brakować

Gość gość
Ja mieszkam w miejscu, gdzie od lat nikt nie pali węglem (C.O.) samochodów też jeździ niewiele, u mnie w domu nikt nigdy nie palił papierosów, a zachorowałam na astmę oskrzelową i co kontrolę spirometria wychodzi coraz gorzej? Dlaczego? Zawsze byłam okazem zdrowia

Gość gość
Niestety bieda zmusza ludzi. N Na pewno woleli by sobie pyknac ogrzewanie gazowe badz miejskie badz z paneli slonecznych. Ale ich nie stac, to sa duze koszty. Sama zmiana instalacji ile kosztuje. A jak ktos ma 700 zl renty a druga osoba 1200 emerytury to dupa zbita

Gość gość
Wszyscy nasi przodkowie wychowali się na ogrzewaniu węglem i byli duuużo zdrowsi niż my dzisiaj. Wasze dzieci wchłaniają trucizny z każdym kęsem jedzenia tylko czemu nikt o tym nie mówi ?

Gość gość
paliłem, palę i palić będę mało tego, zdarza się plastiku podrzucić a tobie tępa, lemingowa klępo, łykająca każdą ekozbzdurę, kij w oko :D :classic_cool:

Gość gość
ja czasem tez pale plastikiem , kawalkami opon , oszczedzam na weglu , polecam

Gość gość
Komu i o co chodzi z tym węglem? Czyżby w Polsce pozostało jeszcze zbyt dużo czynnych kopalń i trzeba wymóc ich zamykanie? Może nasi zachodni przyjaciele już przygotowują się do wznowienia produkcji węgla na potrzeby polskich gospodarstw domowych. Może już opracowali nowe, ekologiczne piece węglowe, które za dwa, trzy lata jako jedyne będzie można eksploatować na terenie Unii Europejskiej? (Tu przypomina się np. sprawa żarówek stuwatowych). Czy przypadkiem nasi zachodni sąsiedzi nie przygotowują się już (np. poprzez państwowe dotacje) do produkcji zwiększonej ilości wiatraków, które będą miały „zapewnić” produkcję odpowiedniej ilości „zielonej” energii elektrycznej, która zastąpi energię z zanieczyszczających europejskie powietrze elektrowni węglowych? (Tu przypomnę, że kilka z nich, zabudowanych na terenie Niemiec, ostatnio uległo poważnym awariom. U nas klasyfikowanym jako katastrofy budowlane). Czy może nasi francuscy przyjaciele już ukończyli przygotowania i są gotowi od zaraz budować nam elektrownię jądrową wg swojego projektu? I bardzo ważne pytanie. Czy ktoś sprawdził oprogramowanie stacji monitorujących stan zanieczyszczeń powietrza w Polsce? Niektóre zachodnie koncerny wyspecjalizowały się w instalowaniu oprogramowania gwarantującego uzyskiwania „odpowiednich” wyników takich pomiarów. Może i tu trzeba by trochę poszperać?

Gość gość
Motłoch nie potrafi zrozumieć, że nie da się porównać wcześniejszych czasów z dzisiejszymi. To, co nie wywoływało aż takiej szkody kiedyś, obecnie wywołuje, ponieważ mamy bardziej zanieczyszczone środowisko. Ponad to zmienia się natura, mamy mniej wietrznych dni, więcej spalin samochodów itd. Dołożyły się też inne czynniki powodujące degenerację zdrowotną ludu. Skoro się rozwinęliśmy, oczywiste jest, że trzeba dążyć do eliminacji szkodliwej działalności i zastępowania przestarzałych rozwiązań nowoczesnymi.

Gość gość
ja czasem tez pale plastikiem , kawalkami opon , oszczedzam na weglu , polecam

Gość gość
Idioto zgłoszę swoje miejsce pracy by je zamknęli? Żadna elektrociepłownia starsza niż 10 lat nie spełnia norm, niby inwestuje się w filtry i inne d**erele ale to tylko pozory. Spróbuj do poloneza założyć urzadzonka by spełniał dzisiejsze normy czystości spalin i możesz modyfikować tylko układ wydechowy, zakładać filtry, przekierowywać spaliny, pewnie się da ale poczciwemu polonezowi zostanie może z 15koni. Na przegląd da się zaturlać ale dojazdy się nie nadaje, to samo elektrociepłownie na pomiary moc minimum max filtracji. Niech państwo wybuduje nowe ekologiczne, parę zł żałują? Na tydzień dopuścił bym ekologów do rządzenia, niech wygaszą wszystko co truje, cofamy się do średniowiecza.

Gość gość
znaczy się dziadki mają zamarznąć żeby nie jednego na gruźlicę przed samochodem na ulicy? produkt spalania węgla jest tlenek węgla taki sam qydychasz z płuc wniosek z tego taki że powinna nie oddychać bo się zatruwa tlenkiem wegla . i chodziło tu o tzw globalne ocieplenie a nie trucie . jak grasz w kiblu wytwarzasz bardziej toksyczne gazy np metan. nie sraj bo to niezdrowe. niech ci sanepid usuwa goofno operacji w kombinezonach kosmicznych po 1000 euro za uncje

Gość gość
"motloch nie rozumie" a kamień nie fruwa motloch nie jest od rozumienia bo by się inaczej nazywał .gdzie produkują takie kretynki jak ty? na jakims uniwerku ?

Gość gość
Przelot samolotem i przypada na ciebie jako pasażera więcej substancji niż n mnie jak całą zimę palę w piecu. Nikt o tym nie mówi ile czego wydzielają samoloty? No tak kasa, to musi się zgadzać a nie ekologia. A zbrojenia? Czołg przepala tony paliwa i nie ma tam katalizatora, ale kogo to obchodzi, najbardziej truje 80 letnia babką w Bieszczadach bo próbuje nie zamarznąć

Gość gość
smiesza mnie mainstreamowi naukowcy. nie umieją przewidzieć ronalda ale koorfa dokładnie wiedzą co się stanie jak józek i genowefa nie zaprzestała oddychać wydalac i się dogrzewac: zabije ich epoka lodowców wywołana zakloceniem cyrkulacji golfstromu . im płacą za te brednie ty zapłaciłeś żeby się tego goofna uczyć

Gość gość
Głupota ludzka nie zna jednak granic. Autorka tematu w szczególności nawiedzona. Wiesz ile samochodów przybyło w Polsce na przestrzeni ostatnich 20 stu lat?, wiesz z jaką częstotliwością przelatują samoloty na przestrzeni ostatnich 10 ciu lat? A Tobie się wydaje że, palenie węglem to zagrożenie życia? Wiedza i świadomość u ciebie, zerowa.

Gość gość
cwela od glupawych paraleli celowanych proszę o stawienie się na dworcu pkp w łodzi kaliskiej o 18 celem odebrania wynagrodzenia. proszę wziąć pejsy i przykleic zwyczajowo durny usmieszek na krzywy ryj celem identyfikacji

Gość gość
gwarantuje natychmiastową wypłatę naleznoci w kwocie która pozwoli na dożywotnie terenie kołami do góry w trybie natychmiastowym

Gość gość
Ciekawe ile w ciągu 10 lat ubyło gospodarstw opalanych węglem? Nowe domy buduje się już z alternatywnym ogrzewaniem, stare przechodzą modernizację. To jakim cudem smog jest coraz większy? Przecież starych pieców węglowych jest coraz mniej.

Gość marawstala
Nie mam pieca na pelet wiec pale węglem : ) i drewnem

Gość gość
Autor to antypolak i powiec na bank